Εκκρεμούν τα ανταποδοτικά τέλη ΑΠΕ προς τους πολίτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκκρεμούν τα ανταποδοτικά τέλη ΑΠΕ προς τους πολίτες
Αφορούν τα έτη 2014-2019. Έχει ήδη περάσει μια τριετία από την απόδοση των τελών για τα έτη 2010-2014, ύψους 17,6 εκατ. ευρώ. Καμία καθυστέρηση από του χρόνου, λέει το ΥΠΕΝ.

Τα επόμενα χρόνια, η απόδοση του Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στους δικαιούχους πολίτες θα πραγματοποιείται εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Αυτός είναι ο στόχος, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, απαντώντας προ ημερών σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Δεν απάντησε ωστόσο στο πότε θα αποδοθούν τελικά τα χρήματα των προηγούμενων ετών τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν πιστωθεί στους δικαιούχους πολίτες. Υπενθυμίζεται, το 2017 είχαν αποδοθεί τα 17,6 εκατ. ευρώ που δικαιούνταν οι οικιακοί καταναλωτές σε περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται σταθμοί ΑΠΕ για την περίοδο 2010-2014 ενώ ακόμη δεν έχουν αποδοθεί τα ποσά για το διάστημα 2014 – 2019.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης ΑΠΕ και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σύμφωνα με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας που έγινε το 2018 (άρθ. 3 του ν.4585/2018) επανακαθορίστηκε η διαδικασία επιμερισμού των ποσών του ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές και εξέτασης όλων των σχετικών ενστάσεων συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων, στις οποίες είναι εγκατεστημένοι σταθμοί ΑΠΕ και Υβριδικοί σταθμοί.

Πριν από έναν χρόνο με υπουργική απόφαση εξειδικεύθηκε ο τρόπος προσδιορισμού και επιμερισμού του ειδικού τέλους 1% (από τους τζίρους των σταθμών ΑΠΕ και των υβριδικών) στους οικιακούς καταναλωτές στις συγκεκριμένες περιοχές. Στη συνέχεια, στις αρχές του έτους με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ορίστηκαν οι λεπτομέρειες για τη συγκρότηση της Επιτροπής Επιμερισμού και της Επιτροπής Εξέτασης Ενστάσεων του ειδικού τέλους, και τις προσεχείς ημέρες – όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο προς τη Βουλή - θα ακολουθήσει ο επιμερισμός του ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ και Υβριδικοί σταθμοί για τα έτη από το 2015 έως και το 2019. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΥΠΕΝ, με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδίδεται μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε έτους, θα συγκροτούνται οι ανωτέρω Επιτροπές για τον προσδιορισμό και τον ετήσιο επιμερισμό του ειδικού τέλους προς τους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές

Τα ποσά από τους παραγωγούς ΑΠΕ παρακρατούνται από τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) και για την περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ), από τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να αποδίδονται στους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider