Γκέιτς: Οι επιδοτήσεις να «φύγουν» από τις ΑΠΕ και να πάνε στην τεχνολογία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκέιτς: Οι επιδοτήσεις να «φύγουν» από τις ΑΠΕ και να πάνε στην τεχνολογία
Τα φορολογικά οφέλη θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλα πράγματα, σημειώνει ο μεγιστάνας της τεχνολογίας.

Έφθασε η ώρα οι επιδοτήσεις που προσφέρονταν στην ηλιακή και αιολική ενέργεια να «αλλάξουν χέρια» και να κατευθυνθούν στις αναδυόμενες τεχνολογίες που τις χρειάζονται περισσότερο, αναφέρει ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας εκτιμά ότι μετά από δεκαετίες κυβερνητικών κινήτρων, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αναπτύχθηκαν αρκετά ώστε οι κατασκευαστές και όσοι αναπτύσσουν τέτοια έργα να καταστούν ακόμη πιο αποδοτικοί και να μειώσουν το κόστος. «Τώρα μπορούν πιθανώς να επιβιώσουν χωρίς τις επιδοτήσεις»,εκτιμά ο Γκέιτς.

Τα φορολογικά οφέλη θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλα πράγματα, όπως η αποθήκευση ενέργειας, η υπεράκτια αιολική ενέργεια - η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζεται από πριμοδοτήσεις, δήλωσε ο Γκέιτς.

Τα κράτη των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και της Μασαχουσέτης, θεωρούν τις υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις στον Ατλαντικό Ωκεανό ως κρίσιμα στοιχεία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά το κόστος κατασκευής υπεράκτιων αιολικών εξακολουθεί να είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των χερσαίων.

Από την άλλη, η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί το κλειδί προκειμένου η παραγωγή να συμπορεύεται με τη ζήτηση αλλά οι μεγάλες μπαταρίες εξακολουθούν επίσης να είναι αρκετά ακριβές.

«Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι πολύ χρήσιμη. Αλλά ο ήλιος δεν λάμπει 24 ώρες την ημέρα», δήλωσε ο Γκέιτς.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider