Προς άνοιγμα τα πολυκαταστήματα μετά τις διευκρινίσεις – Τι θα κάνουν Νotos, Attica

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς άνοιγμα τα πολυκαταστήματα μετά τις διευκρινίσεις – Τι θα κάνουν Νotos, Attica

Μετά τη σύγχυση που προέκυψε τη Δευτέρα σχετικά με τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων, με κάποια να ανοίγουν, άλλα να παραμένουν κλειστά και το πρόστιμο 8.000 ευρώ που επιβλήθηκε στο πολυκατάστημα Notos, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης προχώρησε σήμερα σε διευκρινιστική εγκύκλιο.

Μετά τη σημερινή εγκύκλιο τόσο ο Νotos που έκλεισε χθες μετά την επιβολή προστίμου όσο και τα υπόλοιπα πολυκαταστήματα εξετάζουν τα δεδομένα και αναμένεται ακόμη εντός της ημέρας να λάβουν αποφάσεις ώστε εφόσον τους επιτρέπεται να ανεβάσουν ρολά.

Συγκεκριμένα πηγές της Notos που έκλεισε μετά τη χθεσινή επιβολή προστίμου σημειώνουν στο insider.gr πως έχουν καταθέσει ένσταση όσον αφορά στην επιβολή προστίμου, ωστόσο σχετικά με το εάν θα επαναλειτουργήσουν σημειώνουν ότι αναμένουν την απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο, ώστε εάν τους επιτραπεί, να ανεβάσουν ξανά ρολά.

Σε επικοινωνία του insider.gr με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή επισημάνθηκε ότι εφόσον προκύψει ότι η εταιρεία εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία που αναφέρεται στη διευκρινιστική εγκύκλιο, θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες και το Attica στο κέντρο της Αθήνας, που παρέμεινε κλειστό και χθες κι σήμερα εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει τις επόμενες μέρες μόνο στο ισόγειο. Σημειώνεται εξάλλου πως για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών ισχύει το ανώτατο όριο των 20 ατόμων.

Τι διευκρινίζει η εγκύκλιος

Αναλυτικά, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, ως προς την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό το καθεστώς, υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), στις περιοχές που εντάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, όπως η Αττική διευκρινίζονται:

Α) Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, αφορά στις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), διαθέτουν δικό τους ΑΦΜ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που φιλοξενούνται στο πολυκατάστημα και εξυπηρετούν τους καταναλωτές σε δικό τους αυτοτελή χώρο (corner).

Β) Στην αναστολή λειτουργίας που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, δεν εμπίπτουν ωστόσο οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες λειτουργούν υπό την διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σε έναν ή περισσότερους ορόφους, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με την μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away). Επιπρόσθετα για αυτές ισχύουν τα μέτρα της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των 20 ατόμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider