Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Απομακρύνεται και η 29η Μαρτίου

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Απομακρύνεται και η 29η Μαρτίου
Χωρίς να έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι των συζητήσεων η 29η Απριλίου, ήδη στο προσκήνιο υπάρχει πλέον η 5η Απριλίου, ως πιθανή ημερομηνία επαναλειτουργίας των καταστημάτων.

Ο άλυτος «γρίφος» με την ημερομηνία του ανοίγματος της αγοράς παραμένει, όσο ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός και το σύστημα Υγείας συνεχίζει να δέχεται ισχυρή πίεση.

Η 29η Μαρτίου η οποία αποτελούσε μέχρι τώρα ορόσημο για την επαναλειτουργία της αγοράς φαίνεται ότι απομακρύνεται, με τους ειδικούς στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να επισημαίνουν ότι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή καθιστούν δύσκολο το ενδεχόμενο έως την Παρασκευή η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να είναι τέτοια ώστε να δοθεί το «πράσινο φως». Χωρίς πάντως να έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι των συζητήσεων η συγκεκριμένη ημερομηνία, ήδη στο προσκήνιο υπάρχει πλέον η 5η Απριλίου, ως πιθανή ημερομηνία επαναλειτουργίας των καταστημάτων.

Το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την εκτίμηση ότι με 2.000 κρούσματα είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, εκτός όπως είπε κι αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα αυξήσει την κινητικότητα.

Από την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη και με δεδομένη τη προτεραιότητα που δίνεται στο άνοιγμα της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποσυμπιεστεί το υγειονομικό σύστημα. Αποφεύγουν πάντως να μιλήσουν αυτή τη στιγμή για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Μιλώντας στο Reader.gr ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης απέφυγε να πει με βεβαιότητα ότι το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει στις 29 Μαρτίου, ενώ τόνισε ότι με όπλο τους εμβολιασμούς, «ό,τι ανοίξει, δεν θα ξανακλείσει».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας το πρωί στο Μega, επεσήμανε ότι «απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας. Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Είμαι μία δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα».

Τα νέα μέτρα που ζητούν οι έμποροι

Την ίδια στιγμή οι έμποροι που παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και βλέπουν ότι πλησιάζουμε προς τον Απρίλιο χωρίς να ακόμα υπάρχει οριστική ημερομηνία για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους ζητούν νέα μέτρα στήριξης του κλάδου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης απέστειλε μάλιστα επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, καταθέτοντας προτάσεις, με στόχο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η απαραίτητη ρευστότητα, ώστε το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα και να εξοφλήσει επιταγές και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων ο Σταύρος Καφούνης ζήτησε νέα μετάθεση των επιταγών για 30 ημέρες, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή αυτή τη φορά στοχευμένα να στηρίξει το σύνολο του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό υπολογίζοντας το αδιάθετο εμπόρευμα καθώς και να παραταθεί και για τον Απρίλιο η υποχρέωση μηδενικής καταβολής ενοικίων. Παράλληλα ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α ζήτησε μειωμένα ενοίκια, επιδότηση μη μισθολογικού κόστους και επέκταση των μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επόμενους έξι μήνες, όπου δεν θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία. Τέλος ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα αποπληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, βελτιώνοντας τους δείκτες ρευστότητας, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που μεταφέρθηκαν την περίοδο της πανδημίας στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Ανεβάζουν ρολά σήμερα τα κομμωτήρια – Εβδομάδα αποφάσεων για το λιανεμπόριο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider