«Ανάσα» από την επαναλειτουργία της αγοράς – Ικανοποιημένοι οι έμποροι στην πρεμιέρα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανάσα» από την επαναλειτουργία της αγοράς – Ικανοποιημένοι οι έμποροι στην πρεμιέρα
Οι εκπτώσεις έως και 70% στις οποίες προχώρησαν οι έμποροι «ζέσταναν» την αγορά. Αυξημένη ήταν η κίνηση στα καταστήματα με τον εμπορικό κόσμο να εμφανίζεται αισιόδοξος και να ελπίζει σε τζίρο 2,5 δισ. ευρώ την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων.

Αυξημένη ήταν η κίνηση στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης κατά τη σημερινή πρεμιέρα της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, με τους καταναλωτές να αψηφούν το κρύο και να επισκέπτονται τα καταστήματα και τους εμπόρους να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την προσέλευση την πρώτη μέρα.

Μπορεί οι χαμηλές θερμοκρασίες να μην βοήθησαν, οι εκπτώσεις ωστόσο, έως και 70% στις οποίες προχώρησαν οι έμποροι «ζέσταναν» την αγορά. Οι καταναλωτές προτίμησαν να αγοράσουν κυρίως ρούχα και παπούτσια, προϊόντα δηλαδή τα οποία, όπως έδειξαν και τα στοιχεία, την περίοδο που εφαρμόστηκε το click away, δίσταζαν να ψωνίσουν καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να τα δοκιμάσουν. Αρκετοί πάντως επισκέφθηκαν τα καταστήματα προκειμένου να παραλάβουν προϊόντα που δεν είχαν προλάβει λόγω της αναστολής του click away, ενώ άλλοι για να αλλάξουν εκείνα τα οποία είχαν ψωνίσει στις γιορτές.

Οι εικόνες στην Ερμού έδειχναν έπειτα από αρκετό καιρό, μία «ζωντανή» αγορά. Αν και έξω από μεγάλες αλυσίδες ένδυσης κυρίως, σχηματίστηκαν ουρές λόγω και των περιορισμών στα άτομα που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αποστάσεις τηρήθηκαν ενώ οι καταναλωτές φορούσαν μάσκες προστασίας. Τα περισσότερα καταστήματα επέλεξαν να ανοίξουν στις 10 το πρωί παρά το γεγονός ότι το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας ξεκινούσε στις 7 το πρωί, ενώ μετά τις 12 το μεσημέρι και όσο περνούσε η ώρα, η κίνηση αυξανόταν.

«Αισιοδοξία στον εμπορικό κόσμο»

«Τα μηνύματα από την αγορά της Αθήνας αλλά και τις περιφερειακές αγορές και τα εμπορικά κέντρα, ήταν θετικά, η προσέλευση ήταν ικανοποιητική την πρώτη μέρα και υπάρχει αισιοδοξία στον εμπορικό κόσμο. Τα μέτρα τηρήθηκαν και αυτό είναι σημαντικό και για τη συνέχεια» τονίζει στο insider.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης προτρέποντας παράλληλα τους καταναλωτές να προτιμούν τις αγορές κοντά στον τόπο διαμονής τους για να μην αυξάνεται η κινητικότητα από τις μετακινήσεις.

Ο κ. Καφούνης νωρίτερα, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Παπαθανάση, επισκέφθηκαν την αγορά της Αθήνας, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά πώς εξελίσσεται η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων.

Η παρουσία της Αστυνομίας στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους ήταν εμφανής από το πρωί προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού ενώ και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας και Εμπορίου του Καταναλωτή πραγματοποιούσαν ελέγχους εντός των καταστημάτων.

Η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της αγοράς και οι εικόνες από τα καταστήματα αναπτερώνουν τις ελπίδες των εμπόρων που εκτιμούν ότι μπορούν να περισώσουν τον μισό τζίρο των περσινών χειμερινών εκπτώσεων, να έχουν δηλαδή έσοδα περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Τονίζουν ωστόσο την ανάγκη οι υγειονομικοί κανόνες από επιχειρηματίες και καταναλωτές να τηρηθούν και τις επόμενες μέρες ώστε να μην χρειαστεί τα καταστήματα να κλείσουν ξανά καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

«Ζεσταίνεται» η αγορά - Aυξημένη κίνηση και ουρές έξω από καταστήματα (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider