Διχάζει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διχάζει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
Οι αποφάσεις για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές σε περιοχές της χώρας και οι αντιδράσεις.

Στο επίκεντρο αντιδράσεων και συζητήσεων βρίσκεται για άλλη μία φορά το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε εκ νέου πριν από μερικές μέρες, μετά την απόφαση της αλυσίδας Jumbo να λειτουργούν τα καταστήματά της σε Πρέβεζα και Καρδίτσα όλες τις Κυριακές του έτους.

Επισημαίνεται πως με βάση τη νομοθεσία ν.4177/2013 και ν.4472/2017 «με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παρ. 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψιν των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής».

Μάλιστα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας εκφράζοντας τη διαφωνία της προκήρυξε 24ωρη απεργία την Κυριακή 26 Ιανουαρίου και κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της περιοχής.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της Jumbo, Απόστολος Βακάκης στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση αυτή απάντησε σε μια ανάγκη «της κοινωνίας». Για τα καταστήματα στις συγκεκριμένες περιοχές τόνισε ότι «πρόκειται για τουριστικές ζώνες, στις οποίες όλοι δουλεύουν τις Κυριακές. Συνεπώς πρέπει να δουλεύουμε κι εμείς. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοια έπαρση και να μη δουλεύουμε».

«Εάν είχαμε την πολυτέλεια, θα πρότεινα να μην δουλεύουμε ούτε τις Δευτέρες ούτε τις Τετάρτες» σημείωσε ο κ. Βακάκης συμπληρώνοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση προσθέτει κόστος λειτουργίας.

Ανοιχτό 32 Κυριακές τον χρόνο το εκπτωτικό χωριό McArthur Glen

Την ίδια ώρα, τη δυνατότητα στο εκπτωτικό χωριό McArthur Glen να ανοίγει 32 Κυριακές τον χρόνο, δίνει απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 13 Δεκεμβρίου του 2019.

Στην απόφαση του υπουργείου Επενδύσεων και Ανάπτυξης με την οποία τροποποιείται η παρ. 7 του άρθρου 1 της υπουργικής απόφασης 75812/06-07-2017 (Β ́2332) αναφέρεται πως η περιοχή του Επιχειρηματικού Πάρκου Γιαλού - 'Αγιος Δημήτριος - Πύργος στο Δήμο Σπάτων του Ν. Αττικής εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, και δικαιολογεί την αυξημένη επισκεψιμότητα λόγω και του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας μάλιστα προανήγγειλε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης αυτής.

Την Πέμπτη πάντως σε συνάντηση που είχε η ΕΣΕΕ με τον κ. Γεωργιάδη κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο υφιστάμενος νόμος για τις Κυριακές.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του Νόμου για τις Κυριακές. Το δηλώνω κατηγορηματικά. Ελήφθη μια ad hoc απόφαση για την περιοχή του Επιχειρηματικού Πάρκου Γιαλού - Άγιος Δημήτριος - Πύργος στο Δήμο Σπάτων του Ν. Αττικής κατόπιν εξέτασης ενός ενδελεχούς αιτήματος για το αν υπήρχαν οι συνθήκες που με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θα επέτρεπαν το άνοιγμα των καταστημάτων κατά την τουριστική περίοδο. Κρίναμε ότι εκεί, ναι, πληρούνται οι προϋποθέσεις του ήδη υφισταμένου Νόμου», τόνισε λίγο αργότερα σε συνέντευξη του στον Alpha o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Για το θέμα της έχει ήδη τοποθετηθεί με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων Ελλάδος, η όποια σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση, εκπληρώνοντας τη βούληση των μεγάλων πολυκαταστημάτων, των ξένων αλυσίδων στο εμπόριο, των malls, των εκπτωτικών χωριών, που θέλουν να οδηγήσουν στο κλείσιμο τις μικρές επιχειρήσεις στο εμπόριο, έρχεται και διαμορφώνει συνθήκες για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές με φωτογραφικές διατάξεις».

Όλες τις Κυριακές του έτους ανοιχτά τα καταστήματα σε Μύκονο, Κέα, Κίμωλο και Ίο

Απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δίνει τη δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα σε Μύκονο, Κέα, Κίμωλο και Ίο να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Παράλληλα για την Μήλο και τη Σύρο επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές για το διάστημα από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου.

Για την Τήνο επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις άλλες Κυριακές πλην αυτών που ορίζονται στις παραγράφους 1 και ΙΑ του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 από 21 Μαρτίου έως και 31 Οκτωβρίου.

Στη Νάξο και την Άνδρο τέλος δεν επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων άλλες Κυριακές πλην αυτών που ορίζονται στις παραγράφους 1 και 1Α του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013.

«Κάθε προηγούμενη απόφαση για προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων στον Νομό Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλες Κυριακές επιπλέον των αναφερομένων στις παραγράφους του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 παύει να ισχύει από την δημοσίευση της παρούσας (εξαιρείται από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου η απόφαση που αναφέρεται στο σχετ. 6 της παρούσας η οποία εξακολουθεί να ισχύει, στην περίπτωση που δεν έρχεται σε αντίθεση με την παρούσα, οπότε υπερισχύει η παρούσα που έχει λάβει υπ' όψιν τα ισχύοντα και όσους Δήμους κατέθεσαν προτάσεις)» σημειώνεται στην απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λεονταρίδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider