Μείωση των ατυχημάτων με αυτοκίνητα που θα επικοινωνούν μεταξύ τους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση των ατυχημάτων με αυτοκίνητα που θα επικοινωνούν μεταξύ τους
Με τεχνολογίες όπως το Internet of Things και το Car-to-X, προβλέπονται αστάθμητοι παράγοντες και οι οδηγοί βιώνουν ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ασφάλειας.

Η επικοινωνία των αυτοκινήτων μεταξύ τους αλλά και με τις υπηρεσίες που παρέχουν υποστήριξη, όπως η τροχαία, οι δήμοι κ.λ.π., είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η αυτοκίνηση στην εποχή της αυτόνομης κινητικότητας. Πολύ πριν όμως τα αυτοκίνητα αποκτήσουν τη δυνατότητα να κινούνται μόνα τους, θα έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, τουλάχιστον σε ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό επίπεδο. Η τεχνολογία αυτή, που ήδη ονομάζεται «Car-to-X», θα συμβάλλει σε τεράστιο βαθμό στη μείωση των ατυχημάτων.

Κατ’ αρχάς, θα υπάρχει η δυνατότητα ο οδηγός να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην πορεία του, εφ’ όσον φυσικά αυτή έχει προσδιοριστεί μέσω του συστήματος πλοήγησης στο αυτοκίνητό του. Ταυτόχρονα, θα μπορεί να ενημερώνεται για το φόρτο της κυκλοφορίας, για πιθανά ατυχήματα, ακόμα και για κακοτεχνίες στο οδόστρωμα ή άλλες πληροφορίες που έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια. Τις πληροφορίες αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να τις παρέχουν τα προπορευόμενα αυτοκίνητα σε αυτά που ακολουθούν. Με αυτό τον τρόπο θα μειώνονται στο ελάχιστο οι αστάθμητοι παράγοντες που εγκυμονούν κίνδυνο και φυσικά θα περιορίζεται στο ελάχιστο η πιθανότητα ατυχήματος.

Ήδη, τον χειμώνα 2019/20, σε συνεργασία με την δημοτική αρχή του Zollernalb, η Mercedes θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με στόχο να βελτιωθεί η ασφάλεια στους χειμερινούς δρόμους και η αποτελεσματικότητα των δημοτικών υπηρεσιών με την επικοινωνία του αυτοκινήτου με αυτές. Τα επιβατικά αυτοκίνητα της Mercedes, που είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία Car-to-X, και των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία Live Traffic Service, θα παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία για τις πιλοτικές δοκιμές. Μόλις οι αισθητήρες του ESP ή του ABS αυτών των οχημάτων αναγνωρίσουν ολισθηρές συνθήκες οδοστρώματος, αυτές οι πληροφορίες συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων GPS, αποστέλλονται στο Daimler Vehicle Backend σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας. Με πλήρη ανωνυμία ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, οι πληροφορίες αυτές εμφανίζονται σε ψηφιακούς χάρτες στις δύο σημεία συντήρησης οδών της περιοχής του Zollernalb σε πραγματικό χρόνο.

Στη συνέχεια, οι δημοτικές υπηρεσίες της περιοχής και η τροχαία θα γνωρίζουν σε ποια ακριβώς σημεία του δρόμου υπάρχει άμεσα ανάγκη ρίψης αλατιού και ρύθμισης της κυκλοφορίας, ώστε να μην δημιουργηθούν ατυχήματα. Η ροή των πληροφοριών αυτών, απεικονίζεται παραστατικά στην εικόνα που ακολουθεί.

Car-to-X

Η τεχνολογία Car-to-X επεκτείνει σημαντικά την ικανότητα αναγνώρισης κινδύνων, καθώς εκτός των αισθητήρων, των ραντάρ και των καμερών του κάθε οχήματος, χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα και οι αισθητήρες άλλων οχημάτων. Αυτό επιτρέπει σε ένα όχημα να «βλέπει» ακόμα και εκεί που δεν φτάνει κανένα ανθρώπινο μάτι. Με άμεσα θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ασφάλεια αλλά επίσης στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider