Αυξήθηκαν τα κέρδη της Wells Fargo το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, μείωσε το ετήσιο guidance για τα καθαρά έσοδα από τόκους, μετά από ένα ακόμη τρίμηνο χλιαρής ανάπτυξης εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε κέρδη 5,49 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,6 δολάρια ανά μετοχή στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, ξεπερνώντας με άνεση τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που έβλεπαν 1,41 δολάρια ανά μετοχή, αλλά και την περυσινή επίδοση το ίδιο διάστημα που ήταν 4,91 δισ. δολάρια ή 1,33 δολάρια ανά μετοχή
Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) μειώθηκαν κατά 1,8% στα 11,71 δισ. δολάρια, μία πτώση της τάξης του 6%, την ώρα που η εκτίμηση των αναλυτών της αγοράς ήταν στα στα 11,89 δισ. δολ. Αυτό ώθησε την Wells Fargo να μειώσει τον στόχο ανάπτυξης των καθαρών κερδών από τόκους για ολόκληρο το έτος, και αναμένει να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, περίπου στα 47,7 δισ. ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι τον Απρίλιο η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για ανάπτυξη στο εύρος του 1% έως 3%. Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες μειώθηκαν στα 1,01 δισ. δολάρια στο τρίμηνο από 1,24 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Μετά την ανακοίνωση η μετοχή της τράπεζας υποχωρεί προσυνεδριακά πάνω από 2%.
Μπορεί η μείωση 6% στα καθαρά κέρδη από τόκους το πρώτο τρίμηνο να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά της να επιτύχει τον αρχικό της ετήσιο στόχο, ωστόσο, η πιστοληπτική της ικανότητα παραμένει ισχυρή, όπως σημειώνει το Bloomberg. Τα τριμηνιαία αποτελέσματα ήρθαν καθώς η Wells Fargo μόλις κατέγραψε μια σημαντική νίκη που επιβεβαίωσε τις πολυετείς προσπάθειες του CEO Τσαρλς Σαρφ να αναδιαμορφώσει μια τράπεζα που κάποτε είχε βυθιστεί σε σκάνδαλα. Τον Ιούνιο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήρε μια άνευ προηγουμένου κανονιστική τιμωρία που είχε απαγορεύσει στην τράπεζα να αναπτύξει το ενεργητικό του πέραν του 1,95 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2017.
«Τώρα έχουμε την ευκαιρία να αναπτυχθούμε με τρόπους που δεν μπορούσαμε όσο ίσχυε το όριο των περιουσιακών στοιχείων και είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε πιο επιθετικά για να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες για να υποστηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Τσάρλι Σαρφ σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.