Στη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, με στόχο την αύξηση της ζήτησης των προϊόντων της, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, προσβλέπει η Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, θυγατρική του ομίλου Ίριδα από τα τέλη του 2023.
Με ισχυρό αποτύπωμα στον ευρύτερο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών και δη στην παραγωγή και πώληση γόνου, εκτροφή και διάθεση ιχθύων καθώς και στην εμπορία νωπού ετοίμου προϊόντος τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά, η Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες δηλώνει έτοιμη να «εξετάσει κάθε ευνοϊκή ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της και της θέσης της στην αγορά».
Αύξηση τζίρου και επιστροφή στην κερδοφορία το 2024 παρά το γεωπολιτικό ρίσκο
Όπως αναφέρεται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν πρόσφατα στο ΓΕΜΗ «τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου και της εταιρείας για τη χρήση 2024 κρίνονται ικανοποιητικά, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατεταμένες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της παγκόσμιας αλλά και της εγχώριας αγοράς, λόγω του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα της γεωπολιτικής αστάθειας στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή».
Ειδικότερα, το 2024 έκλεισε με κέρδη, ενώ οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν, αφορούσαν στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής αλλά και στη θωράκιση του ομίλου από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα.
Συνοπτικά, οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου στη χρήση 2024 ανήλθαν στο ποσό των 84,32 εκατ. ευρώ έναντι 79,95 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,47% ή κατά 4,37 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.
Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου διαμορφώθηκαν στο ποσό των 2,49 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 3,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ της εταιρείας ανήλθαν στο ποσό των 2,24 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,28 εκατ. ευρώ το 2023. Το χρηματοοικονομικό κόστος τη χρήση 2024 έναντι της χρήσης 2023 για τον όμιλο μειώθηκε κατά 4,15% και ανήλθε σε 2,86 εκατ. ευρώ έναντι 2,98 εκατ. ευρώ και για την εταιρεία παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό, στα επίπεδα των 2,42 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί εδώ ότι τόσο ο όμιλος όσο και η εταιρείας στο τέλος της χρήσης δεν είχαν ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Να σημειωθεί εδώ ότι στις 5.2.2024 καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ η από 01.02.2024 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της εταιρείας, η οποία αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών κατά το ποσό των 2.000.000,22 ευρώ, με ταυτόχρονη έκδοση 1.239.591 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας ευρώ 0,37 εκάστη.
Η ολική καταβολή της ανωτέρω αυξήσεως ολοκληρώθηκε από τον μέτοχο στις 26 Φεβρουαρίου 2024.
Κίνδυνοι και προοπτικές για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας
Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας, η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας στον πρωτογενή τομέα. Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευνοούν την ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία μεταξύ άλλων αποτελεί βιώσιμη λύση στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση σε νωπά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας που οφείλεται στην σταδιακή μείωση των ιχθυοαποθεμάτων της ελεύθερης αλιείας. Τα προϊόντα της βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών της χώρας μας, ιδιαίτερα η τσιπούρα και το λαβράκι.
Η συνεχής ζήτηση των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας τα προηγούμενα χρόνια, συνέτεινε στην αύξηση της παραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ανταγωνίστριες χώρες, ιδιαίτερα στην Ισπανία και πολύ περισσότερο στην Τουρκία. Ο υφιστάμενος ανταγωνισμός στις επιχειρήσεις του κλάδου από επιχειρήσεις άλλων χωρών της Μεσογείου αναδεικνύεται σταδιακά σε ισχυρό αρνητικό παράγοντα και ενδέχεται να επηρεάσει την τελική τιμή πώλησης ετοίμου προϊόντος, κυρίως λόγω του μειωμένου κόστους παραγωγής και μεταφοράς καθώς και της διείσδυσης στις αγορές που δραστηριοποιούνται ήδη οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα ελληνικά προϊόντα του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας εξακολουθούν να διαθέτουν δυναμική παρουσία στις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους.
Από τη χρήση 2019 σημειώθηκε μείωση στη μέση τιμή πώλησης ετοίμου προϊόντος της εταιρείας, η οποία συνεχίστηκε περαιτέρω μέχρι και τη χρήση 2023 και οφείλεται κυρίως στον ανταγωνισμό και στην ποσοτική αύξηση των πωλήσεων της εταιρίας σε μεγάλους πελάτες και αλυσίδες υπεραγορών που συνεχώς επιζητούν χαμηλότερες τιμές. Όμως στην υπό εξέταση χρήση η μέση τιμή πώλησης του ετοίμου προϊόντος παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 8%.
Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο και τον ετήσιο προϋπολογισμό του ομίλου, στην τρέχουσα χρήση αναμένεται ποσοτική αύξηση στην παραγωγή σε σχέση με το 2024 περίπου έως 4,5%, λόγω βελτίωσης των βιολογικών αποτελεσμάτων και επίσης λόγω των μειωμένων ποσοτήτων πωλήσεων του τρίτου τριμήνου του 2024 που πουλήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Τέλος, εκτιμάται ότι οι τιμές πώλησης του ετοίμου προϊόντος θα παρουσιάσουν επίσης αύξηση λόγω κυρίως της μείωσης των διαθέσιμων αποθεμάτων ιχθύων στην Τουρκία.
Η νέα συμφωνία
Στις 24/10/2024 η μητρική εταιρεία σύναψε συμφωνία υπηρεσιών φασόν «facon» με την ελληνική εταιρεία LEMOND CO ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ - ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΒΕΕ, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις προπάχυνσης στην περιοχή.
Η εταιρεία θα παρέχει ιχθύδια μέσου βάρους περίπου 0,5 γρ. από τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς της στη LEMOND CO. ΑΒΕΕ, η οποία θα τα τοποθετεί στις χερσαίες εγκαταστάσεις προπάχυνσης για εκτροφή μέχρι το μέσο βάρος έκαστου ιχθυδίου ανέλθει περίπου τα 5 γρ. Στη συνέχεια, τα ιχθύδια αυτά θα τοποθετούνται στις πλωτές μονάδες εκτροφής του ομίλου. Η δραστηριότητα αυτή εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την επιβίωση των ιχθύων με ταυτόχρονη μείωση του κόστους εκτροφής τους και παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στον όμιλο να αυξήσει την παραγωγή γόνου και κατά συνέπεια τις πωλήσεις του.
Κρατικές επιχορηγήσεις
Κατά τη χρήση 2024, εισπράχθηκαν κρατικές επιχορηγήσεις για τον όμιλο ύψους 1.167.733,40 ευρώ και για την εταιρεία ύψους 937.521,60 ευρώ που αφορούν σε επενδύσεις σε ιχθυοκλωβούς, δικτυοκλωβούς και λοιπό - βοηθητικό τεχνολογικό εξοπλισμό εκτροφής και ανάπτυξης των ιχθύων.
Ο όμιλος στην προσπάθειά του για επέκταση της δραστηριότητάς του τόσο στην παραγωγή γόνου όσο και στην εκτροφή ψαριών κατά την υπό εξέταση χρήση πραγματοποίησε επενδύσεις σε ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,46 εκατ. ευρώ έναντι ποσού ύψους 3,32 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
Η επιχειρηματική διαδρομή
Τον Οκτώβριο του 2024 η μητρική εταιρεία συμπλήρωσε 37 χρόνια λειτουργίας και σημαντικής παρουσίας στον κλάδο, αποτελώντας σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, με ένα σύγχρονο καθετοποιημένο σχήμα επιχειρηματικής εκμετάλλευσης επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας.
Οι πλωτές και χερσαίες παραγωγικές δραστηριότητες του ομίλου και της εταιρείας γεωγραφικά προσδιορίζονται στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Σήμερα ο όμιλος διαθέτει οκτώ πλωτές μονάδες εκτροφής ιχθυοπληθυσμού στο νομό Φωκίδας, μια στο νομό Βοιωτίας και μια στην L’Ametlla de Mar επαρχία Ταραγόνα στην Ισπανία, δύο ιχθυογεννητικούς σταθμούς στο Γαλαξίδι και στη Δεσφίνα, ένα σύγχρονο συσκευαστήριο στο Γαλαξίδι Φωκίδας καθώς επίσης και ένα σύγχρονο συσκευαστήριο στην L’Ametlla de Mar επαρχία Ταραγόνα στην Ισπανία. Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα νωπών ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαβράκι κλπ) ανέρχεται σε 15.374,5 τόνους ετησίως και η δε παραγωγική δυναμικότητα ιχθυδίων των ιχθυογεννητικών σταθμών ανέρχεται σε 47 εκατ. ιχθύδια ανά έτος.
Το τελικό προϊόν εξάγεται κατά περίπου 95,78% στο εξωτερικό, κυρίως σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία και ΗΠΑ, το δε υπόλοιπο διατίθεται στην ελληνική αγορά. Οι κύριοι πελάτες της εταιρείας είναι μεγάλοι επώνυμοι χονδρέμποροι του εξωτερικού, οι οποίοι διαθέτουν ισχυρά δίκτυα διανομής, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του πελατολογίου της εταιρείας. Ο γόνος (ιχθύδια τσιπούρας και λαβρακιού) διατίθεται τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στην αγορά του εξωτερικού. Εντούτοις οι πωλήσεις γόνου εξακολουθούν και είναι περιορισμένες διότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του χρησιμοποιείται από τον όμιλο προκειμένου να καλύψει τις παραγωγικές του ανάγκες.
Εκτός της βασικής παραγωγής ιχθύων τσιπούρας και λαβρακιού, η εταιρεία παράλληλα ερευνά και αναπτύσσει κι άλλα είδη όπως φαγκρί, μυτάκι και κρανιό. Επιπλέον, συνεργαζόμενη με πανεπιστήμια καθώς και ερευνητικά κέντρα, τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού, μέσω κοινοτικών και κρατικών επιδοτούμενων προγραμμάτων αλλά και με ίδια συμμετοχή, πραγματοποιεί έρευνες και επενδύσεις στη βελτίωση του εξοπλισμού καθώς και στην ανάπτυξη των τεχνικών παραγωγής και διαχείρισης του ιχθυοπληθυσμού.