«Growth story» και ισχυρές χρηματικές διανομές υπόσχεται η Optima Bank, με τo σετ αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου να τη φέρνουν σε τροχιά υπέρβασης των στόχων που έθεσε για φέτος (160 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και ROTE άνω του 22%).
Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 39 εκατ. ευρώ (ελαφρώς υψηλότερα έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών, στα 38 εκατ. ευρώ) με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) να διαμορφώνεται στο υψηλό 24,8% επίπεδο που την κατατάσσει πρώτη στην Ελλάδα (στο 15,7% οι συστημικές) και ανάμεσα στις κορυφαίες στην Ευρώπη (μέσος στο 14,1%).
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Optima Bank, Δημήτρης Κυπαρίσσης μιλώντας σε αναλυτές, έκανε λόγο για μια ισχυρή διατηρούμενη ανάπτυξη, ταχύτερη από τον ανταγωνισμό, ακόμη και σε ένα περιβάλλον αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, όπως αυτό που βρισκόμαστε. Όπως συμπλήρωσε, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε κατά σχεδόν 1% σε ετήσια βάση, ωστόσο τα καθαρά έσοδα από τόκους «ψήλωσαν» κατά 11% στην ίδια χρονική βάση. Η τράπεζα διατηρεί σταθερή στο πλάνο της, την εκτίμηση για μέσο Euribor εξαμήνου στο 2% στα τέλη του έτους, με τον Δ. Κυπαρίσση να αναφέρεται σε πιθανές πιο «επιθετικές» μειώσεις που θα οδηγήσουν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2%. Ωστόσο, η τράπεζα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει μέσω της πιστωτικής επέκτασης και της επιβράδυνσης του λειτουργικού κόστους.
Η Optima δουλεύει με υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης σε σύγκριση με τις συστημικές, αλλά πολύ υψηλότερα περιθώρια χορηγήσεων. Η παραπάνω θέση αποτυπώνεται και στα καθαρά έσοδα από τόκους που αυξήθηκαν ελαφρώς (έναντι υποχώρησης στις συστημικές) στα 49,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, έναντι 48,8 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2024. Τα καθαρά έσοδα από τόκους στη βάση της πιστωτικής επέκτασης αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. ευρώ στα 55,3 εκατ. ευρώ, ενώ οριακή αποκλιμάκωση καταγράφηκε στην κατηγορία των καταθέσεων (πίεση 15,9 εκατ. ευρώ σε NII, έναντι 15,8 στα τέλη του 2024). Θετική απόδοση +0,7 εκατ. ευρώ από το fixed income. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας αν και υποχώρησε από το 3,73% στα τέλη του του 2024, στο 3,53%, παρέμεινε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, έναντι των συστημικών (2,51%).
Από την άλλη, οι καταθέσεις της Optima διαμορφώθηκαν στα 4,773 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 130 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, με τη στόχευση της τράπεζας, στα 5,9 δισ. ευρώ για φέτος. Το 59% να είναι προθεσμιακού χαρακτήρα (στόχος για 50% περίπου για φέτος). Το 39% της καταθετικής βάσης αφορά προθεσμιακές ιδιωτών πελατών και το 21% εταιρειών και επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε ο CEO της τράπεζας, ένας σημαντικό μέγεθος προθεσμιακών καταθέσεων από το περασμένο έτος, λήγει, επιτρέποντας μια ανατιμολόγηση σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ αναμένονται ευρύτερα σημαντικές μειώσεις στο κόστος αυτών. Την ίδια στιγμή δεν παρατηρείται κάποια σημαντική αλλαγή τάσης από το πρώτο τρίμηνο και δεν καταγράφεται κάποια αξιοσημείωση επιστροφή καταθέσεων, όπως ανέφερε η διοίκηση.
Παράλληλα, διατηρούνται οι στόχοι για καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ περίπου, ήτοι προς τα 4,6 δισ. ευρώ σε υπόλοιπο χορηγήσεων, έχοντας κάνει ήδη ένα σημαντικό βήμα από το πρώτο τρίμηνο, με αύξηση των ενήμερων δανείων της κατά 0,313 εκατ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 775 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, έναντι των προηγούμενων τελευταίων τριμήνων, με εξαίρεση το δυναμικότερο τέταρτο τρίμηνο του 2024 (εκταμιεύσεις 945 εκατ. ευρώ). Η διοίκηση της Optima, έκανε αναφορά για κάποια πίεση στα spreads, ειδικά μεταξύ των μεγάλων εταιρειών, με τον Δ. Κυπαρίσση να τονίζει πως βασική προτεραιότητα της τράπεζας είναι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πεδίο το οποίο δεν επηρεάζεται σημαντικά, προς ώρας (spreads - καθαρό επιτοκιακό περιθώριο).
Επιπλέον, η τράπεζα προχωρά μέχρι τέλη Ιουνίου στην έκδοση Tier II, ύψους 150 εκατ. ευρώ (ceteris paribus +340 μονάδες βάσης σε συνολικά κεφάλαια) όπου σε συνδυασμό με την δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, να υπερκαλύψει την ελάχιστη εποπτική απαίτηση. «Η ισχυρή οργανική παραγωγή κεφαλαίου (+0,98%) μπορεί να υποστηρίξει την αύξηση των RWAs (-0,89%), ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας.
Στα τέλη Μαρτίου ο δείκτης CET1 ανερχόταν σε 13,42% έχοντας συνυπολογίσει την κερδοφορία πρώτου τριμήνου και έχοντας λάβει πρόβλεψη για τη διανομή μερίσματος. Η ελάχιστη συνολική κεφαλαιακή απαίτηση (OCR) διαμορφωνόταν με απόφαση του περασμένου Μαρτίου σε 13,56%, ενώ αν συνυπολογισθεί και η κατεύθυνση ως προς τα πρόσθετα Ίδια Κεφάλαια ύψους 0,5% ανερχόταν σε 14,04%. Η τράπεζα είχε επίπτωση 62 μονάδες βάσης από την υιοθέτηση της «Βασιλείας IV» το οποίο αφορά phased in και όχι fully loaded σε επίπεδο CET1.
Οι προμήθειες, παρέμειναν σταθερές στα 12,1 εκατ. ευρώ, σε τριμηνιαία βάση, με την ήπια αποκλιμάκωση στο πεδίο των χρεώσεων χορήγησης δανείων, να αντισταθμίζεται από την ενίσχυση των προμηθειών στο σκέλος των αμοιβαίων κεφαλαίων.
Το κόστος κινδύνου υποχώρησε στις 52 μονάδες βάσης, μετά από μια απότομη αύξηση στις 113 μονάδες βάσης στο τέταρτο τρίμηνο, όταν η Optima εκμεταλλεύτηκε σκόπιμα την ισχυρή κερδοφορία της για να ενισχύσει περαιτέρω τα επίπεδα κάλυψης στα δάνεια Σταδίου ΙΙΙ στο 48% από 30% προηγουμένως (στο πρώτο τρίμηο αυξήθηκε περαιτέρω στο 53%).