Μασούτης: Στα σκαριά η επέκταση μέσω franchise – Η απόβαση στα Επτάνησα, τα επόμενα καταστήματα και το… real estate

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μασούτης: Στα σκαριά η επέκταση μέσω franchise – Η απόβαση στα Επτάνησα, τα επόμενα καταστήματα και το… real estate
Τα σχέδια ανάπτυξης της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας τη διετία 2024 -2025. Πού ποντάρει για την περαιτέρω ισχυροποίησή της και τι περιλαμβάνει η επόμενη μέρα.

Σε πλήρη αναπτυξιακή τροχιά κινείται η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τις επενδύσεις και χαράσσοντας τη στρατηγική της επόμενης ημέρας. Μια στρατηγική που περιλαμβάνει πέραν της στοχευμένης επέκτασης του δικτύου καταστημάτων, την είσοδο στη λειτουργία του μοντέλου δικαιόχρησης (franchising), καθώς και την αξιοποίηση του μεγάλου αριθμού ακινήτων που διαθέτει.

Η οργανική ανάπτυξη της Μασούτης συνεχίζεται και το 2024, με ρυθμό της τάξης του 7,5% για το πρώτο τρίμηνο και μερίδιο αγοράς 10% κι ενώ η πρόβλεψη για το κλείσιμο του έτους είναι οριακά θετική, τη στιγμή που η αγορά αναμένεται να καταγράψει αρνητικό πρόσημο. Υπενθυμίζεται εδώ ότι πέρυσι η αλυσίδα παρουσίασε για πρώτη φορά στην ιστορία της κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ και ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 16%.

«Μπαίνει» στο franchise

Όπως αποκάλυψε ο Γενικός Διευθυντής της Μασούτης, Θεόδωρος Γεροστεργιούδης, στους δημοσιογράφους, η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναπτύξει το μοντέλο λειτουργίας καταστημάτων μέσω του συστήματος δικαιόχρησης (franchising), πιθανότατα από το 2025 και προκειμένου να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς.

«Στόχος μας είναι με τη λειτουργία του δικτύου franchise είναι να αποκτήσουμε παρουσία σε μέρη που δεν έχουμε, καθώς και σε περιοχές που δεν έχει νόημα να διατηρείς εταιρικό κατάστημα», εξήγησε.

Ηγετική παρουσία στην Κέρκυρα, επόμενος σταθμός η Λευκάδα

Η περιφερειακή ανάπτυξη παραμένει πάντοτε στο επίκεντρο της στρατηγικής της αλυσίδας, με τη Μασούτης να εστιάζει διαρκώς στην ενίσχυση της δυναμικής της στην περιφέρεια με παρουσία σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία.

Το περασμένο Σάββατο η αλυσίδα εγκαινίασε το πιο μεγάλο κατάστημα που διαθέτει στην Κέρκυρα, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως. Το σούπερ μάρκετ βρίσκεται στο 1ο χλμ. Εθνικής Οδού Λευκίμμης Κέρκυρας, έχει συνολική έκταση άνω των 2.000 τμ και απασχολεί 30 άτομα προσωπικό.

Η Διαμαντής Μασούτης διαθέτει ηγετική παρουσία στην Κέρκυρα με υπερδιπλάσιο αριθμό καταστημάτων έναντι του ανταγωνισμού, καθώς το 2022 πρόσθεσε στο δίκτυό της 18 νέα καταστήματα στο νησί των Φαιάκων, τα οποία προήλθαν από τη συμφωνία με την εταιρεία ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. και τη μεταβίβαση των καταστημάτων της Κέρκυρας των εταιρειών Γαλαξίας Α.Ε. και Μαρκάτο Α.Ε.

Ο τζίρος των καταστημάτων της Κέρκυρας ανέρχεται περίπου στο 4% του συνολικού τζίρου της αλυσίδας, ενώ συνολικά στο νησί απασχολούνται 314 εργαζόμενοι από τους οποίους τα 230 άτομα είναι γυναίκες και τα υπόλοιπα 84 άντρες.

Εντός του 2025 αναμένεται να εγκαινιαστεί και το πρώτο κατάστημα cash & carry στην Κέρκυρα, το οποίο θα είναι το 24ο κατά σειρά κατάστημα cash & carry της αλυσίδας πανελλαδικά. Πρόκειται για έναν ιδιόκτητο χώρο περί των 2.500 τμ ενώ τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία εγκρίσεων οι απαραίτητες οικονομικές άδειες.

Επόμενος δε σταθμός της επέκτασης της Μασούτης στα νησιά του Ιονίου θα είναι η Λευκάδα.

Επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις και δημιουργία νέων καταστημάτων

Το πλάνο της οργανικής ανάπτυξης της Μασούτης για το 2024 περιλαμβάνει και νέα καταστήματα στην Αττική και δη σε Νέα Σμύρνη και Χαλκίδα, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξουν μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ θα ακολουθήσει ως το τέλος του χρόνου το Grand κατάστημα στις Τρεις Γέφυρες, εκεί όπου αναπτύσσεται και μεγάλο οικιστικό συγκρότημα.

Κάθε χρόνο η αλυσίδα επενδύει περί τα 25 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις καταστημάτων. Στην τρέχουσα χρονιά θα πραγματοποιηθεί ανακαίνιση 15 καταστημάτων, από τα οποία τα 12 βρίσκονται στην περιφέρεια και τρία στην Αθήνα, ενώ ήδη από τις αρχές του χρόνου έχουν ανακαινιστεί συνολικά πέντε καταστήματα: ένα στην Σαντορίνη, δύο στην Κέρκυρα, ένα στην Μήλο και ένα στα Τρίκαλα.

Η αξιοποίηση των ακινήτων

Στα άμεσα σχέδια της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας είναι και η καλύτερη αξιοποίηση του μεγάλου αριθμού ακινήτων που διαθέτει, η αξία των οποίων ξεπερνά, σύμφωνα με τον κ. Γεροστεργιούδη, τα 300 εκατ. ευρώ σε αξία. Όχημα για τον σκοπό αυτό θα αποτελέσει η εταιρεία Γαλαξίας, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, προήλθε από τη συμφωνία με τη ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές.

Η εν λόγω εταιρεία δεν είναι Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και ούτε πρόκειται να γίνει, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασίσει η εταιρεία ποια ακίνητα θα παραμείνουν στη Μασούτης και ποια θα περάσουν στη Γαλαξίας.

Για τη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα η Ελλάδα αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα, ενώ διαθέτει και κάποιες συνεργασίες στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, η Μασούτης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, το ποσοστό των οποίων ως τώρα κυμαίνεται κοντά στο 17% στα καταστήματά της. «Η μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει η Μασούτης αφορά στις τιμές. Κάθε χρόνο επενδύουμε 50 εκατ. ευρώ για τις τιμές», αποκάλυψε ο επικεφαλής της αλυσίδας, Γιάννης Μασούτης.

Η αλυσίδα έχει συμπληρώσει 48 χρόνια πορείας στην ελληνική αγορά, το δίκτυό της προσεγγίζει τα 400 καταστήματα, ενώ συνολικά απασχολεί 10.000 εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Όλο το σχέδιο επιδοτήσεων έως 3 δισ. για «πράσινα» έργα στα νησιά – Από φωτοβολταϊκά μέχρι offshore αιολικά

Προ των πυλών οι «κόφτες» στη συνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων – Η σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής

Ενισχύονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις – Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της χρονιάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider