Βυζάς (EY Ελλάδος): Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν τόσο στις τεχνικές όσο και στις ανθρώπινες παραμέτρους της AI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βυζάς (EY Ελλάδος): Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν τόσο στις τεχνικές όσο και στις ανθρώπινες παραμέτρους της AI
Για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, μίλησε στο Φόρουμ των Δελφών ο Εταίρος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος.

Για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, μίλησε ο Ηλίας Βυζάς, Εταίρος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής για τη Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης της EY στην περιοχή CESA, στο πλαίσιο του πάνελ “The transformative power of AI”, που διοργανώθηκε από την Endeavor στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Βυζάς, μετέφερε στο πάνελ την εμπειρία του από την οπτική του επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας της EY για AI & Data στην Ελλάδα, στο οποίο απασχολούνται πάνω από 300 επιστήμονες και επαγγελματίες, που υποστηρίζουν καθημερινά επιχειρήσεις και οργανισμούς σε περισσότερες από 30 χώρες, να βρουν τις απαντήσεις στα «εάν» και στα «πώς» της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως τόνισε, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κινηθούν με ταχείς ρυθμούς όσον αφορά την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλιώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να αποτύχουν χωρίς καν να έχουν προσπαθήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βυζάς εξήγησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει ήδη αρκετά χρόνια, απλώς σήμερα εξετάζουμε τους τρόπους με τους οποίους θα ενσωματώσουμε την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) σε όλες τις επιχειρηματικές λειτουργίες, καθώς και πώς θα μπορέσουμε μέσω των δυνατοτήτων της να βελτιώσουμε ήδη υπάρχουσες διαδικασίες – όπως, για παράδειγμα, βελτίωση προβλεπτικών αλγόριθμων με άντληση πληροφορίας μέσω social media posts, ειδήσεις, κ.ά.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι οργανισμοί θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο διαστάσεις: την τεχνική/τεχνολογική (hard) και την οργανωσιακή/ανθρώπινη (soft). Στην πρώτη, περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις χρήσης (use cases), τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs), οι πλατφόρμες, η αποθήκευση δεδομένων, η συνδεσιμότητα, κ.ά. Στη δεύτερη διάσταση, συναντάμε την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου, τους τομείς προς επένδυση, την ηθική και υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τα ρυθμιστικά πλαίσια (π.χ. EU AI Act) και, βεβαίως, το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο κ. Βυζάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αξία της προσέλκυσης, της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου ταλέντου σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι, στο μέλλον, κάποιοι θα είναι ειδικοί σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, όμως όλοι θα τη χρησιμοποιούν – συνεπώς είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Καταλήγοντας, ο κ. Βυζάς εξήγησε ότι όλα όσα ανέφερε, δημιουργούν την ανάγκη για δια βίου εκπαίδευση, τόσο σε τεχνικές και τεχνολογικές δεξιότητες, όσο και σε soft δεξιότητες, όπως η ευελιξία και η ανθεκτικότητα. Συνεπώς, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην αλλαγή του τρόπου εκπαίδευσης, αλλά και του χρονισμού της, διευρύνοντάς τη, ούτως ώστε να καλύπτει όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τόμας Βίζερ: Δεύτερο «πακέτο Ντελόρ» για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες για την Ενιαία Κεφαλαιαγορά

Καιρίδης: Δεν θέλουμε ανοιχτά σύνορα, είμαστε υπέρ μιας μετανάστευσης οργανωμένης

Οικονόμου (Pancreta Bank): Η πράσινη ατζέντα οδηγεί και την οικονομική χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Ναυτιλίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider