UBS: Έναν χρόνο μετά τη «συμφωνία του αιώνα», η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Έναν χρόνο μετά τη «συμφωνία του αιώνα», η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια
Με κεφαλαιοποίηση σε υψηλό 16 ετών και πάνω από τα 100 δισ. δολάρια, η UBS «γιορτάζει» την επέτειο ενός έτους από την εξαγορά της πρώην ανταγωνίστριάς της, Credit Suisse.

Με κεφαλαιοποίηση σε υψηλό 16 ετών και πάνω από τα 100 δισ. δολάρια, η UBS «γιορτάζει» την επέτειο ενός έτους από την εξαγορά της πρώην ανταγωνίστριάς της, Credit Suisse, η οποία φαίνεται να έχει αποβεί ιδιαίτερα ευεργετική για την ελβετική τράπεζα, παγιώνοντας τη θέση της στην παγκόσμια βιομηχανία της διαχείρισης πλούτου.

Μετά τη συγχώνευση η πολυεθνική έχει αναπτυχθεί σε κλίμακα, που για να επιτευχθεί οργανικά θα απαιτούσε χρόνιες και κοπιώδεις προσπάθειες. Μέσα σε μία νύχτα, τα κεφάλαια που διαχειριζόταν η μονάδα πλούτου εκτοξεύθηκαν κατά 1/5 σε 3,4 τρισ. δολάρια. Η εξέλιξη αυτή, την φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην Morgan Stanley, η οποία διατηρεί 5 τρισ. δολάρια στην αντίστοιχη μονάδα της, παρ' όλο που η UBS έχει ισχυρότερη παρουσία εκτός ΗΠΑ.

«Η συμφωνία του αιώνα»

Η «ώθηση» όμως αυτή στη μετοχή της UBS, δεν ήταν καθόλου δεδομένη ένα χρόνο πριν, όταν ανακοινώθηκε η έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse με τη διαμεσολάβηση της ελβετικής κυβέρνησης. Εν μέσω αβεβαιότητας για τις συνέπειες της συμφωνίας, την επόμενη μέρα οι μετοχές της τράπεζας έπεσαν κατά 16% με αποτέλεσμα η αποτίμηση να βρεθεί κάτω των 60 δισ. δολαρίων. Προς όφελος της UBS, το κλίμα αυτό κλίμα δεν διήρκεσε πολύ, καθώς οι επενδυτές είδαν θετικά την ευκαιρία στην τιμή των μετοχών, την παροχή κρατικής εγγύησης και την άμεση ώθηση που θα μπορούσε να πάρει εκμεταλλευόμενη το πελατολόγιο της Credit Suisse. Κατά πολλούς έχει ονομαστεί «η συμφωνία του αιώνα».

Στο διάστημα που μεσολάβησε, η UBS κατάφερε να αποπληρώσει τις εγγυήσεις, απεμπόλησε όσα περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse δεν χρειαζόταν και επικεντρώθηκε στο να κάνει αυτή τη συγχώνευση αποδοτική. Η κλίμακα που προστέθηκε της έδωσε περισσότερη ώθηση.

Η τράπεζα τώρα επιδιώκει να αυξήσει την αξία των επενδύσεων της σε ακίνητα από τη μονάδα διαχείρισης πλούτου σε περισσότερα από 5 τρισ. μέχρι το τέλος του 2028, που αντιστοιχεί σε επέκταση περίπου 1,2 τρισ. δολαρίων από το τρέχον επίπεδο.

Κύρια δραστηριότητα της UBS είναι η διαχείριση του πλούτου των πιο πλούσιων του κόσμου, με τα ποσά της να ξεπερνούν τους τοπικούς ανταγωνιστές της. Η Αμερική αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ αυτού του ποσού, ενώ η Ελβετία, η Ασία και η περιοχή EMEA, που περιλαμβάνει την Ευρώπη και την Αφρική, μοιράζονται το υπόλοιπο εξίσου.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Sergio Ermotti, η κάλυψη της διαφοράς από τους βασικούς ανταγωνιστές της UBS στην Wall Street θα αποτελέσει βασικό μέρος της στρατηγικής του για τα επόμενα χρόνια.

Φωτογραφία: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Unilever: Διαχωρίζει τα παγωτά από τη δραστηριότητά της - Περικοπές 7.500 θέσεων εργασίας

ΕΤΕ: Ξεκινά πρόταση εξαγοράς για ομολογίες 400 εκατ. ευρώ μειωμένης εξασφάλισης

Ιαπωνία: Τέλος στα αρνητικά επιτόκια μετά από 17 χρόνια - Τι σημαίνει για οικονομία, επιχειρήσεις και επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider