Κίνα: Δημιουργεί fund 27 δισ. δολαρίων με στόχο την ανάπτυξη και δημιουργία ημιαγωγών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Δημιουργεί fund 27 δισ. δολαρίων με στόχο την ανάπτυξη και δημιουργία ημιαγωγών
Στόχος του Πεκίνου να θέσει στην άκρη τα εμπόδια που θέτουν οι ΗΠΑ, για να φρενάρουν την κινεζική άνοδο στις τεχνολογίες αιχμής.

Η Κίνα βρίσκεται στη διαδικασία συγκέντρωσης περισσότερων από 27 δισ. δολαρίων για της δημιουργία ενός νέου fund με στόχο την ανάπτυξη και δημιουργία τσιπ (ημιαγωγών).

Πρόκειται για την πιο εμφατική κίνηση του Πεκίνου μέχρι σήμερα στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς η ηγεσία της χώρας θέλει να πατήσει γκάζι στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, για να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που θέτουν οι ΗΠΑ για να φρενάρουν την κινεζική άνοδο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το National Integrated Circuit Industry Investment Fund (όπως ονομάζεται το ταμείο) συγκεντρώνει μια δεξαμενή κεφαλαίων από τοπικές κυβερνήσεις και κρατικές επιχειρήσεις για να δημιουργήσει ένα τρίτο επί της ουσίας ταμείο, που θα πρέπει να ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια γουάν- το ποσό που διαθέτει ένα δεύτερο ταμείο που είχε δημιουργηθεί για αυτόν το σκοπό, ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο γνωστό επίσης ως το Big Fund, η υποστηριζόμενη από το κράτος διαχειρίστρια εταιρεία του επεκτείνει τις αρμοδιότητές της ακριβώς τη στιγμή που οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να κλιμακώσουν τεχνολογικούς περιορισμούς, που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν την πρόοδο των κινεζικών εταιρειών στους τομείς των τσιπ και της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ίδρυση ενός πολύ μεγαλύτερου, τρίτου ταμείου - που εποπτεύεται άμεσα από το πανίσχυρο υπουργείο τεχνολογίας της Κίνας - σηματοδοτεί μια αναζωπυρωμένη προσπάθεια αξιοποίησης της μεγαλύτερης αγοράς ημιαγωγών στον κόσμο, μετά από χρόνια σχετικής επιτυχίας υπό την κεντρική διαχείριση του κράτους. Η Huawei Technologies και ο συνεργάτης της, Semiconductor Manufacturing International, εξακολουθούσαν να βασίζονται σε τεχνολογία αμερικανικής προέλευσης για την κατασκευή προηγμένων επεξεργαστών μέχρι και πέρυσι.

Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος, το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου για το όχημα της τρίτης φάσης του Big Fund αναμένεται να προέλθει από τις τοπικές κυβερνήσεις, τους επενδυτικούς βραχίονες τους και τις κρατικές επιχειρήσεις. Αντίθετα, η συνεισφορά της κεντρικής κυβέρνησης θα είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα του συνολικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o στόχος του Πεκίνου τώρα είναι να συγκεντρώσει πολύτιμα κεφάλαια σε ολόκληρη τη χώρα για μεγάλα έργα, ένα βασικό στοιχείο στην προσέγγιση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ που έκανε λόγο για projects σε επίπεδο «ολόκληρου του έθνους».

Η ανανεωμένη ώθηση του Πεκίνου για αυτοδυναμία στον χώρο των ημιαγωγών, έρχεται καθώς οι ΗΠΑ προτρέπουν τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Γερμανίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, να αυστηροποιήσουν περαιτέρω τους περιορισμούς στην πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία ημιαγωγών και να κλείσουν «τρύπες» στους υπάρχοντες ελέγχους εξαγωγών. Δεδομένων αυτών, το Big Fund είναι ζωτικής σημασίας για την απεξάρτηση της Κίνας από τη Δύση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nagel (ΕΚΤ): Αυξάνεται η πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Κίνα: Ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider