H Monte dei Paschi πληρώνει μέρισμα για πρώτη φορά από το 2010

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Monte dei Paschi πληρώνει μέρισμα για πρώτη φορά από το 2010
Η ιταλική τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη 2,05 δισ. ευρώ το 2023 έναντι ζημίας 178 εκατ. ευρώ το 2022.

Η Monte dei Paschi που στροβιλίστηκε στην δίνη της οικονομικής κρίσης που έπληξε και τις ιταλικές τράπεζες την περασμένη δεκαετία, θα καταβάλλει το πρώτο της μέρισμα μετά το 2010. Ειδικότερα, η MPS, η οποία διασώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση το 2017, ανακοίνωσε πως θα μοιράσει 315 εκατ. ευρώ στους μετόχους, ξεκινώντας την καταβολή μερισμάτων δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Η ιταλική τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη 2,05 δισ. ευρώ το 2023 έναντι ζημίας 178 εκατ. ευρώ το 2022. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα καθαρά κέρδη εκτινάχτηκαν στα 1,12 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Ο CEO, Λουίτζι Λοβάλιο, είχε προβλέψει ότι τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν το 2023 γύρω στα 1,1 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους.

Η ιταλική κυβέρνηση μείωσε τη συμμετοχή της στην MPS τον Νοέμβριο στο 39% πουλώντας σημαντικό μερίδιο, καθώς πλέον η τράπεζα ετοιμάζεται να επιστρέψει σε ιδιωτικό έλεγχο φέτος. Ειδικότερα, πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί έως τα τέλη του 2024, όπως αναφέρει η συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έδωσε πράσινο φως στο πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη του 2017.

«Η τράπεζα έχει προχωρήσει πολύ στη διαδικασία εξομάλυνσής της», δήλωσε ο Αζούρα Γκουέλφι, αναλυτής της Citigroup, ο οποίος εστίασε στη βελτίωση της κερδοφορίας της τράπεζας, σε συνδυασμό με την μείωση του κόστους καθώς απέλυσε το 15% από το προσωπικό της πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Ισχυρή άνοδος του δείκτη PMI μεταποίησης τον Ιανουάριο του 2024

Optima: Υπερβολικό το sell off στη ΔΕΗ μετά τη «γνώμη» της Κομισιόν - Αμελητέος ο πιθανός αντίκτυπος

Το Βερολίνο εξετάζει την εθνικοποίηση της Rosneft Germany

gazzetta
gazzetta reader insider insider