Τρ. Πειραιώς: Στις 14 Φεβρουαρίου οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων – «Γκάζι» στην αποεπένδυση του ΤΧΣ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Στις 14 Φεβρουαρίου οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων – «Γκάζι» στην αποεπένδυση του ΤΧΣ
Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που διαπιστώνεται, φέρνει ακόμη νωρίτερα τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2023 της Τράπεζας που μετατίθενται από τις 23 στις 14 Φεβρουαρίου. Τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου το αργότερο το placement, πιθανότατα για 20% - 22% από το 27% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ.

«Γκάζι» στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς πατάει το εξαιρετικό momentum για επενδύσεις σε ελληνικά assets, όπως επιβεβαίωσε η υπερκάλυψη κατά 12 φορές της προσφοράς μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με προσφορές που έφτασαν τα 8 δισ. ευρώ.

Το ισχυρό ενδιαφέρον που διαπιστώνεται και ενόψει της διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το 27% που ελέγχει το ΤΧΣ, φέρνει ακόμη νωρίτερα τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2023 της Τράπεζας που μετατίθενται από τις 23 στις 14 Φεβρουαρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή, αναμένονται νέες παρουσιάσεις της Τράπεζας Πειραιώς στους επενδυτές για να ακολουθήσει άμεσα η διαδικασία διάθεσης μετοχών στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου το αργότερο.

Οι επιταχυνόμενες εξελίξεις σηματοδοτούν αμεσότερη λήψη αποφάσεων για το ποσοστό των υπό διάθεση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως διαφαίνεται, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ωθεί στη διάθεση ποσοστού μετοχών της τάξεως του 20% - 22%, με το ΤΧΣ να διατηρεί στην κατοχή του 5% -7%, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε δεύτερη φάση και πιθανότατα σε ξένο στρατηγικό επενδυτή, όπως συνέβη με την εξαγορά του ποσοστού (9%) της Alpha Bank από τη Unicredit. Οι εξελίξεις της επόμενης φάσης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς θα κριθούν βεβαίως από τη νέα μετοχική σύνθεση που θα διαμορφωθεί μετά το επικείμενο placement.

Σημειώνεται ότι μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, με ποσοστό 18,62%, είναι ήδη ο Τζον Πόλσον, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να μειώσει τη συμμετοχή του, πουλώντας μετοχές στο placement που αναμένεται. Το επικείμενο placement, άλλωστε, προδιαγράφεται ως μία ακόμη μεγάλη επιτυχία στο «μοτίβο» του placement της Εθνικής Τράπεζα τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε, οι προσφορές που υποβλήθηκαν κατά το τριήμερο book building έφτασαν 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ επιτεύχθηκε και το χαμηλότερο discount πανευρωπαϊκά.

Ο «συνωστισμός» επενδυτών αναμένεται να επαναληφθεί στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς , καθώς έχει διαπιστωθεί το ζωηρό ενδιαφέρον στις παρουσιάσεις που έχει κάνει ήδη η Τράπεζα Πειραιώς με τους συμβούλους της, UBS και Goldman Sachs, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη (στο πλαίσιο του ελληνικού επενδυτικού συνεδρίου της JP Morgan) και στο Παρίσι (συμμετέχοντας στην επενδυτική ημερίδα της Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ). Το ενδιαφέρον αυτό πιστοποίησε και το ΤΧΣ στις επαφές που είχαν ο CEO και ο αναπληρωτής CEO, Η. Ξηρουχάκης και Ν. Βαλαντάσης, με ξένους επενδυτές στο συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη.

Όπως έχει γράψει το insider.gr , παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης 2023, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να δώσει guidance για στόχο καθαρών κερδών μετά τους φόρους σταθερά άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία.

Η Τράπεζα έχει υπερβεί τους στόχους της και αναμένει για το τέλος του 2023 εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή άνω του 0,65 ευρώ, απόδοση επί των μέσων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) περίπου 14%, καθαρά επιτοκιακά έσοδα ως προς το ενεργητικό περίπου 2,5% και καθαρά έσοδα από προμήθειες περίπου 0,7%, καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 1,6 δις. ευρώ, οργανικό κόστος κινδύνου περίπου 1%, δείκτη κόστους προς έσοδα χαμηλότερο του 38%, δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 5%, δείκτη κάλυψης ΜΕΑ περίπου 60% και κεφαλαιακούς δείκτες (συνυπολογιζόμενης της διανομής μερίσματος) περίπου 13% (CET1) και 17,5% (CAD).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι χάνουν την έκπτωση έως 10% - «Κλειδί» η ασφάλιση για πλημμύρα

Φωτοβολταϊκά: Πώς οι «πράσινες» διμερείς συμβάσεις θα μειώσουν 30% το αγροτικό ρεύμα

Κονιάκ vs τεκίλα: Ποιος κερδίζει τη μάχη στη διεθνή αγορά των αλκοολούχων ποτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider