«Φαινόμενο» το placement της Εθνικής Τράπεζας – Υπερκάλυψη, discount και ποιότητα επενδυτών το τρίπτυχο της επιτυχίας

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φαινόμενο» το placement της Εθνικής Τράπεζας – Υπερκάλυψη, discount και ποιότητα επενδυτών το τρίπτυχο της επιτυχίας
Ηχηρή επιβράβευση στο πλεόνασμα εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια η Εθνική Τράπεζα, αλλά και μία ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ηχηρή επιβράβευση στο πλεόνασμα εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια η Εθνική Τράπεζα, αλλά και μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, συνιστά η τεράστια επιτυχία του placement της ETE.

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κατά το τριήμερο του book building ανήλθαν σε 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ/μετοχή. Πρόκειται για υπερκάλυψη που δεν έχει προηγούμενο πανευρωπαϊκά και για το χαμηλότερο discount που έχει σημειωθεί επίσης πανευρωπαϊκά, τουλάχιστον, φέτος. Σημειώνεται ότι το discount είναι της τάξεως του 2,5%, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η ΕΤΕ και οι συντονιστές του book building δεν ανέμεναν discount χαμηλότερο του 7%. Παρεπόμενο της ισχυρής ζήτησης για μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, πέραν του πολύ χαμηλού discount, θα είναι και η αναλογικά πολύ μικρή ικανοποίηση των επενδυτών που επελέγησαν για τις προσφερόμενες μετοχές, συγκριτικά με το αιτούμενο ύψος μετοχών. Η σχέση αυτή θα καθοριστεί την ερχόμενη Τρίτη 21 Νοεμβρίου, όταν οι μετοχές θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των νέων μετόχων.

Οι δύο παραπάνω επιτυχίες (μεγάλη υπερκάλυψη και χαμηλό discount) ενισχύονται και υπερκαλύπτονται από την ποιότητα των επενδυτών που προσέλκυσε η Εθνική Τράπεζα. Όπως έγραψε το insider.gr, η Fidelity, η BlackRock, η Capital, η Norges, η Lazard, η Allianz, το GIC (μεγάλο fund με έδρα την Σιγκαπούρη), η Wellington, το RWC, μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό fund και η Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των νέων μεγάλων διεθνών επενδυτών της ΕΤΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insider.gr, τα 2/3 των νέων επενδυτών είναι αποκλειστικά μακροπρόθεσμα funds (only long) και το υπόλοιπο 1/3 hedge funds. Όσο για την γεωγραφική κατανομή των διεθνών επενδυτών είναι 40% Ευρώπη, 40% ΗΠΑ και 20% από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σημειώνεται ότι και οι εγχώριοι επενδυτές που συμμετείχαν στο βιβλίο προσφορών για τις μετοχές της ΕΤΕ είναι εξαιρετικά αξιόλογοι, αποτελούμενοι από θεσμικούς, family offices και ισχυρά επιχειρηματικά και εφοπλιστικά ονόματα. Σημειώνεται ότι και το ελληνικό βιβλίο υπερκαλύφθηκε, σχεδόν κατά 3 φορές, συγκεντρώνοντας προσφορές 450 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά, ξένοι και Έλληνες επενδυτές υπερκάλυψαν την διάθεση μετοχών της ΕΤΕ κατά περίπου 8,5 φορές.

Η ισχυρή ζήτηση για τις μετοχές της ΕΤΕ οδήγησε το ΤΧΣ αφενός να ασκήσει το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς (σ.σ. διάθεση επιπλέον ποσοστού 1,99% από το αρχικά 20% μετοχών της ΕΤΕ προς διάθεση), ώστε ο συνολικός αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών να αυξηθεί από 182.943.031 σε 201.237.334. Αφετέρου, να αποφασίσει την δεύτερη ημέρα του book building και να καλέσει τους Διαχειριστές να ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετείχαν στην Διεθνή Προσφορά, ότι προσφορές κάτω του ποσού των 5,30 ευρώ ανά μετοχή, πιθανότητα (σ.σ. όπως και έγινε με την διαμόρφωση της τιμής διάθεσης στα 5,30 ευρώ) δεν θα λαμβάνονταν υπόψιν στην κατανομή προσφερόμενων μετοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο φως» για την υλοποίηση της «Ψηφιακής Τράπεζας Γης» μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Συνεχίζεται η δύναμη του real estate - Ο καλύτερος πελάτης - Τα δύο «πτυχία» της Intrakat

Οι πληρωμές του Δεκεμβρίου: Πότε πάνε ταμείο άνεργοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι - Τα έξτρα επιδόματα που θα λάβουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider