Η πράσινη τεχνολογία, το ESG και η βιωσιμότητα θα διαμορφώσουν τις πιστωτικές προοπτικές το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πράσινη τεχνολογία, το ESG και η βιωσιμότητα θα διαμορφώσουν τις πιστωτικές προοπτικές το 2024
Τα υψηλά επιτόκια και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα μπορούσαν να μετριάσουν τις πράσινες επενδύσεις το 2024.

Η πράσινη τεχνολογία, η χρηματοδότηση για το κλίμα και οι απαιτήσεις δημοσιοποίησης βιωσιμότητας θα διαμορφώσουν τις προοπτικές για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας το 2024, σύμφωνα με την Moody's Investors Service.

Η πράσινη τεχνολογία και η καινοτομία θα κατευθύνουν όλο και περισσότερο τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές αποφάσεις σε τομείς που είναι πιο εκτεθειμένοι στη μετάβαση του άνθρακα, αναφέρει η σχετική έκθεση.

Η έκθεση προσδιορίζει τα βασικά θέματα ESG που θα παρακολουθεί η Moody's φέτος και «παρέχει μια άποψη για το πώς μπορεί να αποκρυσταλλωθούν σε πιστωτικούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια (ESG) έχουν σημαντικό πιστωτικό αντίκτυπο σε μεγάλο αριθμό εκδοτών χρεογράφων και είναι πιθανό να επηρεάσουν σημαντικά την ισχύ των αξιολογήσεών τους με την πάροδο του χρόνου.

«Η πράσινη τεχνολογία και η ανατρεπτική καινοτομία θα οδηγήσουν ολοένα και περισσότερο τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές αποφάσεις σε τομείς που είναι πιο εκτεθειμένοι στη μετάβαση του άνθρακα, αλλά οι άτονες οικονομικές συνθήκες και οι γεωπολιτικές πιέσεις θα θέτουν εμπόδια στις φιλοδοξίες προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές», σημειώνουν οι αναλυτές της Moody's.

Παρά τη συνολική δυναμική για μια πιο γρήγορη απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της παγκόσμιας οικονομίας, τα υψηλά επιτόκια και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα μπορούσαν να μετριάσουν τις πράσινες επενδύσεις το 2024 και να δημιουργήσουν εμπόδια στην εκτέλεση έργων έντασης κεφαλαίου.

Οι νέες ισορροπίες και οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν επίσης τον κλάδο.
Ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν να διατηρήσουν τη συνεργασία σε θέματα που σχετίζονται με το κλίμα τον Νοέμβριο, η πρόοδος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της ευρύτερης διπλωματικής σχέσης των δύο χωρών, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα δραστηριοποιηθούν σε ένα περίπλοκο τοπίο πολιτικής ESG, με υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις για το κλίμα και τη βιωσιμότητα να τίθενται σε ισχύ σε πολλές δικαιοδοσίες», επισημαίνει η Moody’s.

Η ανάλυση της εταιρείας για σχεδόν 12.000 οργανισμούς στους οποίους έχει αναθέσει βαθμολογίες ESG δείχνει ότι τέτοια χαρακτηριστικά έχουν «έντονο αρνητικό αντίκτυπο» στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για το 3% των εκδοτών και «ευδιάκριτο αρνητικό αντίκτυπο» για το 15% των οντοτήτων, σύμφωνα με η αναφορά.

Εν τω μεταξύ, η ελβετική τράπεζα UBS παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για την ενεργειακή μετάβαση ως επενδυτικό κλάδο μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Ken Liu, επικεφαλής της έρευνας για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

«Η γενική τάση της ενεργειακής μετάβασης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Liu, μιλώντας στο συνέδριο της UBS Greater China την Τρίτη.

«Διατηρούμε μια σχετικά προσεκτική και αισιόδοξη στάση απέναντι στη νέα ενέργεια, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια (επενδύσεις)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Τι αλλάζει για τις εταιρείες το 2024

ESG: Οι μεγαλύτερες αλλαγές που καταγράφηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ν. Αυλώνας: Οι 5 τάσεις για την Βιώσιμη Ανάπτυξη που θα επηρεάσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider