Tip of the Day

ESG: Τι μπορούν να κάνουν οι τράπεζες για να βελτιώσουν την αποδοσή τους

08-01-2024 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESG: Τι μπορούν να κάνουν οι τράπεζες για να βελτιώσουν την αποδοσή τους
ESG
Τα κριτήρια ESG γίνονται  ουσιαστικά στοιχεία στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αν και το ESG ξεκίνησε ως μια κοινωνικά συνειδητή επενδυτική στρατηγική τη δεκαετία του 1960, κέρδισε την προσοχή το 2020 στο Νταβός. Πλέον, τα κριτήρια ESG γίνονται ουσιαστικά στοιχεία στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τι είναι όμως το ESG; Είναι το σύνολο των προτύπων που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των ηθικών και βιώσιμων επιπτώσεων μιας επένδυσης και μιας επιχειρηματικής απόφασης και αφορά ουσιαστικά στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια.

Οι περιβαλλοντικές μεταβλητές περιλαμβάνουν πολλές πτυχές του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η χρήση νερού, η χρήση ενέργειας, οι εκπομπές άνθρακα και η διατήρηση των φυσικών πόρων.

Ο όρος «κοινωνικοί παράγοντες» αναφέρεται σε πτυχές της κοινωνίας που έχουν αντίκτυπο, όπως η συμμετοχή της κοινότητας, η ευτυχία των καταναλωτών, η διαφορετικότητα και η ένταξη, η ασφάλεια των εργαζομένων και η υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι πολιτικές και η δομή διακυβέρνησης μιας εταιρείας, όπως οι αμοιβές στελεχών, η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, η ασφάλεια δεδομένων, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η συμμόρφωση, επηρεάζονται όλα από τη διακυβέρνηση.

Μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η υπογραφή του 2015 της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η οποία κατέστησε νομικά υποχρεωτική για 196 χώρες τη λήψη μέτρων για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται υπό τεράστια πίεση για να εκπληρώσουν τον ρόλο τους ως διαχειριστές της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι τράπεζες έχουν μια μοναδική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν δανεισμό και επενδύσεις για να συμβάλουν σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτό μπορούν να το πετύχουν κάνοντας συγκεκριμένα βήματα όπως είναι για παράδειγμα η κατανομή κεφαλαίων σε βιώσιμα έργα. Η αξία των πράσινων ομολόγων που εκδίδονται παγκοσμίως έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το 2014 εκδόθηκαν πράσινα ομόλογα αξίας 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το 2021, έφθασαν τα 582 δις για να μειωθούν το 2022, όταν τα πράσινα ομόλογα που εκδόθηκαν ανήλθαν σε 487 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Climate Bonds, οι χρηματοοικονομικοί όγκοι Green Social, Sustainability, Sustainability-Linked and Transition (GSS+) ξεπέρασαν το όριο των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να υποστηρίξουν τις βιομηχανίες από την βιώσιμη γεωργία έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποστηρίζοντας έργα που έχουν θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Δεδομένου ότι υπάρχει μια αυξανόμενη πίεση από τους ρυθμιστικούς φορείς και τους ενδιαφερόμενους φορείς στις παγκόσμιες εταιρείες για μείωση των εκπομπών, η αγορά πιστώσεων άνθρακα αναμένεται να φτάσει τα 2,68 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, υποδηλώνοντας CAGR 18,23% από το 2023 έως το 2028. Στο πλαίσιο αυτό, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη μιας πιο ουδέτερης από τον άνθρακα οικονομίας παρέχοντας εργαλεία που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αντισταθμίζουν τις εκπομπές τους.

Τα κοινωνικά ομόλογα αφορούν σε χρήματα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση έργων που αντιμετωπίζουν διάφορα κοινωνικά προβλήματα, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η προσιτή στέγαση, η ανακούφιση της φτώχειας και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, 1,7 δισεκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι χωρίς τραπεζικό λογαριασμό. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος μπορεί να εγγυηθεί την πρόσβαση των μη προνομιούχων ομάδων στο κεφάλαιο, προωθώντας την επιχειρηματικότητα και αυξάνοντας τις συνθήκες διαβίωσης υποστηρίζοντας εταιρείες μικροχρηματοδότησης.

Η Διακυβέρνηση, τέλος, αφορά στην προώθηση της ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις του S&P 500 (2022) είχαν αναφορές βιωσιμότητας, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Αυτές περιλαμβάνουν στοιχεία για θέματα όπως είναι για παράδειγμα ο μισθός στελεχών. Περίπου το 50% των επιχειρήσεων του Fortune 100 συνδέουν πλέον τους μισθούς των CEO με κριτήρια ESG, σύμφωνα με μια έκθεση. Οι τράπεζες μπορεί να επηρεάσουν αυτήν την τάση υποστηρίζοντας εταιρείες που συνδέουν την αποζημίωση των στελεχών με την περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση (ESG) επιτυχία.

Τι μπορούν να κάνουν οι τράπεζες για να βελτιώσουν την βαθμολογία ESG

Όσον αφορά το περιβάλλον, οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων καταργώντας το χαρτί, υιοθετώντας την επεξεργασία πληρωμών σε πραγματικό χρόνο, απευθείας μέσω της επεξεργασίας, μεταφέροντας τις δραστηριότητες στο cloud και ψηφιοποιώντας τις διαδικασίες με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Όσον αφορά στον κοινωνικό αντίκτυπο, οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συνδεσιμότητα των οικοσυστημάτων που καθοδηγείται από API για να βελτιώσουν την οικονομική ένταξη, να διευκολύνουν τον ταχύτερο και ευκολότερο δανεισμό και να δημιουργήσουν γρήγορα καινοτόμα προϊόντα για κοινωνικά διαφορετικούς πληθυσμούς.

Από άποψη διακυβέρνησης, οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογία Blockchain και προηγμένα αναλυτικά στοιχεία για να προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια, καλύτερες αναφορές και διαφάνεια στις τραπεζικές λειτουργίες σε ένα ολοένα πιο ανοιχτό και υβριδικό οικοσύστημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:04

Ισραήλ: Το πολεμικό συμβούλιο θα συνεχίσει να πολεμά για την επιστροφή των ομήρων

18:57

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου

18:53

Trastor: Αποκτά εκτάσεις στον Ασπρόπυργο για την κατασκευή αποθήκης - Προκαταβολή 12 εκατ. ευρώ

18:46

Εγκαίνια για το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

18:45

Αυτοψία Ταχιάου στον οδικό άξονα Μπράλος – Άμφισσα

18:35

Μπορέλ για Διεθνές Δικαστήριο: Η ΕΕ να επιλέξει, σεβασμός στους διεθνείς θεσμούς ή υποστήριξη στο Ισραήλ

18:22

Ρωσία-Λευκορωσία: Πούτιν και Λουκασένκο υπόσχονται στενότερη συνεργασία εν όψει των δυτικών κυρώσεων

18:07

Ζαββός: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κινητήρια δύναμη για βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα

18:06

Με άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου «ξεκλειδώνει» η σύνταξη για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ - Ολόκληρη η ΚΥΑ

18:02

Ιράν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια στη συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσί

17:47

Νέο μέτρο για την ελάφρυνση του clawback ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

17:42

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη στο κύρος - Δεν θα γυρίσουμε πίσω

17:26

Χρηματιστήριο: Ήπιες απώλειες με βουτιά τζίρου

17:15

Βερολίνο και Λισαβόνα θεωρούν ότι «δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα» για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους

17:00

Wall Street: Απόπειρα για rebound μετά τη χειρότερη μέρα του Dow Jones για το 2024

16:51

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα - Η απάντηση είναι «όχι»

16:41

Γαλάζιες Σημαίες: Οι 625 πιο καθαρές παραλίες - 2η παγκοσμίως η Ελλάδα

16:31

Ευ. Σέκερης για τη στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα

16:27

«Πράσινα Ταξί»: 13 δικαιούχοι θα λάβουν επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών ταξί

16:20

Κασσελάκης: Δεν λέγεται «λεφτόδεντρα» - Λέγεται πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα

16:14

Το δολάριο τροφοδοτεί και φέτος τον ελληνικό τουρισμό

16:07

Θεοχάρης: Οι ιδέες της ΝΔ πρωτοπορούν και ανοίγουν το δρόμο και για την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια

15:57

Σολτς: Δεν υπάρχει ένταλμα σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου

15:43

ΕΛΣΤΑΤ: Ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο με Ρωσία τον Μάρτιο - Άλμα στο εμπόριο με την Ουκρανία

15:32

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης εννοούσε πως η λύση για πιο φθηνή φέτα είναι λιγότερη φέτα

15:31

Έβδομος νεκρός από τις ταραχές στη Νέα Καληδονία - Αβεβαιότητα μετά την επίσκεψη Μακρόν

15:24

Ανησυχία για την ακούσια κατανάλωση αντιβιοτικών μέσω της διατροφής

15:12

Ανάκληση προϊόντος σαντιγί από τον ΕΦΕΤ

15:07

Ισραήλ: Ο στρατός ανέκτησε τα πτώματα τριών ομήρων της Χαμάς

15:06

Ποια είναι η πιο πλούσια ομάδα του Final Four - Πού βρίσκονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός