Tip of the Day

ESG: Τι μπορούν να κάνουν οι τράπεζες για να βελτιώσουν την αποδοσή τους

08-01-2024 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESG: Τι μπορούν να κάνουν οι τράπεζες για να βελτιώσουν την αποδοσή τους
ESG
Τα κριτήρια ESG γίνονται  ουσιαστικά στοιχεία στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αν και το ESG ξεκίνησε ως μια κοινωνικά συνειδητή επενδυτική στρατηγική τη δεκαετία του 1960, κέρδισε την προσοχή το 2020 στο Νταβός. Πλέον, τα κριτήρια ESG γίνονται ουσιαστικά στοιχεία στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τι είναι όμως το ESG; Είναι το σύνολο των προτύπων που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των ηθικών και βιώσιμων επιπτώσεων μιας επένδυσης και μιας επιχειρηματικής απόφασης και αφορά ουσιαστικά στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια.

Οι περιβαλλοντικές μεταβλητές περιλαμβάνουν πολλές πτυχές του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η χρήση νερού, η χρήση ενέργειας, οι εκπομπές άνθρακα και η διατήρηση των φυσικών πόρων.

Ο όρος «κοινωνικοί παράγοντες» αναφέρεται σε πτυχές της κοινωνίας που έχουν αντίκτυπο, όπως η συμμετοχή της κοινότητας, η ευτυχία των καταναλωτών, η διαφορετικότητα και η ένταξη, η ασφάλεια των εργαζομένων και η υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι πολιτικές και η δομή διακυβέρνησης μιας εταιρείας, όπως οι αμοιβές στελεχών, η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, η ασφάλεια δεδομένων, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η συμμόρφωση, επηρεάζονται όλα από τη διακυβέρνηση.

Μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η υπογραφή του 2015 της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η οποία κατέστησε νομικά υποχρεωτική για 196 χώρες τη λήψη μέτρων για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται υπό τεράστια πίεση για να εκπληρώσουν τον ρόλο τους ως διαχειριστές της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι τράπεζες έχουν μια μοναδική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν δανεισμό και επενδύσεις για να συμβάλουν σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτό μπορούν να το πετύχουν κάνοντας συγκεκριμένα βήματα όπως είναι για παράδειγμα η κατανομή κεφαλαίων σε βιώσιμα έργα. Η αξία των πράσινων ομολόγων που εκδίδονται παγκοσμίως έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το 2014 εκδόθηκαν πράσινα ομόλογα αξίας 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το 2021, έφθασαν τα 582 δις για να μειωθούν το 2022, όταν τα πράσινα ομόλογα που εκδόθηκαν ανήλθαν σε 487 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Climate Bonds, οι χρηματοοικονομικοί όγκοι Green Social, Sustainability, Sustainability-Linked and Transition (GSS+) ξεπέρασαν το όριο των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να υποστηρίξουν τις βιομηχανίες από την βιώσιμη γεωργία έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποστηρίζοντας έργα που έχουν θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Δεδομένου ότι υπάρχει μια αυξανόμενη πίεση από τους ρυθμιστικούς φορείς και τους ενδιαφερόμενους φορείς στις παγκόσμιες εταιρείες για μείωση των εκπομπών, η αγορά πιστώσεων άνθρακα αναμένεται να φτάσει τα 2,68 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, υποδηλώνοντας CAGR 18,23% από το 2023 έως το 2028. Στο πλαίσιο αυτό, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη μιας πιο ουδέτερης από τον άνθρακα οικονομίας παρέχοντας εργαλεία που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αντισταθμίζουν τις εκπομπές τους.

Τα κοινωνικά ομόλογα αφορούν σε χρήματα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση έργων που αντιμετωπίζουν διάφορα κοινωνικά προβλήματα, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η προσιτή στέγαση, η ανακούφιση της φτώχειας και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, 1,7 δισεκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι χωρίς τραπεζικό λογαριασμό. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος μπορεί να εγγυηθεί την πρόσβαση των μη προνομιούχων ομάδων στο κεφάλαιο, προωθώντας την επιχειρηματικότητα και αυξάνοντας τις συνθήκες διαβίωσης υποστηρίζοντας εταιρείες μικροχρηματοδότησης.

Η Διακυβέρνηση, τέλος, αφορά στην προώθηση της ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις του S&P 500 (2022) είχαν αναφορές βιωσιμότητας, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Αυτές περιλαμβάνουν στοιχεία για θέματα όπως είναι για παράδειγμα ο μισθός στελεχών. Περίπου το 50% των επιχειρήσεων του Fortune 100 συνδέουν πλέον τους μισθούς των CEO με κριτήρια ESG, σύμφωνα με μια έκθεση. Οι τράπεζες μπορεί να επηρεάσουν αυτήν την τάση υποστηρίζοντας εταιρείες που συνδέουν την αποζημίωση των στελεχών με την περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση (ESG) επιτυχία.

Τι μπορούν να κάνουν οι τράπεζες για να βελτιώσουν την βαθμολογία ESG

Όσον αφορά το περιβάλλον, οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων καταργώντας το χαρτί, υιοθετώντας την επεξεργασία πληρωμών σε πραγματικό χρόνο, απευθείας μέσω της επεξεργασίας, μεταφέροντας τις δραστηριότητες στο cloud και ψηφιοποιώντας τις διαδικασίες με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Όσον αφορά στον κοινωνικό αντίκτυπο, οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συνδεσιμότητα των οικοσυστημάτων που καθοδηγείται από API για να βελτιώσουν την οικονομική ένταξη, να διευκολύνουν τον ταχύτερο και ευκολότερο δανεισμό και να δημιουργήσουν γρήγορα καινοτόμα προϊόντα για κοινωνικά διαφορετικούς πληθυσμούς.

Από άποψη διακυβέρνησης, οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογία Blockchain και προηγμένα αναλυτικά στοιχεία για να προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια, καλύτερες αναφορές και διαφάνεια στις τραπεζικές λειτουργίες σε ένα ολοένα πιο ανοιχτό και υβριδικό οικοσύστημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:42

Νορβηγία: Το Όσλο κάνει ένα νέο βήμα προς την υποθαλάσσια εξόρυξη ορυκτών

22:36

Ανδρουλάκης: Δούρειος ίππος για την κατάργηση του ΕΣΥ τα απογευματινά χειρουργεία

22:20

Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19

22:15

Η πλειοψηφία των Αθηναίων δικηγόρων ψήφισε κατά του νέου δικαστικού χάρτη στην Αττική

22:03

Μιχαηλίδου: Νέες ΣΣΕ σε ασφαλιστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων

21:49

Πιερρακάκης: Στις 148 οι αναφορές στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr

21:37

Eurostat: Το 2023 το 24% των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά στην ΕΕ ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών

21:24

Ιταλικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε ντρόουν στην Ερυθρά Θάλασσα

21:19

Επιστροφή πινακίδων από τον Δήμο Αθηναίων λόγω Πάσχα

21:10

ΕΟΦ: Επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων

21:01

Φον ντερ Λάιεν: Θέλω μια Ευρώπη ισχυρή - Μην αφήσετε άλλους να κάνουν την επιλογή για εσάς

20:55

Πληρωμές 780 εκατ. ευρώ σε αγρότες - Αυγενάκης: Είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα

20:45

Καύσιμα: Ακριβά θα πληρώσουν τις πασχαλινές διακοπές οι Έλληνες – Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη σε 21 νομούς

20:41

Φλωρίδης: Οι εμπλεκόμενοι στο Μάτι δικάστηκαν με τις παλαιές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα

20:31

Οι χώρες της G7 θα αρχίσουν να μειώνουν την παραγωγή του πλαστικού

20:20

Πρωτομαγιά: Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ - Πώς θα κινηθούν

20:07

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες από πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

19:59

Ιταλία - Ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου παραμένουν τα Αδέλφια της Ιταλίας

19:59

Πυροσβεστική: 49 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στην χώρα

19:47

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 10% στα προ φόρων κέρδη στα 268,5 εκατ. ευρώ - Στα 3,5 δισ. ευρώ τα έσοδα

19:44

Άρειος Πάγος: Η πρόεδρος Ιω. Κλάπα ζητάει να καθαρογραφεί άμεσα η απόφαση για το Μάτι

19:43

Η Nissan ξεκινάει συνεργασία με την Acciona στον τομέα της ηλεκτροκίνησης

19:32

Ισραήλ: Ανησυχία για πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος αξιωματούχων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

19:23

ΗΠΑ: Το πανεπιστήμιο Κολούμπια καλεί τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές να διαλυθούν

19:21

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση 10% στα έσοδα και 8,3% στην κερδοφορία το 2023

19:10

Μεικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

19:10

AS Company: Σε ιστορικό υψηλό η κερδοφορία το 2023 - Πρόταση για μέρισμα 0,13684 ευρώ/μετοχή

19:06

Μισέλ: Έχουμε κοινό συμφέρον με την Τουρκία για σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

18:59

FT: «Καμπανάκι» για το έλλειμμα σε 11 χώρες της ΕΕ

18:49

Γαλλία: Να δωθεί προτεραιότητα στις παραγγελίες στρατιωτικού υλικού και ειδικά των πυραύλων Aster από τις βιομηχανίες