Η Maersk αλλάζει την πορεία των πλοίων - Θα κάνουν τον γύρο της Αφρικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Maersk αλλάζει την πορεία των πλοίων - Θα κάνουν τον γύρο της Αφρικής
Ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός Maersk επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι τα πλοία της, που ήταν προγραμματισμένο να διέλθουν από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, θα ακολουθήσουν τη διαδρομή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας γύρω από τη νότια Αφρική.

Ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός Maersk επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι τα πλοία του που ήταν προγραμματισμένο να διαπλεύσουν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, θα ακολουθήσουν τη διαδρομή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, γύρω από τη νότια Αφρική, μετά τη σειρά επιθέσεων σε πλοία που εξαπέλυσαν μαχητές Χούθι της Υεμένης.

Μαζί με πολλές άλλες εταιρείες, η Maersk είχε ανακοινώσει προηγουμένως προσωρινή παύση όλων των ταξιδιών από τα συγκεκριμένα περάσματα. Ο Κόλπος του Άντεν εκτείνεται κατά μήκος της νότιας ακτής της Υεμένης, ενώ η Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί βασικό σύνδεσμο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέσω της διώρυγας του Σουέζ της Αιγύπτου.

Η γερμανική Hapag-Lloyd ανακοίνωσε χθες ότι τα πλοία της θα ακολουθήσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας μεταξύ των ηπείρων, επικαλούμενη τον «απαράδεκτο» κίνδυνο ασφάλειας μετά από επίθεση στο πλοίο της, το Al Jasrah, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Περίπου το 30% του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ.

«Οι επιθέσεις που έχουμε δει σε εμπορικά πλοία στην περιοχή είναι ανησυχητικές και συνιστούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια και την ασφάλεια των ναυτικών», ανέφερε η Maersk σε δήλωση που δόθηκε στο CNBC.

Τουλάχιστον δύο πλοία στοχοποιήθηκαν με ρουκέτες τη Δευτέρα, σύμφωνα με επίσημες αναφορές. Οι ηγέτες των Χούθι λένε ότι στόχος είναι το Ισραήλ και όλα τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Maersk είπε ότι, αφού παρακολούθησε την κατάσταση μετά την αναστολή των δρομολογίων την Παρασκευή, αποφάσισε ότι όλα τα πλοία που βρίσκονται επί του παρόντος σε αναμονή και που προηγουμένως ήταν προγραμματισμένα να ταξιδέψουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας θα περάσουν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Τα πλοία θα συνεχίσουν να κινούνται με εκτροπές «όσο είναι λειτουργικά εφικτό», πρόσθεσε η εταιρεία. Από τη Δευτέρα, η Maersk είπε ότι είχε διακόψει την πορεία περίπου 20 πλοίων που βρίσκονταν εν πλω, περίπου τα μισά από τα οποία βρίσκονται ανατολικά του Κόλπου του Άντεν. Τα υπόλοιπα βρίσκονται νότια της διώρυγας του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα ή βόρεια της, στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολωνία: Δικαστήριο έκρινε ενόχους 14 άνδρες για σαμποτάζ και κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

MSC: Η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς container σταματά τις διελεύσεις απ' το Σουέζ λόγω των Χούθι

gazzetta
gazzetta reader insider insider