Google: Δικαστική ήττα για το Play store - Θα πληρώσει 700 εκατ. δολάρια σε καταναλωτές και πολιτείες των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Google: Δικαστική ήττα για το Play store - Θα πληρώσει 700 εκατ. δολάρια σε καταναλωτές και πολιτείες των ΗΠΑ
Στο πλαίσιο διακανονισμού μετά από αγωγή που της ασκήθηκε για υπερβολικές χρεώσεις και παρεμπόδιση ανταγωνισμού στο Play store της.

Η Google συμφώνησε να πληρώσει 700 εκατ. δολάρια και να επιτρέψει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στο Play store της, στο πλαίσιο διακανονισμού που επετεύχθη με τις πολιτείες και τους καταναλωτές των ΗΠΑ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, μετά από αγωγή που της ασκήθηκε για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σημειώνεται ότι το Play store της Google είναι το κύριο μέρος όπου εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κατεβάζουν και εγκαθιστούν εφαρμογές που λειτουργούν σε smartphone που υποστηρίζονται από το λογισμικό Android της Google.

Ειδικότερα, η Google αναμένεται να πληρώσει 630 εκατ. δολάρια σε ένα ταμείο διακανονισμού για τους καταναλωτές και άλλα 70 εκατ. δολάρια σε ένα ταμείο για τις πολιτείες, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και το οποίο τελεί υπό την έγκριση του δικαστηρίου.

Με βάση τον διακανονισμό, οι επιλέξιμοι καταναλωτές, ήτοι αυτοί στους οποίους επιβλήθηκαν υπερβολικές χρεώσεις από τον τεχνολογικό κολοσσό, θα λάβουν πίσω τουλάχιστον 2 δολάρια έκαστος ή και πρόσθετες πληρωμές με βάση τις δαπάνες τους στο Google Play από τις 16 Αυγούστου 2016 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Και οι 50 πολιτείες συνυπέγραψαν τον διακανονισμό.

Η Google κατηγορήθηκε ότι επιβάλει υπερβολικές χρεώσεις στους καταναλωτές μέσω παράνομων περιορισμών στη διανομή εφαρμογών σε συσκευές Android, καθώς και για εξαιρετικά υψηλές χρεώσεις για συναλλαγές εντός εφαρμογής.

Η εταιρεία δεν παραδέχτηκε την αδικοπραγία.

Σημειώνεται ότι οι όροι του διακανονισμού έρχονται μετά την ήττα της Google σε δικαστική διαμάχη με την κατασκευάστρια του Fortnite, Epic Games τον Σεπτέμβριο, όταν το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε ότι το κατάστημα εφαρμογών Android της Google παραβιάζει αντιμονοπωλιακούς κανόνες που βλάπτουν τους καταναλωτές και τους προγραμματιστές.

Η απόφαση πλήττει το επιχειρηματικό μοντέλο των δύο εταιρειών στις εφαρμογές, βάζοντας τέλος στη χρέωση προμήθειας έως και 30% σε προγραμματιστές λογισμικού. Η υπόθεση είναι πιθανό να επιταχύνει την αποδυνάμωση των κανόνων των app stores, οι οποίοι έχουν ήδη δεχθεί πυρά από ρυθμιστικές αρχές και νομοθέτες σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πρόστιμο 857 εκατ. δολαρίων στη Monsanto για την έκθεση πολιτών σε «αιώνια» χημικά PCB

gazzetta
gazzetta reader insider insider