Εθνική Τράπεζα: Εγκαινιάζει τον «Ηρακλή ΙΙΙ» με στόχο δείκτη ΝΡΕ 3,5% - Υλοποιεί mega project ψηφιοποίησης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Τράπεζα: Εγκαινιάζει τον «Ηρακλή ΙΙΙ» με στόχο δείκτη ΝΡΕ 3,5% - Υλοποιεί mega project ψηφιοποίησης
Η ΕΤΕ αναμένεται να υποβάλει την Παρασκευή –ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα το αίτημα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για την λήψη των κρατικών εγγυήσεων. Η ΕΤΕ υλοποιεί σχέδιο αλλαγής των συστημάτων της με μετάπτωση στο cloud που θα την καταστήσει από τις πιο τεχνολογικά εξελιγμένες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Με το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας θα γίνουν τα εγκαίνια του «Ηρακλή ΙΙΙ». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα θα υποβάλει την Παρασκευή –ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα το αίτημα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για να εντάξει την τιτλοποίησή της, ύψους 1 δισ. ευρώ, στον «Ηρακλή» και να λάβει τις κρατικές εγγυήσεις.

Με την τιτλοποίηση αυτή, η Εθνική Τράπεζα θα μειώσει στο 3,5% τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (στο εννεάμηνο η Τράπεζα είχε ανακοινώσει δείκτη NPE στο 3,6% και 3,7% σε επίπεδο Ομίλου), δηλαδή σχεδόν θα έχει επιτύχει δύο χρόνια νωρίτερα τον στόχο για δείκτη ΝΡΕ (3%) το 2025.

Η παράταση του «Ηρακλή» ανακοινώθηκε επισήμως στις 28 Νοεμβρίου με την δημοσίευση της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πέρασε με τον νόμο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Βουλή. Η παράταση θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ενώ οι κρατικές εγγυήσεις που θα δοθούν στη νέα φάση του προγράμματος θα ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο «Ηρακλής ΙΙΙ» θέτει αυστηρότερους όρους αξιολόγησης των τιτλοποιήσεων, προβλέποντας ότι οι τίτλοι υψηλής εξασφάλισης (senior) για τους οποίους θα εγγυηθεί το Δημόσιο, θα πρέπει να έχουν rating ΒΒ+, Ba1, ΒΒ+, BB έναντι ΒΒ-, Ba3, ΒΒ-, BBL που προβλεπόταν για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή Ι» και «Ηρακλή ΙΙ».

Όπως έχει επισημάνει ο ΥΠΕΘΟ, Κωστής Χατζηδάκης, η επέκταση του «Ηρακλή» αποτελεί θετική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, καθώς θα δώσει την δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με όρους αγοράς που εξασφαλίζουν ότι το μέτρο δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση. Πέραν του Frontier II, στον «Ηρακλή ΙΙΙ» θα μπουν οι τιτλοποιήσεις Sunrise ΙΙΙ της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 500 εκατ. ευρώ και η κοινή μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τιτλοποίηση Solar, 1,2 δισ. ευρώ. Ο «Ηρακλής ΙΙΙ» θα είναι κομβικός κυρίως για την εξυγίανση των μικρότερων τραπεζών, οι οποίες έχουν δείκτες NPE 60% και άνω, επιτρέποντας τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Σημειώνεται ότι η πρώτη τιτλοποίηση Frontier που μεταβιβάστηκε στον «Ηρακλή» από την Εθνική Τράπεζα και διαχειρίζεται η doValue, παρουσιάζει ανακτήσεις που υπερβαίνουν τους στόχους του business plan της, τουλάχιστον κατά 20%.

Εγκαινιάζοντας τον «Ηρακλή ΙΙΙ» για την επίτευξη του στόχου «ευρωπαϊκού» δείκτη NPE, η Εθνική Τράπεζα φιλοδοξεί να συγκαταλεγεί στις κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες και μέσω ενός κομβικού έργου που υλοποιεί στην παρούσα φάση. Πρόκειται για την αλλαγή των συστημάτων της με μετάπτωση στο cloud. Το έργο θα είναι έτοιμο σε ενάμιση χρόνο και θα επιτρέψει στην Εθνική Τράπεζα να φτιάχνει και να διαθέτει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα νέα προϊόντα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και με μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα στις λειτουργίες της. Το συγκεκριμένο project ενθουσίασε τους ξένους αναλυτές και επενδυτές στις παρουσιάσεις που γίνονταν ενόψει τις διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας τον Νοέμβριο, καθώς θα αναδείξει την Εθνική Τράπεζα ως μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Σημειώνεται ότι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, η ΕΤΕ έχει πραγματοποιήσει την τελευταία τριετία επενδύσεις της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ.

Μετά την πρόσφατη πολύ επιτυχημένη διάθεση του 22% των μετοχών της από το 40,39% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αποεπένδυση από το υπόλοιπο ποσοστό της ΕΤΕ θα γίνει το 2024, το πιθανότερο το φθινόπωρο. Θεωρητικά, η αποεπένδυση θα μπορούσε να γίνει και μέσω επαναγοράς μετοχών της Τράπεζας, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί από το ΤΧΣ και την κυβέρνηση, μαζί με το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθούν αλλά και σε ποιο timing.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ημέρα της Aegean - Οι ζημιές στις υποδομές της Θεσσαλίας – Σαρώνει το BNPL

Σκυλακάκης: Θετικό «σήμα» οι φθηνές προσφορές στα μπλε τιμολόγια – Ενεργοποιείται ο ανταγωνισμός

Τράπεζες: Αναμένουν αύξηση ζήτησης για δάνεια το 2024 – Μόλις στο 60% του ΑΕΠ οι χορηγήσεις τώρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider