Meta: Αγωγή 550 εκατ. ευρώ από 83 ισπανικά ΜΜΕ κατά Ζούκερμπεργκ για αθέμιτο ανταγωνισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Meta: Αγωγή 550 εκατ. ευρώ από 83 ισπανικά ΜΜΕ κατά Ζούκερμπεργκ για αθέμιτο ανταγωνισμό
Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, η "μαζική" και "συστηματική" χρήση προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες των πλατφορμών Facebook, Instagram και Whatsapp της Meta, της επιτρέπει να διατηρεί αθέμιτο πλεονέκτημα ώστε να σχεδιάζει και να προσφέρει εξατομικευμένες διαφημίσεις, οι οποίες – όπως εξηγούν – συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αγωγή ύψους 600 εκατ. δολαρίων (550 εκατ. ευρώ) κατά του ιδιοκτήτη της Meta Platforms (Facebook), κατέθεσε Ένωση που εκπροσωπεί 83 ισπανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενη αθέμιτο ανταγωνισμό στην διαφημιστική αγορά.

Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ένωση εκδοτών εφημερίδων AMI, η συλλογική αγωγή κατατέθηκε την Παρασκευή σε ειδικό δικαστήριο για εμπορικές διαφορές και αφορά παραβίαση από την Meta κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ την περίοδο 2018 – 2023.

Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, η «μαζική» και «συστηματική» χρήση προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες των πλατφορμών Facebook, Instagram και Whatsapp της Meta, της επιτρέπει να διατηρεί αθέμιτο πλεονέκτημα ώστε να σχεδιάζει και να προσφέρει εξατομικευμένες διαφημίσεις, οι οποίες – όπως εξηγούν – συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η Meta δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο, ωστόσο πηγή με γνώση της υπόθεσης, ανέφερε ότι η εταιρεία περιμένει να παραλάβει πρώτα τα νομικά έγγραφα.

Οι καταγγέλλοντες, μεταξύ των οποίων η Prisa - που εκδίδει την ισπανική εφημερίδα El Pais- και η Vocento, ιδιοκτήτρια της ABC και άλλων μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες από τις διαφημίσεις που τοποθετούνται από τη Meta χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα που αποκτούν χωρίς την ρητή συναίνεση των πελατών.

Αυτό, όπως ισχυρίζονται, παραβιάζει τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του 2018, και υποχρεώνει όλους τους ιστοτόπους να ζητούν συναίνεση για την διατήρηση και χρήση προσωπικών δεδομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενώσεις καταναλωτών καταγγέλλουν την Meta για αθέμιτη πρακτική

Spotify: Έρχονται 1.500 απολύσεις για βελτίωση της κερδοφορίας - «Φεύγει» το 17% των εργαζομένων

Στην Ελλάδα το πρώτο ευρωπαϊκό Outpost Testing Lab από την Amazon Web Services

gazzetta
gazzetta reader insider insider