Στο 1,2 δισ. η επίδραση της Pfizer στο ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 1,2 δισ. η επίδραση της Pfizer στο ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης
Ήδη οι εργαζόμενοι στη συμπρωτεύουσα έχουν φτάσει πλέον τους 1.000, με περίπου το 15% αυτών να αφορούν σε Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό και το 63% να διαθέτουν τουλάχιστον έναν τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών.

Ενισχύεται το αποτύπωμα που δημιουργεί στην οικονομία της Θεσσαλονίκης και, κατ’ επέκταση της χώρας μας, η επένδυση του αμερικανικού βιοφαρμακευτικού κολοσσού Pfizer στη συμπρωτεύουσα. Πηγές από τη θυγατρική στην Ελλάδα αναφέρουν ότι, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα, σε βάθος δεκαετίας, η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ της πόλης εκτιμάται στο 1,2 δισ. ευρώ (0,6%).

Η επικαιροποιημένη έκθεση του ΙΟΒΕ εκτιμά τη συνολική συμβολή της Pfizer στο ΑΕΠ της χώρας στα 2,1 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2020-2030, ενώ αναφορικά με την απασχόληση, η δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα υποστηρίζει συνολικά (άμεσα και έμμεσα) περίπου 3.500 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με στελέχη της Pfizer Hellas, ήδη οι εργαζόμενοι στη συμπρωτεύουσα έχουν φτάσει πλέον τους 1.000, με περίπου το 15% αυτών να αφορούν σε Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό και το 63% να διαθέτουν τουλάχιστον έναν τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών.

Τα νούμερα βαίνουν ανοδικά, ακολουθώντας τις διαδοχικές επενδύσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, η οποία δίνει σταθερά «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι, για την ίδια περίοδο, η αρχική έκθεση του ΙΟΒΕ (2021) εκτιμούσε σε 657 εκατ. ευρώ τη συνολική συνεισφορά της Pfizer στο ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης και τη συνολική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας σε 1,6 δισ. ευρώ. Αναφορικά με την απασχόληση, η δραστηριότητα της Pfizer στην Ελλάδα, για την περίοδο 2020-2030, υπολογιζόταν ότι θα υποστηρίζει συνολικά (άμεσα και έμμεσα) περίπου 2.600 θέσεις εργασίας.

Η έκθεση έκρινε, σημαντική τη συνεισφορά της εταιρείας και στην ανάπτυξη και προώθηση της Καινοτομίας στη χώρα μας, μέσω του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, η δραστηριοποίηση του οποίου, όπως ανέφερε, «αναμένεται να συμβάλει τόσο στη βελτίωση του προφίλ της χώρας μας, ως χώρα φιλική προς την Καινοτομία, όσο και στη βελτίωση συγκεκριμένων δεικτών Καινοτομίας που αφορούν στη συνολική επίδοση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (European Innovation Scoreboard - EIS)» . Μάλιστα, η επικαιροποιημένη έκθεση αναμένεται να συμπεριλαμβάνει στοιχεία που αφορούν και σε αυτό το πεδίο.

Επένδυση με συνέχεια

Η Pfizer «πόνταρε» για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το 2020, με τη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI). Έργο του είναι η ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων για τη φαρμακευτική καινοτομία και τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο και αυτή τη στιγμή «τρέχει» 200 παγκόσμια πρότζεκτ. Η τεχνογνωσία παράγεται στη χώρα μας και μεταδίδεται σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Έκτοτε, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε άλλες τρεις επενδύσεις στη συμπρωτεύουσα.

Το 2021 δημιουργήθηκε το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών, με στόχο την παροχή εσωτερικών υπηρεσιών για την Pfizer σε περισσότερες από 50 χώρες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Πρόκειται για 1 από τα 6 τέτοιου είδους Κέντρα της εταιρείας στον κόσμο.

Στο τέλος του 2022 τέθηκε σε λειτουργία ένα μικρότερο, αλλά νευραλγικό τμήμα, για την ασφάλεια των φαρμάκων και τη φαρμακοεπαγρύπνηση. Το τμήμα “Safety Surveillance & Risk Management”, έχει παρουσία σε συνολικά 8 χώρες στον κόσμο και 4 χώρες στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να αποτελεί πλέον μια από αυτές μαζί με την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελβετία. Το σχετικά νέο αυτό τμήμα απασχολεί 15 γιατρούς, οι οποίοι ασχολούνται με την ανάλυση και κατανόηση δεδομένων ασφαλείας των προϊόντων της Pfizer παγκοσμίως.

Η 4η επένδυση αφορά στη δημιουργία, Κέντρου Κλινικών Μελετών, με την επένδυση να υποστηρίζει πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες Υγείας. Με τη δημιουργία του η Ελλάδα καθίσταται μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου κόμβων κλινικών μελετών, μαζί με χώρες όπως η Αμερική, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς κ.ά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυναμικά συνεχίζει η Google την πορεία της στην Ελλάδα

REDS: Σε ποια projects δίνει βάρος μετά το «πωλητήριο» στο Smart Park

ΗΡΑΚΛΗΣ: «Πρασινίζει» με επενδύσεις 600 εκατ., «βλέπει» τζίρο 0,8 δισ. – Το «Olympus» και το Ελληνικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider