Μπαράζ επενδυτικών κινήσεων από τη Νερά Κρήτης – Οι κινήσεις ματ για αύξηση των πωλήσεων και μείωση του κόστους παραγωγής

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαράζ επενδυτικών κινήσεων από τη Νερά Κρήτης – Οι κινήσεις ματ για αύξηση των πωλήσεων και μείωση του κόστους παραγωγής
Μια προς μια οι επενδύσεις της εταιρείας στις μονάδες παραγωγής της για ενίσχυση της παραγωγικότητάς. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους. Το λανσάρισμα νέων φιαλών συσκευασίας και η στόχευση για το 2024.

Μπαράζ επενδυτικών κινήσεων, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και την αύξηση των πωλήσεων, δρομολόγησε το τελευταίο διάστημα η εταιρεία Νερά Κρήτης, ακολουθώντας πιστά το επιχειρηματικό της σχέδιο.

Ειδικότερα, τόσο κατά τη διάρκεια του 2022 όσο και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, η εταιρεία προχώρησε σε:

  • Αναβάθμιση της παραγωγικής μονάδας και εγκατάσταση νέας υπερσύγχρονης γραμμής εμφιάλωσης στο Βαρύπετρο Χανίων.
  • Εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής Preform για κάλυψη ιδίων αναγκών στο Ύπατο Βοιωτίας.
  • Εγκατάσταση συστήματος NetMetering στις παραγωγικές μονάδες Λουτρακίου ισχύος 0,7Μw και Αξιούπολης ισχύος 0,4Mw.
  • Εγκατάσταση συστήματος NetMetering στην παραγωγική μονάδα των Χανίων ισχύος 1,3Μw.

Στόχος η μείωση του κόστους παραγωγής

Όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ πριν από μερικά 24ωρα, «η πραγματοποίηση των παραπάνω επενδύσεων σε συνδυασμό με το λανσάρισμα των ελαφρύτερων πλαστικών φιαλών στην αγορά ως αποτέλεσμα ιδίων ενεργειών έρευνας κι ανάπτυξης τους, θα επιφέρουν σημαντικότατη μείωση του κόστους παραγωγής όσον αφορά στο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας από το 2023 εφεξής - τουλάχιστον κατά 30% λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταβλητότητα των τιμών».

Μάλιστα, η μείωση του κόστους παραγωγής θα ενισχυθεί έτι περαιτέρω από το 2024, με την ολοκλήρωση εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους της προγραμματισμένης εγκατάστασης Νet Metering ισχύος 2,6Μw στην παραγωγική μονάδα στο Ύπατο Βοιωτίας.

Πώς θα αυξηθούν οι πωλήσεις

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των πωλήσεων σε όγκο, η Νερά Κρήτης έχει προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών όπως:

  1. Πιστοποίηση των brands Νερά Κρήτης και Νερά Μακεδονίας ως φυσικά μεταλλικά. Στο πλαίσιο αυτό αλλά και για την επάρκεια των πηγών παραγωγής νερού κι αποθεμάτων η εταιρεία εξασφάλισε και δεύτερη πηγή παραγωγής για το brand Νερά Κρήτης, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί και η παραγωγή επιτραπέζιου νερού για την κάλυψη αναγκών πωλήσεων private label προϊόντων, τα οποία δεν επιτρέπεται να είναι φυσικά μεταλλικά.
  2. Λανσάρισμα στην αγορά των ελαφρύτερων (σε βάρος) φιαλών νερού στην Ευρώπη. Οι φιάλες αυτές στοχεύουν τις ταχύτερα κινούμενες προϊοντικές κατηγορίες των 1,5lt και 0,5lt.
  3. Ανάπτυξη νέας καινοτόμου πολλαπλής συσκευασίας φιαλών 1,5lt μόνο με χαρτί ως αποτέλεσμα ιδίων ενεργειών έρευνας κι ανάπτυξης. Η έναρξη της παραγωγής αναμένεται εντός του 2024, ενώ σε συνδυασμό με τις ελαφρύτερες φιάλες και την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος της εταιρείας από την ιδιοπαραγωγή μέσω φωτοβολταϊκών σταθμών της (ως επενδύσεις NetMetering), αναμένεται να προσελκύσει εγχώριο και διεθνές πελατολόγιο που υποστηρίζει και εφαρμόζει την πράσινη βιωσιμότητα, όπως για παράδειγμα αλυσίδες σούπερ μάρκετ που αναζητούν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που προσθέτουν αξία και συμβάλλουν στην επίτευξη στόχων βιωσιμότητα κι αειφορίας.
  4. Στελέχωση του τμήματος Πωλήσεων / Μarketing με νέα έμπειρα στελέχη ειδικά όσον αφορά στα κανάλια πωλήσεων των εξαγωγών και σούπερ μάρκετ.

«Με την πραγματοποίηση των ως άνω αναφερόμενων παραγωγικών επενδύσεων εκτός της επίτευξης της μείωσης του κόστους παραγωγής, η εταιρεία είναι σε θέση να υπερδιπλασιάσει τις παραγόμενες ποσότητες ικανοποιώντας και την πιο αισιόδοξη προβλεπόμενη αύξηση πωλήσεων», αναφέρει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις.

«Οι κύριες στρατηγικές της εταιρείας έχουν ως στόχο την ανάπτυξή της και την απόκτηση ακόμη μεγαλύτερου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων της, την ικανοποίηση των πελατών της καθώς και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Η υλοποίηση και η εφαρμογή αυτών αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Αύξηση 14,73% στον κύκλο εργασιών το 2022

Σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση της Νερά Κρήτης, το 2022 ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση κατά 14,73% και ανήλθε στο ποσό των 23,41 εκατ. ευρώ, έναντι 20,40 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 1,64 εκατ. ευρώ από 1,73 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση υποχωρώντας κατά 5,23%.

Για την ίδια περίοδο το λειτουργικό EBITDA ανήλθε σε 1.683 χιλ. ευρώ έναντι 1.435 χιλ. ευρώ το 2021, ενώ το αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε ζημιές ύψους 698 χιλ. ευρώ από 498 χιλ. ευρώ το 2021. Να σημειωθεί εδώ ότι στο τέλος του 2022 ο μέσος όρος του απασχολούμενου προσωπικού της εταιρείας ανερχόταν σε 249 άτομα από 244 το 2021.

Η επιχειρηματική διαδρομή

Η εταιρεία Νερά Κρήτης ΑΕΒΕ ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2003, αξιοποιώντας μια από τις πιο καθαρές πηγές ύδατος στην Ελλάδα στα Λευκά Όρη της Κρήτης. Δέκα χρόνια μετά, το 2013, η εταιρεία ξεκίνησε την εξαγωγική της δραστηριότητα και σήμερα έχει πλέον ενεργή παρουσία σε μεγάλες διεθνείς αλυσίδες σε συνολικά 34 χώρες του πλανήτη.

Η Νερά Κρήτης διαθέτει μια παραγωγική μονάδα συνολικής έκτασης 11.000 τμ στο Βαρύπετρο του Δήμου Χανίων Κρήτης, δύο αποθήκες στην Αθήνα, σε Αχαρνές και Κορωπί, καθώς και δύο υποκαταστήματα σε Οινόφυτα και Χίο. Το 2018 εξαγόρασε το εργοστάσιο νερού Υδρία στο Λουτράκι, ενώ στη συνέχεια δημιούργησε μία νέα μονάδα εμφιάλωσης νερού στην Αξιούπολη Κιλκίς που τέθηκε σε λειτουργία το 2019. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει αντιπροσώπους των προϊόντων της σε πανελλαδική εμβέλεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλώρη για κύκλο εργασιών άνω του μισού δισ. ευρώ βάζει η Νιτσιάκος - Το άλμα στην κερδοφορία και οι επενδύσεις

Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 7-8% προβλέπει για το 2023 η Δ. Θανόπουλος - Διατηρεί τα μερίδια αγοράς της

Νέο τοπίο στις ιχθυοκαλλιέργειες – Οι πρωταγωνιστές, οι «φουρτούνες» και οι προοπτικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider