Υπερκάλυψη κοντά στις 8 φορές στο book building της ΕΤΕ - Πάνω από 500 εκατ. ευρώ στο εγχώριο retail

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερκάλυψη κοντά στις 8 φορές στο book building της ΕΤΕ - Πάνω από 500 εκατ. ευρώ στο εγχώριο retail
Με δεδομένη την πρωτοφανή κάλυψη των προς διάθεση μετοχών, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην τιμή διάθεσης που θα διαμορφωθεί, αλλά πρωτίστως στα νέα ονόματα εντός και εκτός Ελλάδος που θα μπουν στο μετοχολόγιο της ΕΤΕ.

Τελευταία ενημέρωση 17:09

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, η διάθεση του 20% + 1,99% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από τη συνολική συμμετοχή 40,39% του ΤΧΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, έχει σημειωθεί υπερκάλυψη κοντά στις 8 φορές στο βιβλίο προσφορών, ενώ πάνω από 500 εκατ. είναι οι προσφορές από τους επενδυτές της εγχώριας λιανικής αγοράς.

Με δεδομένη την πρωτοφανή κάλυψη των προς διάθεση μετοχών, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην τιμή διάθεσης που θα διαμορφωθεί, αλλά πρωτίστως στα νέα ονόματα εντός και εκτός Ελλάδος που θα μπουν στο μετοχολόγιο της ΕΤΕ. Νεότερες πληροφορίες για τα παραπάνω αναμένονται μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Η πολύ ισχυρή συμμετοχή επενδυτών στη διαδικασία της διεθνούς προσφοράς και η αναμενόμενη συμμετοχή εγχώριων θεσμικών επενδυτών, κραταιών επιχειρηματιών και εφοπλιστών, family offices και διαχειριστών κεφαλαίων στο ελληνικό βιβλίο προσφορών, προδιαγράφουν ότι η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί πολύ κοντά στο ανώτατο όριο του εύρους διάθεσης (5,44 ευρώ) και, όπως έγραφε το insider.gr, δεν αποκλείεται να οδηγήσει στο μικρότερο discount φέτος στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι χθες η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο έκλεισε στα 5,75 ευρώ, υψηλότερα από το ταβάνι των 5,44 ευρώ, αφού επενδυτές που δεν θα ικανοποιηθούν από το book building, σπεύδουν να αποκτήσουν μετοχές της Τράπεζας και μέσω χρηματιστηριακής αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές στο διεθνές βιβλίο αυξήθηκαν τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της διαδικασίας περαιτέρω κατά 1 – 1,5 δισ., ανερχόμενες στα επίπεδα των 7,5 δισ. ευρώ (έναντι ποσού προς διάθεση 1 δισ. ευρώ). Παράλληλα, καλύφθηκε και το ελληνικό βιβλίο, με προσφορές περί τα 250 εκατ. ευρώ, με υπερκάλυψη κατά 1,6 φορές.

Τα παραπάνω ποσά αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω σήμερα που ολοκληρώνεται η διαδικασία. Παρά την ισχυρή ζήτηση, ωστόσο, αποκλείεται η τιμή διάθεσης να οριστεί στο ανώτατο όριο του εύρους διάθεσης (5,44 ευρώ), καθώς στόχος της κυβέρνησης και του ΤΧΣ είναι οι νέοι μέτοχοι της ΕΤΕ να είναι μακροπρόθεσμοι και ισχυρού προφίλ και όχι κατά βάση hedge funds.

Το ποια ονόματα θα είναι οι νέοι μέτοχοι της ΕΤΕ αναμένεται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με την τιμή διάθεσης.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ θα διαθέσει έως 182.943.031 μετοχές (20%) της Εθνικής Τράπεζας και επιπλέον 18.294.303 μετοχές (1,99%). Μετά την επιτυχή διάθεση των μετοχών, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα θα υποχωρήσει στο 18,39% (168.231.441 μετοχές). Το ΤΧΣ θα εισπράξει ως 985 εκατ. ευρώ από την διάθεση του 20%, ενώ το ποσό θα φτάσει το 1,056 δισ. ευρώ (δηλ. επιπλέον 98 εκατ. ευρώ, υπολογιζόμενα στην ανώτατη τιμή διάθεσης των 5,44 ευρώ/μετοχή), εφόσον διατεθεί επιπλέον 1,99% των μετοχών της ΕΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κληρώνει και για την ΕΤΕ - Η ενέργεια το επόμενο σκαλί - Τα απλανή πλάνα των θεσμικών

Αναδιάταξη στους δείκτες MSCI και FTSE μετά το placement της Εθνικής Τράπεζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider