Ρωσία: Σχέδιο υποχρεωτικής αγοράς μετοχών τρομοκρατεί τους εναπομείναντες Δυτικούς επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Σχέδιο υποχρεωτικής αγοράς μετοχών τρομοκρατεί τους εναπομείναντες Δυτικούς επενδυτές
Ένα νέο προεδρικό διάταγμα που θα δίνει στη Μόσχα ένα «υπερ - προληπτικό δικαίωμα» αγοράς, θα μπορούσε να της μεταβιβάσει μετοχές σε εξευτελιστικές τιμές.

Δυτικοί επενδυτές σε ρωσικές εταιρείες προετοιμάζονται για ένα νέο προεδρικό διάταγμα που εξετάζεται στη Μόσχα, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να τους αναγκάσει να πουλήσουν τις μετοχές τους στη ρωσική κυβέρνηση, και μάλιστα με μεγάλες εκπτώσεις.

Όπως αναφέρει το Reuters, το πιθανολογούμενο διάταγμα, το οποίο θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία ένα «υπερ - προληπτικό δικαίωμα» να αγοράζει μετοχές στρατηγικών εταιρειών από ξένους μετόχους, σηματοδοτεί το τελευταίο πλήγμα στους επενδυτές που κατέχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, πριν από τον Φεβρουάριο του 2022 όπου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία προσπαθεί να περικόψει την ξένη ιδιοκτησία και επιρροή στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της, από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματα του να επιτεθούν στην Ουκρανία, προκαλώντας σαρωτικές κυρώσεις από πλευράς της Δύσης.

Ο Ιβάν Τσεμπέσκοφ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στο Reuters ότι οι τροποποιήσεις σε προεδρικό διάταγμα βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι πιθανές αλλαγές θα μπορούσαν να δώσουν στη ρωσική κυβέρνηση ένα «υπερ - προληπτικό δικαίωμα» να αγοράζει μετοχές στρατηγικών εταιρειών από ξένους που εξέρχονται από τη χώρα.

«Αυτό το υπερ - προληπτικό δικαίωμα θα λειτουργήσει μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με συγκεκριμένες εταιρείες», δήλωσε ο Τσεμπέσκοφ στο περιθώριο ενός οικονομικού φόρουμ στη Μόσχα. «Η ακριβής λίστα δεν έχει ακόμη εγκριθεί».

«Η ιδέα ήταν ότι αυτό αφορά μόνο εκείνες τις στρατηγικές εταιρείες στις οποίες το κράτος έχει ήδη μερίδιο», είπε ο Τσεμπέσκοφ. «Δηλαδή, πρόκειται για έναν μάλλον περιορισμένο κατάλογο εταιρειών». Ο Τσεμπέσκοφ είπε ότι το διάταγμα είναι απίθανο να δημοσιευθεί πριν από το τέλος του έτους. Το διάταγμα, μόλις δημοσιευτεί, θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο εγκρίνονται οι συμφωνίες και εάν θα ισχύουν εκπτώσεις κατά την αγορά, τη μεταπώληση στην αγορά ή και τα δύο.

Ανήσυχοι οι πωλητές

Οι πιθανολογούμενες αγορές της Μόσχας αναμένεται να αντανακλούν μια έκπτωση τουλάχιστον 50% στην αγοραία αξία της μετοχής των εταιρειών, ανέφεραν επενδυτικοί σύμβουλοι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της δανέζικης ζυθοποιίας Carlsberg, τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η Ρωσία «έκλεψε» τις δραστηριότητές της, αρνούμενη να συνάψει μια συμφωνία που θα έκανε την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων από τη Μόσχα να φαίνεται νόμιμη. Η Ρωσία από την πλευρά της ανέφερε ότι διόρισε προσωρινή διοίκηση.

Οι επενδυτές έχουν επίσης λόγους να αμφιβάλλουν ότι η Μόσχα θα πληρώσει αυτές τις εξαγορές με δολάρια ΗΠΑ. Ο Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα τον Οκτώβριο που υποχρεώνει ορισμένες εξαγωγικές εταιρείες να μετατρέψουν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το ρούβλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου συστήνει η Barclays για το 2024 - «Overweight» για τις μετοχές

Σι σε κορυφαίους Αμερικάνους CEO: Είμαστε αντίπαλοι ή εταίροι;

Μπάιντεν - Σι: Συμφώνησαν επανέναρξη των στρατιωτικών επικοινωνιών υψηλού επιπέδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider