Vodafone: Πώς κινήθηκαν έσοδα και συνδρομητές στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Vodafone: Πώς κινήθηκαν έσοδα και συνδρομητές στην Ελλάδα
Σταθερά έσοδα από υπηρεσίες με ώθηση από εταιρικούς πελάτες και έργα δημοσίου.

Έδαφος στην κινητή τηλεφωνία κέρδισε η Vodafone το πρώτο εξάμηνο του έτους, χάνοντας ωστόσο ένα μικρό μέρος των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων της. Με αρωγό μάλιστα τους εταιρικούς πελάτες αλλά και τα έργα του δημοσίου τομέα η ελληνική θυγατρική είδε τα έσοδα από υπηρεσίες να παραμείνουν σταθερά αλλά τον συνολικό κύκλο εργασιών και τη λειτουργική κερδοφορία να κινούνται ελαφρά πτωτικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος Vodafone, η ελληνική θυγατρική είδε τα έσοδα από υπηρεσίες για το β’ τρίμηνο του οικονομικού έτους (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2023) να διαμορφώνεται στα 232 εκατ. ευρώ έναντι 231 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους. Σημειώνεται ότι στο α’ τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος 2023) τα έσοδα από υπηρεσίες ήταν στα 213 εκατ. ευρώ, στα ίδια ακριβώς επίπεδο με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Ωστόσο ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε ο συνολικός κύκλος εργασιών της, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 478 εκατ. ευρώ για την περίοδο Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2023 από 487 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στη λειτουργική κερδοφορία με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (adjusted EBITDAaL) να ανέρχεται για το πρώτο μισό του τρέχοντος οικονομικού έτους στα 99 εκατ. ευρώ έναντι 125 εκατ. ευρώ πέρσι. Οι επενδύσεις ήταν ελαφρά αυξημένες στα 73 εκατ. ευρώ έναντι 71 εκατ. ευρώ.

Πώς κινήθηκε η κινητή

Στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας, οι πελάτες κινητής της ελληνικής θυγατρικής αυξήθηκαν κατά 6 χιλιάδες με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023, τα 4,275 εκατ.

Ακόμα μεγαλύτερη ωστόσο ήταν η αύξηση που παρουσίασαν οι πελάτες συμβολαίου. Το πρώτο εξάμηνο του έτους η εταιρεία προσέθεσε στη βάση της 78 χιλιάδες συνδρομητές συμβολαίου, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 44,2% της συνολικής συνδρομητικής της βάσης.

Στον αντίποδα βέβαια πτωτική πορεία ακολούθησαν οι πελάτες καρτοκινητής οι οποίοι μειώθηκαν κατά 25 χιλιάδες.

Μικρή πτώση στη σταθερή

Ελαφρώς πτωτική ήταν και η πορεία των συνδρομητών σταθερής, οι οποίοι έφτασαν τις 940 χιλιάδες με την Vodafone να χάνει περίπου 6 χιλιάδες συνδρομητές το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, που λήγει τον Μάρτιο του 2024.

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε και το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) στην κινητή τηλεφωνία, όπου το β’ τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2023) έφτασε τα 10 ευρώ, σε σχέση με τα 9,8 ευρώ που ήταν το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Στο ίδιο μήκος κύματος το ARPU στα συμβόλαια διαμορφώθηκε στα 16,2 ευρώ (από 16 ευρώ), ενώ στην καρτοκινητή ήταν στα 5,2 ευρώ (από 5 ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Cosmote διευκολύνει την τηλεκπαίδευση μαθητών σε πλημμυροπαθείς περιοχές της Μαγνησίας

Vodafone Business: Εξειδικευμένες ψηφιακές λύσεις στην 9η Διεθνή Έκθεση Logistics – Εφοδιαστική Αλυσίδα

Vodafone - Fiber2all: Νέα εταιρεία ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών

gazzetta
gazzetta reader insider insider