Άνοιξαν street food και έμειναν με... 15 ευρώ: Έγιναν εκατομμυριούχοι σε 2 χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξαν street food και έμειναν με... 15 ευρώ: Έγιναν εκατομμυριούχοι σε 2 χρόνια
Οι πατάτες τους έγιναν viral στο TikTok και το streetfoodάδικό τους «εκτοξεύθηκε». Ήταν με την πλάτη στον στόχο και έδωσαν ό,τι είχαν για να πετύχει το όνειρό τους. Τώρα... «πετάνε στα ουράνια».

Όταν ο Τζέιμς και η Τζοάνα Γουίντον λάνσαραν το... πατατάδικό τους (fry bar) τους, Buena Papa το 2021, είχαν μόλις 18 δολάρια στον τραπεζικό τους λογαριασμό, όμως πλέον η επιχείρησή τους έχει επεκταθεί με 2 νέα καταστήματα, ενώ τα έσοδά τους ετησίως ξεπερνούν τα δύο εκατ. δολάρια. Μάλιστα, εμφανίστηκαν και στην εκπομπή "Shark Tank" του ABC, όπου δέχτηκαν επενδυτική προσφορά 400.000 δολαρίων από τον εκατομμυριούχο Ρομπέρ Χερζαβέτς.

Το ζεύγος επιχειρηματιών, άνοιξε το πρώτο του κατάστημα Buena Papa με γεύσεις από κλασικά πιάτα της Κολομβιανής, Μεξικάνικης, Πουερτορικανής και Αμερικανικής κουζίνας και κύριο χαρακτηριστικό τους τις τηγανιτές πατάτες — στο Ράλεϊ της Βόρειας Καλιφόρνιας τον Ιούλιο του 2021. Είχαν ανάγκη από χρήματα αφού έκλεισαν την εταιρία καθαρισμού τους εν μέσω της πανδημίας Covid-19, και η Τζοάνα, με καταγωγή από την Κολομβία, θέλησε να εμπλακεί οπωσδήποτε με το λατινικό street food.

Παρά την έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας στην εστίαση, το ζευγάρι «επένδυσε τις αποταμιεύσεις της ζωής μας, ύψους 40.000 δολαρίων», μένοντας πίσω με μόλις 18 δολάρια. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, οι πατάτες τους έγιναν viral στο TikTok, με αποτέλεσμα να προσελκύσουν πολλούς πελάτες με χοντρά... πορτοφόλια.

«Την πρώτη μας χρονιά, βγάλαμε 1,1 εκατομμύρια δολάρια. Πήραμε όλα τα έσοδα και τα επενδύσαμε στο δεύτερο κατάστημά μας… Συνδυαστικά, φέτος, θα ολοκληρώσουμε τη χρονιά με περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο Τζέιμς, προσθέτοντας ότι αυτός και η Τζοάνα σχεδιάζουν να επεκταθούν στο Μαϊάμι αργότερα το 2023.

Το ανδρόγυνο ζήτησε από τους «dragons» 400.000 δολάρια για το 7% στην επιχείρησή τους, όμως οι κριτές αρνήθηκαν με το «παζάρι» να συνεχίζεται. Ο Τζέιμς και η Τζοάνα θέλουν να χρησιμοποιήσουν το επενδυτικό κεφάλαιο για να ανοίξουν περισσότερες τοποθεσίες - μία το χρόνο, για τα επόμενα πέντε χρόνια και όχι τα κέρδη τους, υπογραμμίζοντας πως το bootstrapping «ρουφούσε όλη την ταμειακή ροή».

Παράλληλα, ήδη πούλησαν τα δικαιώματα franchising για άλλες τέσσερις νέες τοποθεσίες, οι οποίες δεν έχουν ανοίξει ακόμη, με τον Μαρκ Κιούμπαν να μη συμφωνεί με το επιχειρηματικό σκεπτικό των Γουίντονς και να βγαίνει εκτός. Ο Kέβιν Ο'Λίρι επίσης δεν έκανε προσφορά, ισχυριζόμενος ότι έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του να τρώει πιο υγιεινά, τονίζοντας πως το να στηρίξει ένα εστιατόριο με τηγανιτές πατάτες θα τον έκανε να αισθάνεται υποκριτικός.

Η Μπάρμπαρα Κορκοράν και η Λόρι Γκράινερ ακολούθησαν μια διαφορετική προσέγγιση: Δεν ήθελαν να επενδύσουν επειδή πίστευαν ότι το ζευγάρι ήταν ήδη σε εξαιρετική κατάσταση. «Δεν χρειάζεστε πραγματικά κανέναν. Έχετε όλο το πακέτο, έχετε ο ένας τον άλλον, προχωράτε καλά και νομίζω ότι θα συνεχίσετε έτσι» υπογράμμισε η έμπειρα κτηματομεσίτρια.

Όταν ήρθε η σειρά του, ο Ρομπέρ Χερζαβέτς πρόσφερε στο ζεύγος 400.000 δολάρια για το 20% του Buena Papa. Εκείνοι προσπάθησαν να κάνουν αντιπροσφορά με 15%, αλλά ο κριτής, έμεινε σχεδόν αμετακίνητος από τη θέση του, επισημαίνοντας πως δίνει το προαναφερθέν ποσό για το... 19% των μετοχών της επιχείρησης.

Χωρίς... πολλά - πολλά οι Γουίντονς δέχτηκαν την προσφορά του dragon. «Θα πάρουμε το Buena Papa από το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας και θα ταξιδέψει σε όλες αυτές τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι να βρεθεί σε κάθε μητρόπολη του κόσμου. Ο ουρανός είναι το ταβάνι» ανέφερε καταληκτικά το καταχαρούμενο ζευγάρι που συνεχίζει δυναμικά τα βήματά του στον κόσμο του επιχειρείν, σύμφωνα με τη στήλη Make It του CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από ντελιβεράς στην Pizza Hut και χωρίς πτυχίο, έγινε «γίγαντας» 1 δισ. ευρώ

Από ντελίβερι και «ψίχουλα», στα 17 εκατ. ευρώ: «Μην τα παρατάτε»

Άρχισαν με 175 ευρώ και έγιναν πολυεκατομμυριούχοι - Δύο αδέρφια κατακτούν τον κόσμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider