Vodafone: Πουλά τη θυγατρική στην Ισπανία, αυξάνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Vodafone: Πουλά τη θυγατρική στην Ισπανία, αυξάνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα
Τη στρατηγική αναθεώρηση των δραστηριοτήτων της που έχουν ως στόχο την αναζωογόνηση και την υγιή ανάπτυξη του Ομίλου συνεχίζει η βρετανική Vodafone.

Τη στρατηγική αναθεώρηση των δραστηριοτήτων της που έχουν ως στόχο την αναζωογόνηση και την υγιή ανάπτυξη του Ομίλου συνεχίζει η βρετανική Vodafone, περιορίζοντας το αποτύπωμά της στην Ισπανία και σχεδιάζοντας να το ενισχύσει στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, προχωρά στην πώληση της εκεί θυγατρικής της σε αντίθεση με την χώρα μας όπου σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, προβλέπεται αύξηση του επενδυτικού πλάνου της Vofafone Ελλάδος, κατά 100 τουλάχιστον εκατ. ευρώ

Η αποχώρηση από την Ισπανία

Να θυμίσουμε ότι η νέα CEO του ομίλου Vodafone, Margherita Della Valle, είχε αποκαλύψει ήδη από τον Μάιο του τρέχοντος έτους ότι θα προχωρήσει σε ένα σχέδιο αναζωογόνησης της ανάπτυξης του διεθνούς τηλεπικοινωνιακού κολοσσού. Το σχέδιο αυτό προβλέπει μια πιο απλοποιημένη εταιρική δομή, η οποία θα επιτευχθεί με την περικοπή 11.000 θέσεων εργασίας μέσα την επόμενη τριετία, την βελτίωση του γερμανικού σκέλους της αγοράς της αλλά και τη στρατηγική αναθεώρηση του βραχίονα της στην Ισπανία.

Πέντε μήνες περίπου αργότερα, τα σχέδια για την Ισπανία μπαίνουν σε τροχιά, με την Vodafone να πουλά την εκεί δραστηριότητά της στην βρετανική Zegona Communications έναντι 5 δισ δολαρίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, με την υπάρχουσα συμφωνία η Vodafone θα λάβει τουλάχιστον 4,1 δισ. ευρώ σε μετρητά και έως 900 εκατ. ευρώ σε εξαγοράσιμες προνομιούχες μετοχές. Παράλληλα δε, όπως προβλέπει η συμφωνία, η Vodafone UK θα συνεχίσει να παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες στη Vodafone Ισπανίας έναντι συνολικής ετήσιας χρέωσης ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Φιλοδοξία της μητρικής είναι να κάμψει τις αντιδράσεις των μετόχων, αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία που έχει η μετοχή τα τελευταία χρόνια. Γεγονός που εν μέρει επιβεβαίωσε και η CEO του Ομίλου με δηλώσεις της. «Η πώληση της Vodafone Ισπανίας είναι ένα δομικό βήμα για την σωστή διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου μας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξή μας. Προτεραιότητά μου είναι η δημιουργία αξίας μέσω της ανάπτυξης και της βελτίωσης των αποδόσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά η Margherita Della Valle.

Περιγράφοντας την Ισπανία ως μια δύσκολη αγορά με δομικά χαμηλές αποδόσεις, συμπλήρωσε μάλιστα ότι «με τον τρόπο αυτό (σ.σ. την πώληση της Ισπανικής θυγατρικής) θα έχουμε την δυνατότητα να εστιάσουμε τους πόρους μας σε αγορές με βιώσιμες δομές και επαρκή τοπική κλίματα».

Αυξάνει τις επενδύσεις η Vodafone Ελλάδος

Μια από αυτές τις αγορές φαίνεται να είναι και η χώρα μας, στην οποία αναμένεται να προστεθούν στο υπάρχον επενδυτικό πλάνο 100 έως 150 εκατ. ευρώ για πρόσθετες επενδύσεις. Να θυμίσουμε ότι το πενταετές επενδυτικό πλάνο της Vodafone προέβλεπε την διάθεση 600 εκατ ευρώ, αρχής γενομένης από το 2021, για την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, του 5G δικτύου κινητής καθώς και του δικτύου οπτικών ινών. Στην περίπτωση του 5G η εταιρεία έχει επιτύχει ήδη πληθυσμιακή κάλυψη στο 78% και σύμφωνα με στελέχη της που μίλησαν πρόσφατα στο 5G Conference η προοπτική είναι να φτάσει στο 88% στο τέλος Μαρτίου 2024 και στο 96% έως το 2026.

Στο πεδίο των οπτικών ινών, η εταιρεία είχε υλοποιήσει μέχρι το καλοκαίρι 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, ενώ ολοκλήρωσε και την μεταφορά της κίνησης στα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών σε Αιγαίο και Ιόνιο, προσφέροντας σε συνδρομητές και επισκέπτες 10 νησιών πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες έως 1 Gbps και αναβαθμισμένη ποιότητα δικτύου κινητής. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την προσαιγιάλωση του καλωδιακού συστήματος 2Africa, μία από τις σημαντικότερες υποθαλάσσιες υποδομές οπτικών ινών για την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Συγκεκριμένα αναλαμβάνει την κατασκευή, λειτουργία και μίσθωση ενός νέου, ουδέτερου σταθμού προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στο Τυμπάκι της Κρήτης, με στόχο τη σύνδεση της Ελλάδας με μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή καλωδιακά συστήματα και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της χώρας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη.

Την ίδια στιγμή η Vodafone Ελλάδος αυξάνει το αποτύπωμά της και στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου Τομέα, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιώντας ψηφιακά έργα, που αλλάζουν τη λειτουργία του Δημοσίου, των θεσμών και των πόλεων και θα έχουν ορατό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο αρχικός στόχος των €200 εκατ. σε αναθέσεις για το οικονομικό έτος 2022-2023, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, ξεπεράστηκε κατά πολύ, καθώς η αξία των αναθέσεων ανήλθε στα €230 εκατ. και το καλοκαίρι άγγιζε τα €270 εκατ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπεράκτια αιολικά: Κινητοποίηση επενδύσεων έως 7,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030

Λιμάνια: Με προεδρικά διατάγματα η έγκριση αναπτυξιακών προγραμμάτων/master plan - Η ατζέντα των ρυθμίσεων

Γεμίζουν τα βιβλία παραγγελιών των ναυπηγείων – Πρόκληση τα εναλλακτικά καύσιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider