Goldman Sachs: Τι θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες για το τρίτο τρίμηνο - Νέες τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Τι θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες για το τρίτο τρίμηνο - Νέες τιμές στόχοι
Τους «καρπούς» των κινήσεων και των χειρισμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα επιτόκια, θα συνεχίσουν να δρέπουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως εκτιμά η Goldman Sachs, αναφορικά με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που θα ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα οι τέσσερις συστημικές.

Τους «καρπούς» των κινήσεων και των χειρισμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα επιτόκια, θα συνεχίσουν να δρέπουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως εκτιμά η Goldman Sachs, αναφορικά με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που θα ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα οι τέσσερις συστημικές.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτος, καθώς η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης επιπλέον σε σύγκριση με τον Ιούλιο - Σεπτέμβριο του 2023. Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένουν αύξηση κατά 5% των καθαρών εσόδων από τόκους σε τριμηνιαία βάση δεδομένου ενός συνδυασμού (1) υψηλής μετακύλισης των αυξήσεων στα επιτόκια προς το σκέλος των δανείων και (2) των γενικά σταθερών αποδόσεων στις καταθέσεις στο τρίτο τρίμηνο, καθώς το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 23% περιπου του συνόλου.

Η Goldman Sachs αναμένει πως οι τάσεις στην ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες με μια συνεχίζομενη μέτρια υποχώρηση των δεικτών NPEs (θέτει στα μοντέλα πτώση κατά 20 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση στο τρίτο τρίμηνο - ήτοι στο 5,9%) και το κόστος κινδύνου στο 0,7% κατά μέσο όρο. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες θα δεσμεύσουν ένα one - off κόστος της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με το πάγωμα της αποπληρωμής των δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν ένα ισχυρό τρίμηνο με δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 15,6%, δείκτη CET1 στο 14,5% (αύξηση κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση), δείκτη NPE στο 5,9% (πτώση κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση) και δείκτη κάλυψης στο 61% (αύξηση κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση). Ο επενδυτικός οίκος εκτιμά πως ένα σχετικά, πιο ισχυρό σετ αποτελεσμάτων θα ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς λόγω των χαμηλότερων beta καταθέσεων.

Ως προς την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους για το τρίτο τρίμηνο, οι αναλυτές αναμένουν κάποια επιβράδυνση από την αύξηση κατά 8% που καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο, όταν η ΕΚΤ αύξησε επίσης τα επιτόκια ατά 50 μονάδες βάσης, ενώ θεωρούν πως σε αυτό το τρίμηνο θα καταγραφεί το ανώτατο σημείο ως προς αυτά, με τη συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση των καταθέσεων από το τέταρτο τρίμηνο να ξεπερνά την ανατιμολόγηση των δανείων .

Ο οίκος προβλέπει αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 6% περίπου για την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς και 3% για την Alpha και τη Eurobank (σε τριμηνιαία βάση).

Η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τα υπόλοιπα των δανείων να καταγράφουν μείωση κατά 2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του Ιουλίου - Αυγούστου παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος μετά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο. Η συνολική επιβράδυνση της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνέβαλε σε αυτό το αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy» για τις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς,, θέτοντας νέες τιμές στόχους στα 1,95 ευρώ, από 2,05 ευρώ προηγουμένως για την πρώτη, στα 8,40 ευρώ από 8 ευρώ προηγουμένως για τη δεύτερη και στα 4,20 ευρώ από 4,30 ευρώ για την Πειραιώς. Ως προς τη Eurobank, η Goldman Sachs διατηρεί την «ουδέτερη» σύστασή της, αυξάνοντας ωστόσο την τιμή στόχο στα 1,90 ευρώ από 1,85 ευρώ προηγουμένως.

Επιπλέον, η Goldman Sachs αναθεωρεί και τις εκτιμήσείς της για τα EPS κατά -5%, -1%, 2%, 5% κατά μέσο όρο την περίοδο 2023 - 2025 για τις Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις κορυφαίες παγκόσμιες επιλογές της Morgan Stanley εντάσσεται η Alpha Bank

Alpha Bank: Το παρασκήνιο της συμφωνίας με την Unicredit – Αναμένεται ταχεία αποεπένδυση του ΤΧΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider