Οι μετοχές των ευρωπαϊκών Luxury brands κινδυνεύουν να βγουν εκτός... μόδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών Luxury brands κινδυνεύουν να βγουν εκτός... μόδας
Ο δείκτης STOXX Europe Luxury 10 δημοσίευσε τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες από το 2020. Περίπου 175 δισ. δολάρια έχουν χαθεί από την αξία αυτών των 10 μετοχών από τα τέλη Μαρτίου

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ειδών πολυτελείας μπορεί να έλαμψαν στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, αλλά οι επενδυτές αμφισβητούν τις μετοχές τους, ενόψει της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της αβεβαιότητας που προκαλούν τα επιτόκια.

Σύμφωνα με το Reuters, ο τομέας της μόδας αφού ξεκίνησε το 2023 με τις ελπίδες για ταχεία ώθηση των πωλήσεων στην Κίνα μετά από τρία χρόνια lockdown και την «έκρηξη» δαπανών στις ΗΠΑ μετά την πανδημία, ο δείκτης STOXX Europe Luxury 10 μόλις δημοσίευσε τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες από το 2020.

Περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί από την αξία αυτών των 10 μετοχών από τα τέλη Μαρτίου, καθώς η ανάκαμψη της Κίνας επιβραδύνεται, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια αναγκάζουν τους αγοραστές των ΗΠΑ να σφίξουν το πορτοφόλι τους.

«Ο κλάδος υποβαθμίστηκε απότομα τους τελευταίους 2-3 μήνες, λόγω του συνδυασμού των αυξανόμενων επιτοκίων, της τοποθέτησης των επενδυτών σε άλλους κλάδους και της προοπτικής περιορισμένων κερδών», δήλωσε ο Bernard Ahkong, της UBS.

Αν και ο δείκτης «Big 10» των ειδών πολυτελείας εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 20% σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο σημείωσε τη χειρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί σε σχέση με τον STOXX 600, ο οποίος υποχώρησε κατά 2,5%.

Ο Ahkong επεσήμανε την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις προοπτικές για την κατανάλωση πολυτελών προϊόντων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, μια άποψη που επαναλαμβάνεται από τον Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank.

«Η πρόσφατη πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών εταιρειών ειδών πολυτελείας, αντανακλά την αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία και επίσης τις άνισες προοπτικές ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία», ανέφερε ο Garnry.

Φωτογραφία Getty Images / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Παραμένει η απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ με τρένο

Deutsche Bank: Ο αντίκτυπος για το Ισραήλ από τη σύγκρουση με τη Χαμάς

Η «σκιά» του πολέμου σκεπάζει τις ευρωαγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider