Λευκός Οίκος: Δύσκολα θα μπορέσει να μπλοκάρει το deal Exxon- Pioneer

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λευκός Οίκος: Δύσκολα θα μπορέσει να μπλοκάρει το deal Exxon- Pioneer
Από πολιτικής άποψης η συμφωνία ύψους 60 δισ. δολαρίων, λόγω του μονοπωλιακού της χαρακτήρα είναι αντιδημοφιλής. Όμως αναμένεται να προχωρήσει.

Ο Λευκός Οίκος μπορεί να κατηγόρησε την Exxon Mobil για τις υψηλές τιμές ενέργειας που επηρεάζουν τους καταναλωτές, αλλά θα δυσκολευτεί να εμποδίσει την εξαγορά της Pioneer Natural Resources από την κορυφαία αμερικανική εταιρεία πετρελαίου, σε μια συμφωνία που αποτιμάται στα 60 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διαπραγματεύσεις για το deal μεταξύ της Exxon και της Pioneer έχουν προχωρήσει, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία. Η εξαγορά θα έδινε στην Exxon την ιδιοκτησία στο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατακρίνει τις ενεργειακές εταιρείες για τα αυξανόμενα κέρδη τους καθώς οι τιμές της βενζίνης εκτοξεύτηκαν στα ύψη και η κυβέρνησή του ήταν ιδιαίτερα επικριτική με την Exxon επειδή δεν αύξησε την παραγωγή παρά τα κέρδη ρεκόρ της.

Ο Λευκός Οίκος είχε στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) Λίνα Χαν το 2021, ζητώντας της να εξετάσει εξονυχιστικά τις συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας για «αντικαταναλωτική συμπεριφορά» και η ρυθμιστική αρχή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στη συνέχεια επιβράδυνε την έγκριση πολλών από αυτές τις συμφωνίες καθώς τις εξέτασε.

Τελικά σε αυτές τις συμφωνίες επιτράπηκε να ολοκληρωθούν και η ρυθμιστική αρχή δεν έχει ασκήσει την εξουσία της για να ματαιώσει μια συμφωνία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2000.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η FTC θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη μάχη για να αμφισβητήσει την απόπειρα εξαγοράς της Pioneer από την Exxon.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν το «ατράνταχτο» επιχείρημα ότι οι συγχωνεύσεις αμερικανικών εταιρειών από μόνες τους δεν μπορούν να υπονομεύσουν τον ανταγωνισμό, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων υπαγορεύονται από τις δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης σε μια τεράστια παγκόσμια αγορά.

Εμπειρογνώμονες της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ανέφεραν ότι, ενώ η Exxon και η Pioneer έχουν καλές πιθανότητες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους, θα αντιμετωπίσουν μια μακρά αντιμονοπωλιακή επιθεώρηση λόγω της διαμάχης που θα προκύψει από το μεγάλο ενδιαφέρον που θα προσελκύσει το deal.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Exxon: Κοντά σε συμφωνία 60 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources

gazzetta
gazzetta reader insider insider