Βρετανία: Στο «μικροσκόπιο» οι πρακτικές των Amazon και Microsoft στο cloud computing

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Στο «μικροσκόπιο» οι πρακτικές των Amazon και Microsoft στο cloud computing
Η AWS και η Microsoft Azure είναι οι μεγαλύτεροι «παίκτες» στην αγορά. Η λύση cloud της AWS στοχεύει κυρίως σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ η Microsoft δίνει προτεραιότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών της Μεγάλης Βρετανίας έχουν μπει τα τεχνολογικά μεγαθήρια Microsoft και Amazon με επίκεντρο τα πεπραγμένα τους στην αγορά του cloud computing.

Η υπηρεσία επιτήρησης των μέσων ενημέρωσης, Ofcom, παρέπεμψε την υπόθεση της για περαιτέρω έρευνα, ξεκινώντας τη διαδικασία ελέγχου, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

«Ορισμένες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μας είπαν ότι ανησυχούν για το ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν ή να συνδυάσουν τον πάροχο cloud και δεν είναι σαφές αν ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλά», δήλωσε ο Fergal Farragher, διευθυντής της Ofcom, αρμόδιoς για τη μελέτη, την Πέμπτη.

«Έτσι, παραπέμπουμε την αγορά στο CMA για περαιτέρω έλεγχο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρηματικοί πελάτες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις υπηρεσίες cloud».

Η Ofcom ανησυχεί ότι οι λεγόμενοι hyperscalers όπως η Amazon Web Services και το Microsoft Azure περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά του cloud computing. Πρόκειται για εταιρείες που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών να εκτελούν κρίσιμες υπολογιστικές εργασίες -όπως αποθήκευση και διαχείριση δεδομένων, παράδοση περιεχομένου, αναλυτικά στοιχεία και intelligence- μέσω του Διαδικτύου, αντί μέσω διακομιστών που είναι αποθηκευμένοι στον ιστότοπο ή «επί τόπου».

Η AWS και η Microsoft Azure είναι οι μεγαλύτεροι «παίκτες» στην αγορά. Η λύση cloud της AWS στοχεύει κυρίως σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ η Microsoft δίνει προτεραιότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Η AWS και το Microsoft Azure αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% έως 70% των δαπανών στο cloud, σύμφωνα με εκτίμηση της Ofcom. Σε συνδυασμό, η Amazon, η Microsoft και η Google παράγουν περίπου το 81% των εσόδων στην βρετονική αγορά υπηρεσιών υποδομής cloud, σύμφωνα με την Ofcom, η οποία εκτιμά ότι η αγορά αξίζει 15 δισ. στερλίνες ή 18,2 δισ. δολάρια.

Ανταγωνιστικές εταιρείες cloud, συμπεριλαμβανομένης της Google, καθώς και ρυθμιστικών αρχών, έχουν επισημάνει τις ανησυχίες τους σχετικά με το Microsoft Azure, συγκεκριμένα, για αθέμιτους όρους αδειοδότησης που χρησιμεύουν στο «κλείδωμα των πελατών», διατηρώντας τους προσκολλημένους μόνο στην τεχνολογία της Microsoft, καθιστώντας δυσκολότερη την εναλλαγή σε άλλους παρόχους.

Οι όροι αδειοδότησης cloud της Microsoft αποτελούν αντικείμενο ξεχωριστής έρευνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ δεν διερευνά επίσημα την πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους Azure της Microsoft, αλλά έχει αξιολογήσει τα παράπονα από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής OVHCloud, σχετικά με τους όρους αδειοδότησης της Microsoft.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fourlis: Πότε θα ανοίξουν τα νέα καταστήματα ΙΚΕΑ

Ακίνητα – Τουρισμός: «Μυρίζει» καλοκαίρι ο Οκτώβριος – Κινητικότητα σε Κυκλάδες και Πελοπόννησο

Επιτόκια: Σε επίπεδα Ευρωζώνης δανείζονται οι Έλληνες για να αγοράσουν σπίτι – Παραμένει η ψαλίδα στις καταθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider