ΕΚΤΕΡ: Με ποιες κινήσεις και πότε θα «ανέβει» στην ανώτατη «τάξη» των ισχυρών – Το «ταμείο» και η Πάρος

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤΕΡ: Με ποιες κινήσεις και πότε θα «ανέβει» στην ανώτατη «τάξη» των ισχυρών – Το «ταμείο» και η Πάρος
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι επαφές της διοίκησης της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ, υπό τον Αθανάσιο Σίψα, με άλλα σχήματα του χώρου, με στόχο την εξαγορά ή απορρόφησή τους. Το πλέγμα των ενεργειών, ο στόχος του 2024 και το «καθαρό ταμείο». Το τουριστικό project της Πάρου και τα μεγέθη. 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι επαφές της διοίκησης της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ, υπό τον Αθανάσιο Σίψα, που ανήκει στην έκτη εργοληπτική βαθμίδα, με άλλα σχήματα του χώρου, ιδίας ή χαμηλότερης τάξης, με στόχο την εξαγορά τους ή απορρόφησή τους (μέσω συγχώνευσης), ώστε η εισηγμένη να βρει τα απαραίτητα πρόσθετα στοιχεία για να πετύχει την άνοδό της στην ανώτατη, έβδομη, τάξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, και όπως ήδη έχουμε αναδείξει η διοίκηση της ΕΚΤΕΡ είναι σε επαφές – διαπραγματεύσεις με τουλάχιστον 3 εταιρείες με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρότερου γκρουπ δια εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Οι ενέργειες και το timing

Η εταιρεία έχει «καθαρό ταμείο» 10,5 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς τους αλλά και «ανοιχτή γραμμή» με πιστωτικά ιδρύματα. Η ΕΚΤΕΡ σχεδιάζει κινήσεις τόσο με κατασκευαστικές εταιρείες όσο και σε σχέση με την απορρόφηση σχημάτων που ανήκουν στον χώρο τουρισμού/ακινήτων. Οι ζυμώσεις αυτές εκτιμάται ότι ίσως ωριμάσουν προς τα τέλη του έτους, όπου και θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των ενεργειών, ώστε η εισηγμένη να επιτύχει την άνοδό της στην έβδομη τάξη προς το τέλος του 2024, καθώς μάλλον δεν προλαβαίνει τις προθεσμίες για νωρίτερα.

Μέσω της κατάταξή της στην ανώτατη εργοληπτική βαθμίδα (7η τάξη) θα είναι σε θέση διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από τα μεγάλα έργα που θα δημοπρατηθούν (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, δημόσια κ.α.). Επί της ουσίας η ΕΚΤΕΡ θα αναζητήσει τα περιθώρια και το μοντέλο αναβάθμισης του εργοληπτικού πτυχίου της στο πλαίσιο επανάκρισης των πτυχίων (για την ώρα υπάρχει αναβολή έως 31/12/2023), επιχειρώντας να προσαρμόσει – ενισχύσει και τα τεχνικά - οικονομικά στοιχεία που διαθέτει (ίδια κεφάλαια, πάγια – εξοπλισμός, ακίνητα, τζίρους κ.α.). Οι κινήσεις της ΕΚΤΕΡ επιβεβαιώνουν πλήρως και όσα είχε αποκαλύψει προ 3μήνου το insider.gr για τις ζυμώσεις που γίνονται σε μικρότερα σχήματα που επιθυμούν να ανέβουν τάξη και να διεκδικήσουν μερίδιο από μεγάλα έργα (χωρίς ταβάνι σε ύψος). Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ΕΚΤΕΡ είναι σε επαφή με εταιρείες που θεωρούνται οικονομικά προσιτοί στόχοι αλλά να μπορούν να δώσουν τους «πόντους» που απαιτούνται, ωστόσο, δεν πρόκειται για μεγάλα σχήματα με τα οποία, για παράδειγμα, συμμετέχει σε κάποιες κοινοπραξίες.

Στην πρόσφατη Γ.Σ. ο κ. Σίψας είχε αναφέρει ότι για την ώρα δεν υπάρχουν καλές συνθήκες για αύξηση κεφαλαίου. «Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος. Στόχος είναι να ανέβει η εταιρεία βαθμίδα και όλα να έχουν γίνει έως τέλος 2023, καθώς δημιουργείται θετικό σκηνικό, υπάρχουν έργα και χρηματοδοτήσεις», ανέφερε ο ίδιος. Που συμπλήρωσε ότι εξετάζεται και μια έκδοση εταιρικού ομολόγου.

Το project στην Πάρο

Η ΕΚΤΕΡ είναι σε φάση αδειοδότησης για την υλοποίηση επένδυσης που αφορά στο 5άστερο ξενοδοχείο (επένδυση άνω των 50 εκατ.) στην Πάρο. Υπάρχει ήδη σύμβαση δανειοδότησης με RRF και Τρ. Πειραιώς. Κατά τον κ. Σίψα γίνεται προσαρμογή επί της γνωμοδότησης του ΣτΕ. Ειδικότερα, η εταιρεία βρίσκεται στη φάση αδειοδότησης, μέσω της νομοθεσίας περί «Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων» για την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων στο οικόπεδο που έχει στην κατοχή της στη θέση «Άγιος Ιωάννης Δέττης» της νήσου Πάρου, με τον φάκελο να εκτιμάται ότι θα λάβει το «πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ και το ΣτΕ.

Τα μεγέθη

Το Α’ εξάμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης ανήλθε σε € 35.920.791,87 από € 6.885.086,09 κατά το Α’ εξάμηνο του 2022. Τα μεγέθη δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα δεδομένου ότι πλέον ενσωματώνονται αναλογικά και τα οικονομικά μεγέθη από τα Κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία μετέχει η ΕΚΤΕΡ Α.Ε.

Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού € 6.138.543,19 το Α’ εξάμηνο του 2023, έναντι κερδών ποσού € 747.340,62 το Α’ εξάμηνο του 2022. Η μεταβολή είναι απόρροια της αύξησης του κύκλου εργασιών ενώ τα μικτά κέρδη από την αμιγή δραστηριότητα της ΕΚΤΕΡ Α.Ε ανέρχονται σε € 5.174.205,66 την 30/06/2023. Το ποσοστό των μικτών κερδών σε ποσοστό επί του αμιγούς κύκλου εργασιών της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. είναι 18,13% το α΄ εξάμηνο του 2023 έναντι 10,73% του αντίστοιχου εξαμήνου του 2022.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, σε ενοποιημένη βάση, διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού € 6.952.462,41, έναντι κερδών ποσού € 508.376,62 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού € 5.171.662,32, έναντι κερδών ποσού € 163.578,60 το Α’ εξάμηνο του 2022.

Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου κατά την 30/06/2023 διαμορφώθηκε σε € 19.978.623,62 έναντι € 12.222.016,60 την 31/12/2022. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ξεπερνούσε στο 6μηνο 20023 τα 23,8 εκατ. ευρώ, οι ροές από λειτουργικές δραστηριότητες τα 8,16 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 15,8 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων ανήλθε σε 5,0,2 εκατ. ευρώ.

Το ανεκτέλεστο

Κατά το 1ο Εξάμηνο 2023 η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. συμμετείχε σε είκοσι έξι (26) Δημοπρασίες Ιδιωτικών και Δημόσιων έργων, τόσο μόνη της όσο και σε κοινοπρακτικά σχήματα με άλλες εταιρείες, ενώ προχώρησε και στην υπογραφή έξι (6) νέων συμβάσεων έργων. Βάσει των υπογραφέντων έως την 30.06.2023 συμβάσεων έργων, η Εταιρεία εμφανίζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών ύψους € 90.104.779,74. Στο ποσό του ανεκτέλεστου υπολοίπου περιλαμβάνονται τα έργα που κατασκευάζονται για λογαριασμό Δημοσίων και Ιδιωτικών φορέων όπως επίσης και η αναλογία (ποσοστό συμμετοχής) της ΕΚΤΕΡ επί του ανεκτέλεστου έργου των Κοινοπραξιών στις οποίες συμμετέχει. Τα ανωτέρω κατασκευαστικά συμβόλαια που διαμορφώνουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο βρίσκονται εντός των συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη τριετία. Στο Εξωτερικό, η δραστηριότητα στη Ρουμανία έχει περιορισθεί στην προσπάθεια πώλησης των εναπομεινάντων διαμερισμάτων που υπάρχουν στην περαιωθείσα οικοδομή, ενώ έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση οικοδομής στο ελεύθερο οικόπεδο, για το οποίο υπάρχει πρόθεση για πώλησή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα – Τουρισμός: «Μυρίζει» καλοκαίρι ο Οκτώβριος – Κινητικότητα σε Κυκλάδες και Πελοπόννησο

Τι συμβαίνει με δυο «παγωμένα» οδικά έργα μισού δισ. ευρώ – Η νέα προσπάθεια για τον άξονα στη ΒΔ Ελλάδα και το τμήμα στην Κεντρική

gazzetta
gazzetta reader insider insider