ΕΚΤΕΡ: Στόχος η απόκτηση πτυχίου ανώτατης τάξης μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων - Γιατί ετοιμάζει «σφήνα» στους ισχυρούς

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤΕΡ: Στόχος η απόκτηση πτυχίου ανώτατης τάξης μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων - Γιατί ετοιμάζει «σφήνα» στους ισχυρούς
Η κατασκευαστική εξετάζει την άνοδο στην 7η εργοληπτική τάξη, όπως ανέφερε ο επικεφαλής Αθ. Σίψας στη γενική συνέλευση, επιβεβαιώνοντας το insider.gr. Προς 174 εκατ. το ανεκτέλεστο στο τέλος 2023. Πρόταση για διανομή μερίσματος 0,08 ευρώ ανά μετοχή.

Την κατάταξή της στην ανώτατη εργοληπτική βαθμίδα (7η τάξη) σχεδιάζει και εξετάζει η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ, προκειμένου να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από τα μεγάλα έργα που θα δημοπρατηθούν (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, δημόσια κ.α.). Την κίνηση αυτή προανήγγειλε προ ολίγου ο επικεφαλής του ομίλου, Αθ. Σίψας, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης.

Στοχεύει σε κινήσεις έως τέλος 2023

Επί της ουσίας η ΕΚΤΕΡ θα αναζητήσει τα περιθώρια και το μοντέλο αναβάθμισης του εργοληπτικού πτυχίου της, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, στο πλαίσιο επανάκρισης των πτυχίων (υπάρχει αναβολή έως 31/12/2023), επιχειρώντας να προσαρμόσει και τα τεχνικά - οικονομικά στοιχεία που διαθέτει (ίδια κεφάλαια, πάγια κ.α.).

Η πρόθεση αυτή της ΕΚΤΕΡ επιβεβαιώνει πλήρως όσα πρόσφατα αποκάλυψε το insider.gr σχετικά με ζυμώσεις που γίνονται σε μικρότερα σχήματα που επιθυμούν να ανέβουν τάξη και να διεκδικήσουν μερίδιο από μεγάλα έργα (χωρίς ταβάνι σε ύψος). Μάλιστα, κατά πληροφορίες η εταιρεία ήταν σε επαφές με μεγάλο όμιλο υποδομών για μεταξύ τους σύμπραξη που όμως δεν προχώρησε. Θυμίζουμε ότι το insider.gr είχε «φωτογραφίσει» την πρόθεση αυτή.

Μένει να φανεί ο τρόπος με τον οποίον η ΕΚΤΕΡ θα «κυνηγήσει» την άνοδο στο κλαμπ των ισχυρών με τα ανώτερα πτυχία, δηλαδή ποιες εξαγορές και συγχωνεύσεις «ψήνονται» (εγχώριοι όμιλοι, όχι οι όμιλοι που συμμετέχουν σε κοινοπραξίες), όπως προβλέπει ο νόμος. Οι κινήσεις θεωρούνται μεσαίου μεγέθους, με την ΕΚΤΕΡ πχ να έχει ίδια κεφάλαια 20 εκατ. και εκ του νόμου απαιτούνται ίδια κεφάλαια 50 εκατ. για αναβάθμιση πτυχίου.

Θεωρητικά, εξετάζεται και το ενδεχόμενο διενέργειας μια ΑΜΚ, αλλά ο κ. Σίψας ανέφερε ότι για την ώρα δεν υπάρχουν καλές συνθήκες για αύξηση κεφαλαίου. «Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος. Στόχος είναι να ανέβει η εταιρεία βαθμίδα και όλα να έχουν γίνει έως τέλος 2023, καθώς δημιουργείται θετικό σκηνικό, υπάρχουν έργα και χρηματοδοτήσεις», ανέφερε ο ίδιος. Που συμπλήρωσε ότι εξετάζεται και μια έκδοση εταιρικού ομολόγου.

Ανεκτέλεστο και οικονομικά μεγέθη

Η ΕΚΤΕΡ στο τέλος 2022 είχε ανεκτέλεστο 53 εκατ. ευρώ που φτάνει τα 107 εκατ. ευρώ μαζί με τις κοινοπραξίες. Για το 2023 μαζί με τα νέα έργα αναμένεται να φτάσει στα 174 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ομίλου πρότεινε τη διανομή μερίσματος 0,08 ευρώ (παρακράτηση 5%, καθαρό 0,076 ευρώ/μετοχή). Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αναμένεται να φτάσει στσ 45 εκατ. ευρώ και της εταιρείας στα 27 εκατ.(κέρδη προ φόρων 4,6 εκατ.). Επίσης προτάθηκε αγορά έως 1,125 εκατ. μετοχές σε εύρος τιμών 0,2 έως 5 ευρώ.

Το 2024 ξεκινά το project στην Πάρο

Η ΕΚΤΕΡ είναι σε φάση αδειοδότησης για την υλοποίηση επένδυσης που αφορά στο 5άστερο ξενοδοχείο (επένδυση άνω των 50 εκατ.) στην Πάρο. Υπάρχεο ήδη σύμβαση δανειοδότησης με RRF και Τρ. Πειραιώς. Κατά τον κ. Σίψα γίνεται προσαρμογή επί της γνωμοδότησης του ΣτΕ. Λογικά αρχές 2024 θα εκκινήσουν οι εργασίες.

Νέα δικαίωση σε προσφυγή για οδικό άξονα Ιωάννινα-Κακκαβιά

Ο κ. Σίψας είπε ότι γίνονται πολλά έργα, ο ανταγωνισμός έχει μειωθεί ενώ στα μικρότερα έργα οι εκπτώσεις έχουν μειωθεί στο 30%.

Ο κ. Σίψας αποκάλυψε ότι η ΕΚΤΕΡ (και η κοινοπραξία της με Δομική, ΕΡΕΤΒΟ κ.α.) δικαιώθηκε εκ νέου στη 2η προσφυγή της για τον οδικό άξονα Ιωάννινα - Κακκαβιά (310 εκατ.), και μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει πάλι το υπ. Υποδομών και Μεταφορών, αν δηλαδή ακυρώσει και προκηρύξει πάλι τον διαγωνισμό. Ακόμα αναμένονται εξελίξεις για το άλλο έργο που έχει μπλοκάρει σε προσφυγή (Μακρακώμη - Τυμφρηστός).

Αναμένει υπογραφή νέων συμβάσεων

Κατά το 2022 ο Όμιλος της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. συμμετείχε σε παραπάνω από είκοσι πέντε (25) Δημοπρασίες ιδιωτικών και δημόσιων έργων, τόσο μόνη της όσο και με συμμετοχή σε ευρύτερα σχήματα με άλλες εταιρείες. Η συμμετοχή της είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει την εκτέλεση έξι (6) νέων έργων, στην Αττική, στη Μύκονο, στη Χίο, στην Αργολίδα και στη Κέα. Όσον αφορά τη δραστηριότητα στη Ρουμανία, αυτή έχει περιορισθεί στην προσπάθεια πώλησης των εναπομεινάντων διαμερισμάτων που υπάρχουν στην περαιωθείσα οικοδομή, ενώ έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότησης οικοδομής στο ελεύθερο οικόπεδο, για το οποίο υπάρχει πρόθεση για πώλησή του.

Η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει αναδειχθεί μειοδότρια και έχει προσκληθεί και υποβάλλει έγγραφα κατακύρωσης μειοδότη στα παρακάτω έργα στα οποία αναμένει τις προσκλήσεις προς υπογραφή των συμβάσεων:

· ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (Ι.Π &Τ) ΤΟΥ ΕΚΕΦΕ «Δ», προϋπολογισμού 7.648.700€

· ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ, προϋπολογισμού 13.005.000€

· ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Τ.Ε.Π., ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ - ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 5ου ΟΡΟΦΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ», προϋπολογισμού 4.940.000€

Επίσης είναι μειοδότρια στα παρακάτω έργα και αναμένει τις εγκριτικές αποφάσεις :

· ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ Π38 ΣΤΟΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΚΡΗΤΗΣ, προϋπολογισμού 12.127.998€

· ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΣ, προϋπολογισμού 8.611.000€, σε Κοινοπραξία με την εταιρεία ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΙΛΙΣΣΟΣ ΑΤΕ

· ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, προϋπολογισμού 7.552.000€

Η εικόνα στις κατασκευές

«Ο κλάδος των κατασκευών στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά τον ανταγωνισμό, κινείται ανομοιόμορφα. Στο Δημόσιο τομέα ο ανταγωνισμός σε έργα που μπορούν να λάβουν μέρος μόνο εταιρείες 7ης τάξης του ΜΕΕΠ (5 εταιρείες) λόγω προϋπολογισμού και άλλων παραμέτρων ο ανταγωνισμός είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος. Στα έργα που λαμβάνουν μέρος όλες οι εταιρείες του ΜΕΕΠ είναι μεγάλος. Στον ιδιωτικό τομέα που τα κριτήρια είναι διαφορετικά ο ανταγωνισμός είναι συνολικά μεγάλος. Δεδομένου ότι στον Δημόσιο Τομέα τα προσεχή έτη θα υπάρξει πληθώρα έργων από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, η Διοίκηση εξετάζει τις δυνατότητες η ΕΚΤΕΡ ΑΕ μέχρι 31.12.2024 να αποκτήσει πτυχίο 7ης τάξης του ΜΕΕΠ, με προσαρμογή των τεχνικοοικονομικών δεδομένων στις απαιτήσεις του Νόμου ΠΔ 71/2019, μέσω εξαγοράς και συγχωνεύσεων άλλων εταιρειών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σίψας. Στον Ξενοδοχειακό τομέα η εταιρεία βρίσκεται στη φάση αδειοδότησης για την κατασκευή μονάδας πέντε αστέρων 440 κλινών στο οικόπεδο που έχει στην κατοχή της στην θέση Αγιος Ιωάννης Δέττης της νήσου Πάρου.

«Η έναρξη του πολέμου στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022 μεταξύ της Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και η αύξηση του κόστους ενέργειας στη Γηραιά Ήπειρο, έχουν συντελέσει ώστε η Ευρωπαϊκή Οικονομία να επιβαρύνεται μέσω της σημαντικής αύξησης στις τιμές συγκεκριμένων εισαγόμενων ειδών, αλλά και του κόστους μεταποίησής τους. Βάσει των ανωτέρω, έχουν δημιουργήσει δυσμενείς συνθήκες στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών και υλικών έχουν εκτοξευθεί κατά τουλάχιστον 30% πάνω, σε σχέση με το 2021

Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες στην λειτουργία και στην κατασκευή των έργων. Η εταιρεία έχει στόχο να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις στα έργα που έχει αναλάβει και να τα εκτελέσει εντός του συμβατικού χρονοδιαγράμματος και επίσης να συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες δημοπρατήσεις έργων με σκοπό ανάληψη μέρος αυτών.

Παράλληλα παρακολουθούνται οι εξελίξεις και αξιολογούνται οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθεται ο Όμιλος, έτσι ώστε να μετριάζεται ο κίνδυνος στο βαθμό που είναι εφικτό< αναφέρθηκε από τη διοίκηση του ομίλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΙΤΑΝ: Στοχεύει σε νέα υψηλά σε Ελλάδα και ΗΠΑ – Πώς θα προχωρήσει το mega-project «IFESTOS» στο Καμάρι

Intracom Holdings – ΚΛΜ: Ξεκινάει η δημόσια πρόταση για την Κλουκίνας Λάππας – Τα real estate σχέδια και η είσοδος της Properties στο ΧΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider