Έλαστρον: Στα 2,2 εκατ. ευρώ τα EBITDA του 1ου εξαμήνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έλαστρον: Στα 2,2 εκατ. ευρώ τα EBITDA του 1ου εξαμήνου
Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 8,1εκατ. ευρώ ή 9,3% επί των πωλήσεων, έναντι 20,5 εκατ. ευρώ ή 20,7% επί των πωλήσεων το 1ο εξάμηνο του 2022.

Κάμψη παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Έλαστρον κατά το 1ο εξάμηνο της χρήσης και ανήλθε σε 87,6 εκατ. ευρώ από 98,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 11%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 8,1εκατ. ευρώ ή 9,3% επί των πωλήσεων, έναντι 20,5 εκατ. ευρώ ή 20,7% επί των πωλήσεων το 1ο εξάμηνο του 2022.

Τα αποτελέσματα πριν από φόρους και τόκους (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε € 0,8 εκ. έναντι € 13,9 εκ. πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 2,2 εκ. έναντι € 15,2 εκ. το 1ο εξάμηνο του 2022.

Τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη € 2,2 εκ. έναντι € 12,8 εκ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρίας ανήλθε σε € 87,1 εκ. έναντι € 98,2 εκ. το 1ο εξάμηνο του 2022, ενώ το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε € 7,8 εκ. ή 8,9% επί των πωλήσεων, έναντι € 20,1 εκ. ή 20,4% επί των πωλήσεων το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Τα αποτελέσματα πριν από φόρους και τόκους (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε € 0,8 εκ. έναντι € 13,8 εκ. πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 2,0 εκ. έναντι € 14,8 εκ. το 1ο εξάμηνο του 2022.

Τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε € 2,2 εκ. έναντι € 12,4 εκ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Πτώση σημείωσε ο κύκλος εργασιών και τα αποτελέσματα του ομίλου κατά το 1ο εξάμηνο του 2023, ακολουθώντας την πτώση των τιμών των Ά υλών χάλυβα διεθνώς, συνέπεια της ασθμαίνουσας οικονομικής ανάπτυξης και της αβεβαιότητας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης.

Στον αντίποδα, το επίπεδο δραστηριότητας του χαλυβουργικού τομέα του ομίλου σημείωσε διψήφιο ρυθμό αύξησης, με την ελληνική αγορά να σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο συνέπεια κυρίως της συνεχιζόμενης κατασκευαστικής δραστηριότητας αλλά και των έργων στον κλάδο της ενέργειας.

Η μείωση ωστόσο των τιμών πώλησης συγκριτικά με τα επίπεδα του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου, σε συνδυασμό με την χρονική υστέρηση προσαρμογής του κόστους Άυλών και αποθεμάτων, καθώς και την αύξηση του κόστους δανεισμού, είχαν ως αποτέλεσμα τόσο την μείωση του κύκλου εργασιών, όσο και των περιθωρίων λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας.

Παρά την πτώση της κερδοφορίας ο δανεισμός του ομίλου μειώθηκε κατά € 5,8 εκ. σε σχέση με το 2022, ενώ ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε € 30,3 εκ. με τον δείκτη καθαρός δανεισμός / ίδια κεφάλαια να διαμορφώνεται σε 0,34. Η ρευστότητα του ομίλου ανήλθε σε € 28,3 εκ., ενώ τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν περαιτέρω και διαμορφώθηκαν σε € 89,3 εκ. έναντι € 87,3 εκ. το 2022.

Κατά την διάρκεια του 1ου εξαμήνου τέθηκε σε πλήρη παραγωγική λειτουργία επένδυση ύψους € 7,3 εκ. που περιλαμβάνει νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γραμμή παραγωγής, οι οποίες αυξάνουν το χαρτοφυλάκιο παραγόμενων προϊόντων, ενώ αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών και στην βελτίωση του κόστους, μέσω αύξησης της παραγωγικότητας. Ο όμιλος προχώρησε επιπλέον σε κινήσεις εσωτερικής αναδιοργάνωσης που περιλαμβάνουν την δημιουργία business unit που αποσκοπούν στην μεγαλύτερη εξειδίκευση και στόχευση σε επιμέρους κλάδους απορρόφησης χαλυβουργικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα συνεχίστηκε το επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους € 14,7 εκ. της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Θερμοκήπια Θράκης, που περιλαμβάνει την επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων κατά 130 επιπλέον στρέμματα με το ποσοστό υλοποίησης να ανέρχεται σήμερα σε 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο ΔΕΣΦΑ θα επιβλέψει την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Φ.Α. Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

Νευρικότητα και νέες απώλειες στο ταμπλό του ΧΑ - Χάθηκαν οι 1.200 μονάδες

Aegean: Διάκριση για την υπηρεσία WiFi on Board σε πανευρωπαϊκή έρευνα χρηστών

gazzetta
gazzetta reader insider insider