Holzmann (ΕΚΤ): Να αυξηθεί το ποσό του μίνιμουμ αποθεματικού που διακρατούμε από τις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Holzmann (ΕΚΤ): Να αυξηθεί το ποσό του μίνιμουμ αποθεματικού που διακρατούμε από τις τράπεζες
Robert Holzmann - Getty Images
Τα τραπεζικά ιδρύματα έως τώρα πρέπει να διατηρούν το 1% ορισμένων υποχρεώσεων, κυρίως καταθέσεων πελατών, στην ΕΚΤ.

Να αυξήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το χρηματικό ποσό που απαιτεί από τις τράπεζες που τοποθετούν άτοκα σε αυτή έως και 10 φορές, προέτρεψε μιλώντας στο περιοδικό Wirtschafts Woche το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Robert Holzmann.

«Οι τράπεζες επωφελήθηκαν σημαντικά από τη μη συμβατική νομισματική πολιτική κατά τη διάρκεια της κρίσης», δήλωσε ο Holzmann.

«Εάν αναγκαστούμε να λάβουμε ξανά παρόμοια μέτρα στο μέλλον, θα χρειαστούμε αποθεματικά στον ισολογισμό μας. Ως εκ τούτου, προτείνω στις τράπεζες να καταθέσουν περισσότερα χρήματα σε εμάς χωρίς τόκους ως ελάχιστα αποθεματικά».

Τα τραπεζικά ιδρύματα έως τώρα πρέπει να διατηρούν το 1% ορισμένων υποχρεώσεων, κυρίως καταθέσεων πελατών, στην ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να σταματήσουν να πληρώνουν τόκους για αυτά τα ποσά. Από τότε, υπήρχαν «φωνές» που έλεγαν πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει επίσης το ποσό που απαιτεί από τις τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι το 2% ήταν ο κανόνας πριν από το 2011.

Ο Holzmann, μια από τις πιο hawkish φωνές του Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε: «Σκέφτομαι το 5%-10%», ενώ αναγνώρισε ότι «αυτό θα οδηγήσει σε κατακραυγή από τις τράπεζες».

Ένας γερμανικός όμιλος λόμπι που εκπροσωπεί την Deutsche Bank και την Commerzbank ήδη επέκρινε το πιθανό μέτρο αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι μια αυστηρότερη απαίτηση θα ισοδυναμούσε με φόρο και θα έβλαπτε την ικανότητα των εταιρειών να δανείζουν.

Ο Πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, είναι μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν την αύξηση των απαιτήσεων για τα αποθεματικά, αν και πρότεινε ότι τέτοια βήματα δεν είναι άμεσα. Η απόφαση να καταργηθεί ο τόκος για τα αποθεματικά ήταν ένα «προσεκτικό βήμα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι μπορεί «σίγουρα να θέσει ξανά το θέμα το επόμενο έτος».

Αντίθετα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Pablo Hernandez de Cos είπε ότι περαιτέρω ενέργειες «δεν μου φαίνονται προφανείς».

Η ΕΚΤ έχει υποστηρίξει ότι η μη καταβολή τόκων στα αποθεματικά —τα οποία προηγουμένως αμείβονταν με το επιτόκιο καταθέσεων— θα βελτιώσει την «αποτελεσματικότητα» της πολιτικής της μειώνοντας το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν οι κεντρικές τράπεζες στις τράπεζες.

Αφού αύξησαν το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, επίπεδο που οι επενδυτές θεωρούν ότι είναι η κορύφωση, οι αξιωματούχοι εστιάζουν όλο και περισσότερο σε άλλα μέτρα — όπως η μείωση του ισολογισμού και τα χρήματα που εξακολουθούν να περιστρέφονται γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως αποτέλεσμα των μέτρων ενίσχυσης που ελήφθησαν όταν ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: «Γκάζι» για 4+1 αιτήματα δόσεων 6 δισ. - Στενό «μαρκάρισμα» για επιτάχυνση σε υπουργεία, φορείς

Οι ΗΠΑ είναι πιο αδύναμες τώρα από ό,τι όταν τις υποβαθμίσαμε το 2011, λέει πρώην στέλεχος της S&P

EBRD: Ανάπτυξη 2,4% για φέτος και 2,3% το 2024 για την Ελλάδα - «Ασπίδα» το RRF στις διεθνείς αναταράξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider