Optima bank: Επόμενο σκαλοπάτι στην αλματώδη άνοδο της Τράπεζας η είσοδος στο ΧΑ – Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Optima bank: Επόμενο σκαλοπάτι στην αλματώδη άνοδο της Τράπεζας η είσοδος στο ΧΑ – Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον
Την «άνοιξη» στις εισαγωγές εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο, φιλοδοξεί να φέρει η Optima bank, η οποία θα πραγματοποιήσει την είσοδό της στο ΧΑΑ– πρώτη Τράπεζα μετά από 17 χρόνια -, στις 27,28 και 29 Σεπτεμβρίου. 

Την «άνοιξη» στις εισαγωγές εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο, φιλοδοξεί να φέρει η Optima bank, η οποία θα πραγματοποιήσει την είσοδό της στο ΧΑΑπρώτη Τράπεζα μετά από 17 χρόνια-, στις 27,28 και 29 Σεπτεμβρίου.

Μέσω δημόσιας εγγραφής και παράλληλης διάθεσης σε επενδυτές που θα λειτουργήσουν ως cornerstone investors (ρόλος βασικού επενδυτή), η Optima bank στοχεύει στην άντληση έως 151,2 εκατ. ευρώ. O βασικός μέτοχος της Optima bank, η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 10 εκατ. ευρώ, ενώ με 36 εκατ. ευρώ θα μπουν ως νέοι μεγάλοι επενδυτές η Reggeborgh (με 21 εκατ. ευρώ) και το Fiera Capital (με 15 εκατ. ευρώ).

H ΑΜΚ θα γίνει με έκδοση έως 21.000.000 νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 3,45 ευρώ εκάστη και σε ανώτατη τιμή διάθεσης 7,2 ευρώ ανά μετοχή. Σύμβουλος για την ΑΜΚ είναι η Alpha Bank και συντονιστές ανάδοχοι η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα. «Βρισκόμαστε στο τέλος και στην αρχή μιας νέας εποχής για την Τράπεζα», ανέφερε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Optima bank, Γιώργος Τανισκίδης, φιλοδοξώντας σε σημαντική υπερκάλυψη της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

«Αισθανόμαστε το βάρος», τόνισε ο κ. Τανισκίδης, «αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε σημαντική υπερκάλυψη. Οι συνθήκες μάς ευνοούν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Οptima bank θα βγάλει φέτος καλά αποτελέσματα και οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν αξία τόσο από την πορεία της μετοχής, όσο και από το μέρισμα που σχεδιάζεται να δοθεί το 2024 από τα κέρδη του 2023.

Ο κ. Τανισκίδης υπογράμμισε ότι η Διοίκηση της Optima bank επιδιώκει και την συμμετοχή των εργαζομένων στην ΑΜΚ. «Ακόμη και στον υπάλληλο που προσλάβαμε τον Απρίλιο του 2023 δώσαμε δωρεάν μετοχές για να αισθάνεται την Τράπεζα “μαγαζί” του», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Τα νέα κεφάλαια θα επιτρέψουν στην Optima bank να επεκτείνει περαιτέρω τις χορηγήσεις της, χρηματοδοτώντας και στηρίζοντας κεφαλαιακά την αλματώδη ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο CEO της Optima bank, Δημήτρης Κυπαρίσσης, ενδεικτικά, οι χορηγήσεις της Optima bank το α΄ εξάμηνο 2023 ανήλθαν σε 2,044 δισ. ευρώ, από 664 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν φτάσει στα 2,3 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο χορηγήσεων, η Optima bank, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της, έχει κερδίσει μερίδιο 11,3% της αγοράς. Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιό της παρουσιάζει καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών σε ποσοστό μόλις 0,35% (στοιχεία Ιουνίου 2023). Σημειώνεται ότι παρά την εξαιρετική υγεία του δανειακού χαρτοφυλακίου, η Διοίκηση της Optima bank έχει θωρακίσει περαιτέρω τις χορηγήσεις της με σχηματισμό προβλέψεων 24 εκατ. ευρώ.

Παράλληλη εκρηκτική άνοδο παρουσιάζουν και οι καταθέσεις της Optima bank. Το α΄ εξάμηνο η Τράπεζα προσέλκυσε 608 εκατ. ευρώ νέων καταθέσεων, από τα συνολικά 1,35 δισ. ευρώ νέων καταθέσεων της αγοράς, και οι συνολικές καταθέσεις της θα έχουν φτάσει στα 3 δισ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις της Optima bank ανέρχονται μόλις σε 1,3% της αγοράς, γεγονός που υποδηλώνει τα μεγάλα περιθώρια περαιτέρω αύξησής τους.

Η αλματώδης ανάπτυξη της Optima bank αφορά σε όλα τα μεγέθη της. Ενδεικτικά, τα έσοδα της Τράπεζας στο φετινό α΄ εξάμηνο ανήλθαν σε 96 εκατ. ευρώ, έχοντας υπερδιπλασιαστεί από το α΄ εξάμηνο του 2022, ενώ τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 2,5 φορές, από τα 16,8 στα 44,1 εκατ. ευρώ. Οι εξαιρετικές επιδόσεις της Optima bank αποτυπώνονται στην απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της, με δείκτη RoE στο 29,6%. Από τα λοιπά ποιοτικά χαρακτηριστικά της Optima bank επισημαίνεται ενδεικτικά, ο δείκτης κόστους προς έσοδα στο 31,8%, το καλύτερο στην αγορά καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 4,2%, η χαμηλότερη υποχρέωση τήρησης κεφαλαίων από την ΤτΕ, αλλά και ο πολύ υψηλός δείκτης ικανοποίησης πελατών (Net Promoter Score, NPS, στο 83,06.

Το επιτυχημένο τραπεζικό μοντέλο της Optima bank είναι αποτέλεσμα της εστίασης στην εμπειρία του πελάτη, της προσωποποιημένης εξυπηρέτησης, της ορθολογικής επέκτασης του δικτύου (η Τράπεζα λειτουργεί με 21 καταστήματα στην Αθήνα και άλλα 6 σε μεγάλες πόλεις, ενώ το 28ο κατάστημα θα ανοίξει άμεσα στην Πάτρα) και στην άψογη συνεργασία μεταξύ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής που έχουν ξαναδουλέψει μαζί και γνωρίζονται τα τελευταία 25 χρόνια. Το «μείγμα» αυτό και το όραμα του προέδρου Γιώργου Τανισκίδη (το οποίο πίστεψε και στήριξε ο βασικός μέτοχος) για την δημιουργία μίας σύγχρονης τράπεζας που θα κάνει χαρούμενο τον πελάτη, αλλά και τον εργαζόμενο σε αυτήν, έκανε την Optima bank κερδοφόρα ήδη από τον 18ο μήνα της λειτουργίας της, θεαματικά αναπτυσσόμενη και έτοιμη να διευρύνει την μετοχική της βάση, αλλά και τις επιχειρησιακές της δυνατότητες με την είσοδό της στο χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλου: Η Τρ. Πειραιώς στηρίζει τις ΜμΕ – Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων ΑΠΕ

Παντελιάς (ΤτΕ): Άνευ προηγουμένου η μείωση των NPEs από τις τράπεζες – Ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια

Attica Bank: Λειτουργικά κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο - Θετικός ρυθμός ανάπτυξης για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider