Τράπεζα Χανίων: Συστήνει ΑΕΕΑΠ τον Οκτώβριο – Μετατρέπεται σε ΑΕ και κάνει ΑΜΚ 50 – 100 εκατ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Χανίων: Συστήνει ΑΕΕΑΠ τον Οκτώβριο – Μετατρέπεται σε ΑΕ και κάνει ΑΜΚ 50 – 100 εκατ. ευρώ
Έως το τέλος του έτους θα έχει μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία.

Έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τομέα των ακινήτων, αναπτύσσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η οποία μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία. Με την μετατροπή της σε ΑΕ, η Τράπεζα θα μπορέσει να διευρύνει την μετοχική της βάση μέσω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου (εκτιμάται 50 – 100 εκατ. ευρώ) που προγραμματίζει το 2024, με προοπτική και την είσοδό της στο χρηματιστήριο.

Προκειμένου να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων θα συστήσει μέσα στον Οκτώβριο εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) μαζί με την θυγατρική της «Κρητικά Ακίνητα ΑΕ». Η συμμετοχή της Τράπεζας στη νέα εταιρεία θα ανέρχεται σε 60% με την «Κρητικά Ακίνητα» να ελέγχει το υπόλοιπο 40%. Η ΑΕΕΑΠ έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ θα είναι ανοιχτή και στην εισφορά ακινήτων από τρίτους στην πορεία, με την προοπτική της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει και την ευκαιρία αποεπένδυσης της Τράπεζας από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της.

Η «Κρητικά Ακίνητα ΑΕ» που ιδρύθηκε το 2000 ανήκει κατά 75% στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και το υπόλοιπο 25% κατέχουν 150 μέτοχοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η εταιρεία έχει μία πολύτιμη «προίκα» ακινήτων που αγοράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια με σκοπό την ανάπτυξη και αξιοποίησή τους. Εξέχουσα θέση, μεταξύ αυτών, έχουν, ενδεικτικά: Οικόπεδο επιφανείας 2.285τ.μ. στο κέντρο του Πλατανιά Χανίων, του υπ΄αριθμόν ένα τουριστικού προορισμού της Δυτικής Κρήτης, στο οποίο ανεγείρεται σήμερα ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο 7.580τ.μ. (14 καταστήματα και υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων χωρητικότητας 150 θέσεων). Το υπό κατασκευή Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων, σε 515 στρέμματα στην περιοχή Μαλάξας του Δημοτικού Διαμερίσματος Κεραμιών του Δήμου Χανίων, το οποίο θα υποδεχτεί 200 επιχειρήσεις και επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Οι μέτοχοι της «Κρητικά Ακίνητα» θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με την ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να επιτευχθεί διασπορά και η εταιρεία να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Το αρχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ θα ανέρχεται σε 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22 εκατ. αποτελούν την αξία των ακινήτων που θα εισφέρει η Τράπεζα και τα υπόλοιπα 14 εκατ. αυτών που θα εισφέρουν τα «Κρητικά Ακίνητα». Η Διοίκηση της Συνεταιριστικής Χανίων αναφέρει ότι έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων ενδιαφέροντος από εγχώριους «παίκτες» και ξένα funds για να εισφέρουν ακίνητα και κεφάλαια στην ΑΕΕΑΠ.

Εν τω μεταξύ, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων υλοποιεί στην παρούσα φάση και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 7,5 εκατ. ευρώ. Η αύξηση υλοποιείται στη λογιστική τιμή της μερίδας, ενώ παράλληλα, η Τράπεζα θα «τρέξει» μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έκδοση ομολογιακού δανείου Tier II, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων άντεξε στα χρόνια της κρίσης και κατάφερε να διατηρήσει κεφαλαιακή επάρκεια υψηλότερη των απαιτούμενων δεικτών, στο 16%. Αξιοσημείωτη είναι η απήχηση της Τράπεζας, όπως αποτυπώνεται στο μερίδιο καταθέσεων που φτάνει το 28% των καταθέσεων στον νομό Χανίων (σημειώνεται ότι στις καλές του εποχές, όλο το συνεταιριστικό σύστημα είχε μερίδιο στις καταθέσεις μόλις 1,5%), καθώς και στην παρουσία της στο χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Για τον λόγο αυτό, η Τράπεζα έχει εκλεγεί από το 2019 και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA).

Στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και συνακόλουθα τις θέσεις εργασίας στον νομό Χανίων, η Συνεταιριστική Χανίων έχει διασώσει, εξυγιάνει και αναπτύξει επιχειρήσεις όπως: η ΑVEA, το παλαιότερο ελαιουργείο και σαπωνοποΐα της Κρήτης (το εργοστάσιο επεξεργάζεται 150 χιλιάδες τόννους πυρήνα και βγάζει 4 – 5 χιλιάδες τόννους πυρηνέλαιο), η Βιοχύμ, εταιρεία χυμών από εσπεριδοειδή της Κρήτης, η «Χιωτάκης», επιχείρηση ειδών ζύμης, σφολιατοειδών και ειδών διατροφής, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης κ.ά. Η Τράπεζα έχει επίσης εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και είναι πάροχος ΑΠΕ με φωτοβολταϊκά σε όλη την Ελλάδα, έχει εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Κύπρο, μερίδιο 8% σε επιχείρηση που κάνει βιολογικούς καθαρισμούς, είναι μέτοχος στα εμφιαλωμένα νερά «Σαμαριά» κ.ά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διαφορετικές ταχύτητες στο Χρηματιστήριο - Οι τράπεζες αντέχουν - Περί κατασκευαστικού ανεκτέλεστου

Τράπεζες: Η πρόταση της Eurobank στο ΤΧΣ ανοίγει τον χορό των εξελίξεων σε μεγάλες και μικρές

gazzetta
gazzetta reader insider insider