Επενδύσεις και εξαγορές στο ραντάρ της Γιώτης – Ξεπέρασε τα 110 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2022

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις και εξαγορές στο ραντάρ της Γιώτης – Ξεπέρασε τα 110 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2022
Στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και τη συνεχή ανάπτυξη των πωλήσεων εκτός Ελλάδας ποντάρει εντός του 2023 η γνωστή βιομηχανία τροφίμων Γιώτης. Επέδειξε ευελιξία στις προκλήσεις που αναδύθηκαν το 2022.Τι έδειξαν οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις.

Εκτεταμένο πρόγραμμα σημαντικών επενδύσεων υλοποιεί εντός του 2023 η βιομηχανία τροφίμων Γιώτης, εστιάζοντας στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων των εταιρειών του ομίλου και την υλοποίηση συνεργειών σε όλα τα επίπεδα, μέσα από την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων.

Παράλληλα, βασικό πυλώνα της στρατηγικής της αποτελεί η συνεχής ανάπτυξη των πωλήσεων εκτός Ελλάδας, ενώ η διοίκηση συνεχίζει να αξιολογεί κάθε ενδιαφέρουσα επέκταση των δραστηριοτήτων μέσω νέων εξαγορών.

Επενδύσεις 4,2 εκατ. ευρώ το 2022

Με την τρίτη γενιά της οικογένειας Γιώτη να βρίσκεται στο τιμόνι και παρά την αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, η εταιρεία και ο όμιλος συνέχισαν απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού τους έργου το 2022, το οποίο ανήλθε στο ποσό των 4,2 εκατ. ευρώ.

Μέσα στην περασμένη χρονιά ολοκληρώθηκε το νέο κτήριο βιομηχανικής παραγωγής και χώρου γραφείων της γαλακτοβιομηχανίας Στάμου. Ανεγέρθη επί της Λ. Καραμανλή 206 (παραπλεύρως του υφιστάμενου κτηρίου) και αποτελεί μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση που διασφαλίζει την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας. Επίσης, έγιναν νέες επενδύσεις σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και net metering στη στέγη του κτηρίου της ΣΤΑΜΟΥ Μ.Α.Β.Ε.Ε. συνολικού ύψους 712 χιλ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ΣΤΑΜΟΥ Μ.Α.Β.Ε.Ε. αποκτήθηκε κατά 100% από τη Γιώτης στις 22/2/2022, ενώ μέχρι την ημερομηνία εκείνη το ποσοστό της συνολικής συμμετοχής του ομίλου ανερχόταν σε 90%.

Ταυτόχρονα, την περασμένη χρονιά, υλοποιήθηκε επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και περαιτέρω επέκταση του βιομηχανικού κτηρίου στο Αγρίνιο, καθώς και επένδυση σε net metering στις στέγες των τριών ιδιόκτητων κτηρίων της Γιώτης ΑΕ, συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Στα 110 εκατ. ευρώ ο τζίρος του ομίλου το 2022

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της βιομηχανίας τροφίμων που καταχωρήθηκαν χθες στο ΓΕΜΗ, το 2022 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στο ποσό των 110,59 εκατ. ευρώ, έναντι 103,97 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 6,36%. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 43,30 εκατ. ευρώ από 43,46 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5,10 εκατ. ευρώ από 6,78 εκατ. ευρώ το 2021.

Σε επίπεδο εταιρείας, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 82,88 εκατ. ευρώ από 80,22 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 3,32% ενώ τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 33,95 εκατ. ευρώ έναντι 35,43 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 4,16%, γεγονός που οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν για τη χρήση 2022 σε 6,90 εκατ. ευρώ από 7,51 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση, βασική προτεραιότητα του ομίλου για το 2022, αποτέλεσε η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εταιρειών σε ένα καθεστώς περιορισμών αλλά και πιέσεων, που προκάλεσε η διαχείριση της πανδημίας, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας. Σε αυτές της συνθήκες μη κανονικότητας, η εταιρεία παρουσίασε αξιοσημείωτη ευελιξία και προσαρμοστικότητα, επιτυγχάνοντας να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας της αγοράς».

Το 2022 η εταιρεία Γιώτης συμπλήρωσε 92 χρόνια ζωής ως ηγέτιδα εταιρεία στο διατροφικό γίγνεσθαι ανοίγοντας διαρκώς νέους δρόμους στη διατροφή από το 1930 έως και σήμερα. Ιδρύθηκε πίσω στο μακρινό 1930, όταν ο Γιάννης και η Μαρία Γιώτη παρασκεύασαν τις πρώτες τυποποιημένες παιδικές τροφές.

Σήμερα, διανύοντας τη δέκατη δεκαετία της επιχειρηματική της διαδρομής, η γνωστή βιομηχανία τροφίμων διαθέτει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό χαρτοφυλάκιο με περισσότερους από 300 κύριους κωδικούς προϊόντων, που καλύπτουν τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nova: Αύξηση μεριδίου σε κινητή, σταθερή και τηλεόραση και… «εξαγωγές» έργων πληροφορικής στην Ευρώπη

Πλαστικά Θράκης: Οι «αντοχές», οι επενδύσεις και η πορεία στο ΧΑ - «Στέρεψε» η ζήτηση για προϊόντα covid  

Intracom Properties – Κλουκίνας Λάππας: Τι συμβαίνει με τα ακίνητα και τα εμπορικά της ΚΛΜ – Η «επόμενη μέρα» με τον όμιλο Κόκκαλη

gazzetta
gazzetta reader insider insider