Toshiba: Εξαγοράζεται από την JIP με deal 14 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Toshiba: Εξαγοράζεται από την JIP με deal 14 δισ. δολαρίων
Η κοινοπραξία της JIP περιλαμβάνει 20 ιαπωνικές εταιρείες, με επικεφαλής τον κατασκευαστή chip Rohm την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Orix και την Chubu Electric Power.

Με επιτυχία έληξε το deal της Toshiba ύψους 14 δισ. δολαρίων με την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Japan Industrial Partners, μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για τον όμιλο να γίνει ιδιωτικός.

Η κοινοπραξία υπό την ηγεσία της JIP είδε το 78,65% των μετοχών της Toshiba να «βγαίνουν στο σφυρί», δίνοντας στον όμιλο πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων, που είναι αρκετή για να αποσπάσει τους εναπομείναντες μετόχους.

Η συμφωνία θέτει τον κατασκευαστή ηλεκτρονικών σε εγχώρια χέρια μετά από χρόνια μάχης με μετόχους στο εξωτερικό.

Η Toshiba αποδέχθηκε τον Μάρτιο την προσφορά εξαγοράς που αποτιμά τον βιομηχανικό όμιλο στα 2 τρισ. γιεν ή 13,5 δισ. δολάρια. Αν και ορισμένοι μέτοχοι ήταν δυσαρεστημένοι με την προσφερόμενη τιμή, η Toshiba υποστήριξε ότι δεν υπήρχε προοπτική υψηλότερης ή ανταγωνιστικής προσφοράς.

«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες σε πολλούς από τους μετόχους μας που κατανόησαν τη θέση της εταιρείας», δήλωσε ο CEO της Toshiba, Taro Shimada, σε ανακοίνωση την Πέμπτη.

Η Toshiba «θα κάνει τώρα ένα σημαντικό βήμα προς ένα νέο μέλλον με έναν νέο μέτοχο», πρόσθεσε.

Η Toshiba είπε ότι οι πολύπλοκες σχέσεις της με διάφορους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων μετόχων με διαφορετικές απόψεις, έχουν εμποδίσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και ότι μια σταθερή βάση μετόχων θα βοηθούσε την εταιρεία να ακολουθήσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της.

Αν και δεν είναι πολύ γνωστή στο εξωτερικό, η JIP έχει συμμετάσχει σε εταιρικά carve outs και spin offs από ιαπωνικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης φωτογραφικών μηχανών, Olympus, και της επιχείρησης φορητών υπολογιστών της Sony.

Η JIP σχεδιάζει να διατηρήσει τον CEO Shimada και την ομάδα του.

Από το 2015, η Toshiba χτυπήθηκε από λογιστικά σκάνδαλα, υπέστη μεγάλες απώλειες και επίσης κόντεψε να διαγραφεί από το χρηματιστήριο. Έχει επίσης μπλεχτεί σε μια σειρά από σκάνδαλα εταιρικής διακυβέρνησης.

Η κοινοπραξία της JIP περιλαμβάνει 20 ιαπωνικές εταιρείες, με επικεφαλής τον κατασκευαστή chip Rohm την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Orix και την Chubu Electric Power.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Τα νέα εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες με παιδιά

Πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης και... μηχανικός: Ένας «ασυνήθιστος» 30χρονος

Ρεύμα: Σταθερή η χρέωση της ΔΕΗ τον Οκτώβριο – Τα τιμολόγια των άλλων εταιρειών

gazzetta
gazzetta reader insider insider