Πλουτίζει και μέσα από τη φυλακή: Ράλι σχεδόν 1.000% για τη μετοχή της εταιρείας του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλουτίζει και μέσα από τη φυλακή: Ράλι σχεδόν 1.000% για τη μετοχή της εταιρείας του
Η απουσία του είναι αισθητή με την επιχείρηση να «αναζητά απεγνωσμένα» την «διορατικότητα και το πνεύμα αντιλογίας» του.

Η μετοχή της νοτιοκορεατικής Ecopro, μίας εταιρίας που παράγει μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα εκτοξεύεται 919% φέτος, παρά το γεγονός πως ο κ. Λι, πρώην πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλός της, βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για inside trading, αποδεικνύοντας πως το ράλι στην αγορά δεν επηρεάζεται... από τίποτα!

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επιχείρηση καταγράφει τα μεγαλύτερη κέρδη ανάμεσα στις εταιρίες με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποφέροντας σημαντικά έσοδα στην οικογένεια του Λι και την οικογένειά του που έχουν δει την περιουσία τους να διογκώνεται κατά περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος στα 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια (από 4,2 δισ. ευρώ σε 4,5 δισ. ευρώ).

Τα απροσδόκητα κέρδη προέκυψαν σε μεγάλο βαθμό όσο ο Λι βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα, εκτίοντας ποινή δύο ετών ενώ είναι και αντιμέτωπος με πρόστιμο 1,7 εκατ. δολαρίων, για παραβίαση του νόμου που αφορά τις κεφαλαιαγορές. «Δεν νομίζω ότι ούτε ο Λι περίμενε ότι η εταιρεία θα αναπτυσσόταν τόσο γρήγορα», υπογράμμισε η Παρκ Τζου-Κουν επικεφαλής της εταιρείας έρευνας Leaders Index στη Σεούλ. «Η εσωτερική τους υποδομή μπορεί να μην συμβαδίζει με την ταχύτητα της ανάπτυξής τους» πρόσθεσε.

Πίσω από το ξέφρενο ράλι της Ecopro κρύβονται Νοτιοκορεάτες μικροεπενδυτές, οι οποίοι αποτελούν κινητήρια δύναμη στην αγορά μετοχών της χώρας. Οι μετοχές που σχετίζονται με τα ηλεκτρικά οχήματα είναι «καυτές» και οι εταιρείες που παρέχουν εξαρτήματα ή υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αυτοκινήτων παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις φέτος. Η Ecopro BM, η εισηγμένη θυγατρική της Ecopro που παρέχει υλικά που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες ιόντων λιθίου για πελάτες όπως η Samsung και η SK On, έχει επίσης ακραία άνοδο 227%.

Ο 63χρονος κατάγεται από μια φτωχή οικογένεια στο νοτιοανατολικό λιμάνι Pohang ενώ σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και ίδρυσε την Ecopro το 1998. Εμπνεύστηκε την επιχειρηματική του ιδέα από τον στόχο που έθεσε το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997 που αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εργάστηκε στο παρελθόν ως λογιστής και είχε μια άλλη επιχείρηση που πουλούσε γούνες, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, στρέφοντας από νωρίς την Ecopro στην παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, πριν αφιερωθεί ολοκληρωτικά εδώ και αρκετά χρόνια στην ανάπτυξη υλικών για μπαταρίες EV. Παραιτήθηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος τον Μάρτιο του περασμένου έτους αν και παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, κατέχοντας περίπου το 25% των μετοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι δυσκολίες του Τζον Σίνα πριν το WWE: Έμενε στο αμάξι του - Ζούσε με δωρεάν πίτσα

Από ντελιβεράς στην Pizza Hut και χωρίς πτυχίο, έγινε «γίγαντας» 1 δισ. ευρώ

Άρχισαν με 175 ευρώ και έγιναν πολυεκατομμυριούχοι - Δύο αδέρφια κατακτούν τον κόσμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider