Ιταλία: Το Δημόσιο πιθανώς να «ξεφορτωθεί» νωρίτερα το ποσοστό του στην Monte dei Paschi

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Το Δημόσιο πιθανώς να «ξεφορτωθεί» νωρίτερα το ποσοστό του στην Monte dei Paschi
Η κυβέρνηση Μελόνι θέλει ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες, χωρίς όμως να προσθέσει βάρη στο τεράστιο χρέος της χώρας.

Η Ιταλία ενδέχεται να επιταχύνει την προγραμματισμένη πώληση μεριδίου της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena που έχει στην κατοχή της, για να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

«Η Ιταλία μπορεί να αποφασίσει για την Monte Paschi βραχυπρόθεσμα», ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg o Ταγιάνι, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός, στο φόρουμ Ambrosetti στο Cernobbio της Ιταλίας. Το κόμμα του, Forza Italia, που είναι ένας μικρότερος σύμμαχος στον κυβερνητικό συνασπισμό, υποστηρίζει την ώθηση της ιδιωτικοποίησης, είπε.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έχει αξιολογήσει τη διάθεση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, ως έναν τρόπο για να επιτρέψει στον ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες, χωρίς όμως να προσθέσει βάρη στο τεράστιο χρέος της χώρας. Η κίνηση, ωστόσο, θα μπορούσε να κρούσει κώδωνα κινδύνου στις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η απόφαση να επιταχυνθεί η πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων έρχεται καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει χειρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες της Μελόνι να χρηματοδοτήσει τις εκλογικές της υποσχέσεις. Η ανάπτυξη συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προοπτική ότι θα μπορούσε να υπερβεί τους στόχους της για έλλειμμα 4,5% φέτος και 3,7% το 2024.

«Χρειαζόμαστε λιγότερο κράτος και περισσότερες εταιρείες στην οικονομία, για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις από το εξωτερικό», είπε ο Ταγιάνι, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών και στον τομέα της δικαιοσύνης.

Η διάθεση περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρώμη να τερματίσει τη συμμετοχή της στην τράπεζα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Η Monte Paschi με έδρα τη Σιένα, η οποία πέρασε χρόνια οδυνηρών προσπαθειών ανάκαμψης μετά από μια αρχική διάσωση της το 2009, έχει σημειώσει πρόοδο στο πιο πρόσφατο σχέδιό της για αναζωογόνηση της κερδοφορίας υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Luigi Lovaglio, κάνοντας την τράπεζα πιο ελκυστική για πώληση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider