Γαλλικό κρασί: Στο Μπορντό ξεριζώνουν τα αμπέλια - Κρίση και παρακμή στη φημισμένη οινοποιία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλικό κρασί: Στο Μπορντό ξεριζώνουν τα αμπέλια - Κρίση και παρακμή στη φημισμένη οινοποιία
Στο μέλλον, η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η πρόσβαση στο νερό - ένα από τα πιο απαραίτητα συστατικά στην παραγωγή κρασιού.

Κρίση και αβέβαιο μέλλον απειλούν τον φημισμένο γαλλικό οίνο, με τους δημιουργούς του να μην διστάζουν να εκφράσουν την ανησυχία τους.

«Έχει γίνει πολύ δύσκολο».

Αυτά είναι τα λόγια ενός παραγωγού κρασιού στο Μπορντό που υπογραμμίζουν την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει η διάσημη γαλλική περιοχή καθώς υφίσταται μια τεράστια μεταμόρφωση.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του CNBC, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι μεταβαλλόμενες συνήθειες των καταναλωτών πλήττουν τους οινοποιούς με τρόπο που δεν καθιστά πλέον βιώσιμο για ορισμένους να διατηρούν τα οινοποιεία τους ανοιχτά.

Αντίθετα, κάποιοι ξεριζώνουν αμπέλια και ζητούν κυβερνητικές αποζημιώσεις.

«Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα δούμε λιγότερα αμπέλια στο Μπορντό», δήλωσε η Sylvie Courselle, γεωπόνος μηχανικός και οινολόγος στο Château Thieuley.

Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών, από τις αρχές Ιουνίου έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους υπήρξαν 584 αιτήματα για αποζημίωση από οινοποιούς που θέλουν είτε να τερματίσουν εντελώς την παραγωγή τους είτε να διαφοροποιήσουν τη χρήση της γης τους. Συνολικά, αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 5.000 εκτάρια αμπελώνων που θα μπορούσαν να αλλάξουν χρήση. Οι παραγωγοί είχαν διορία μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να ζητήσουν υποστήριξη.

«Η κλιματική αλλαγή μπορεί να το επιταχύνει», είπε ο Courselle στο CNBC, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι οινοπαραγωγοί αντιμετώπισαν χαλαζοπτώσεις, παγετούς και ξηρασίες που επηρεάζουν σημαντικά την καλλιέργεια.

Πιστεύει ότι, στο μέλλον, η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η πρόσβαση στο νερό - ένα από τα πιο απαραίτητα συστατικά στην παραγωγή κρασιού.

Αλλά οι προκλήσεις ξεπερνούν την κλιματική αλλαγή. Ιστορικά, υπήρχε εστίαση στην παραγωγή κόκκινου κρασιού στο Μπορντό, αλλά οι καταναλωτές πλέον επιλέγουν όλο και περισσότερο μπύρα και ελαφρύτερα κρασιά. Απόδειξη αυτού είναι η έκρηξη του αριθμού των ενεργών ζυθοποιών στη Γαλλία καθώς έχουν αυξηθεί από 322 το 2009 σε 2.500 το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Statista.

Επιπλέον, τα στοιχεία του γαλλικού ινστιτούτου OFDT δείχνουν ότι οι πωλήσεις κρασιού μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μεταξύ 2000 και 2020. Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε αύξηση 7% για τις πωλήσεις μπύρας.

Η Γαλλία εξάγει επίσης λιγότερο κρασί στο εξωτερικό. Η ευρωπαϊκή χώρα κυριαρχεί στο εμπόριο κρασιού παγκοσμίως, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, το 2022, η Γαλλία είδε τις εξαγωγές της να μειώνονται κατά 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου.

Ενισχύεται ο γερμανικός ανταγωνισμός

Τα κακά νέα σε ένα μέρος μπορούν να γίνουν καλά νέα αλλού. Ο Ernst Büscher, υπεύθυνος τύπου στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου (DWI), δήλωσε στο CNBC ότι τα γερμανικά κρασιά βιώνουν μια πολύ διαφορετική τάση.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι», είπε. «Μέχρι τώρα, για τα γερμανικά κρασιά, το πλεονέκτημα των υψηλότερων θερμοκρασιών είναι μεγαλύτερο από τις αρνητικές πλευρές των ακραίων καιρικών συνθηκών», πρόσθεσε.

Οι αμπελώνες στη βόρεια Γερμανία χρειάστηκε επίσης να αντιμετωπίσουν επεισόδια παγετού - γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την ωρίμανση των νεαρών βλαστών - αλλά η περιοχή είχε επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες. Ο Büscher εξήγησε ότι οι τρέχουσες θερμοκρασίες των 35-36 βαθμών Κελσίου είναι ασυνήθιστες με βάση τα ιστορικά πρότυπα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου, η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που ανέφερε αύξηση στην παραγωγή κρασιού πέρυσι. Συνολικά, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος «λόγω της ξηρής και θερμής καλλιεργητικής περιόδου που ήταν ευεργετική για τους αμπελώνες».

Αλλά και οι Βρετανοί οινοπαραγωγοί βρίσκονται επίσης σε παρόμοια θέση με τους Γερμανούς. Τα εκτάρια με αμπέλια έχουν υπερτετραπλασιαστεί από το 2000, σύμφωνα με το WineGB. Το 2021, οι πωλήσεις κρασιού αυξήθηκαν κατά 31% ετησίως σε 9,3 εκατομμύρια μπουκάλια. Η πλειοψηφία τους είναι αφρώδες κρασί.

Ο όγκος παραγωγής κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε στα ύψη το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Statista. Αν και τα επίπεδα έχουν μειωθεί έκτοτε, εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα στοιχεία παραγωγής που είχαν καταγραφεί πριν από το έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορέας Ακινήτων: Έρχονται τροποποιήσεις στο νόμο τον Σεπτέμβριο -  Τι ζητούν οι ξένοι επενδυτές

Evergrande: «Βουτιά» της μετοχής έως και 87% - Επέστρεψε στις διαπραγματεύσεις μετά από 17 μήνες

Market Pass: 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις αιτήσεις, τις πληρωμές, τα κριτήρια και τους δικαιούχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider