Eurobank: Τι σηματοδοτεί η επαναγορά των μετοχών της από το ΤΧΣ – Γιατί ο SSM άναψε «πράσινο φως»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Τι σηματοδοτεί η επαναγορά των μετοχών της από το ΤΧΣ – Γιατί ο SSM άναψε «πράσινο φως»
Εξέλιξη μεγάλης σημασίας που μαζί με την προσδοκώμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, συνιστά η έγκριση που πήρε από τον SSM η Eurobank να προβεί στην επαναγορά των μετοχών της (1,4%) που κατέχει το ΤΧΣ.

Εξέλιξη μεγάλης σημασίας που μαζί με την προσδοκώμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, συνιστά η έγκριση που πήρε από τον SSM η Eurobank να προβεί στην επαναγορά των μετοχών της που κατέχει το ΤΧΣ.

Η επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Τράπεζας αναμένεται να ολοκληρωθεί Οκτώβριο - Νοέμβριο, καθώς τα βήματα που θα ακολουθήσουν μετά το «πράσινο φως» του SSM, περιλαμβάνουν την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να ακολουθήσει έγκριση της επαναγοράς των μετοχών και από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 20 Ιουλίου. Στη συνέχεια, αναμένεται τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου η υποβολή της επίσημης πρότασης της Eurobank στο ΤΧΣ, ενώ η μετέπειτα διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση της επαναγοράς του 1,4% των μετοχών, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει διάστημα 6 – 8 εβδομάδων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, για τον σκοπό της επαναγοράς των μετοχών η Διοίκηση της Eurobank έχει υπολογίσει ποσό 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χορηγούνταν σε διαφορετική περίπτωση ως μέρισμα στους μετόχους από τα κέρδη (ποσοστό 15%) της χρήσης 2022. Σημειώνεται ότι η επαναγορά δεν θα απαιτήσει το σύνολο του ποσού, καθώς αυτή τη στιγμή το 1,4% των μετοχών της Eurobank αποτιμάται σε 70 εκατ. ευρώ. Η κίνηση θα είναι επωφελής για τους μετόχους της Τράπεζας, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα αυξηθούν κατά 1,4%, ενώ οι μέτοχοι θα είναι ωφελημένοι και από το γεγονός ότι η αγορά των μετοχών θα γίνει σε τιμή χαμηλότερη από τη λογιστική τους αξία.

Η επαναγορά του ποσοστού των μετοχών της αναμένεται να επηρεάσει τους κεφαλαιακούς δείκτες της Eurobank κατά 20 μονάδες βάσης.

Όπως είπε χθες στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου της Eurobank, ο CEO Φωκίων Καραβίας, από το 2024 η Τράπεζα θα επιστρέψει στη διανομή μερίσματος στους μετόχους, ύψους τουλάχιστον 25% των κερδών του 2023 και με στόχο το ύψος του μερίσματος να φτάσει σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

Aν και ο SSM δεν αιτιολόγησε στη Eurobank την απόφασή του για την έγκριση της επαναγοράς των μετοχών, τρεις είναι οι λόγοι που οδήγησαν στο θετικό για την τράπεζα αποτέλεσμα:

1) Το γεγονός ότι η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που μείωσε σε μονοψήφιο ποσοστό τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο τέλος του α΄ τριμήνου 2023 ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 5,1% (που μεταφράζεται σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 500 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο) από 5,2% στο τέλος της περυσινής χρονιάς και 6,7% το α΄ τρίμηνο 2022. Πλέον, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του ομίλου ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ ή 500 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις.

2) Το γεγονός ότι η Τράπεζα έχει υψηλό κεφαλαιακό δείκτη, ο οποίος ενισχύεται λόγω της οργανικής κερδοφορίας που παρουσιάζει. Στο α΄ τρίμηνο 2023, τα υψηλά καθαρά έσοδα από τόκους (αυξήθηκαν κατά 55,6% έναντι του α΄ τριμήνου 2022 και διαμορφώθηκαν σε 503 εκατ. ευρώ) και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες (ενισχύθηκαν κατά 9,5% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 129 εκατ. ευρώ), οδήγησαν σε αύξηση των οργανικών εσόδων (κατά 43,2% έναντι του περυσινού α΄ τριμήνου, σε 632 εκατ. ευρώ) και των οργανικών κερδών προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 74,6%, στα 410 εκατ. ευρώ. Στο τέλος Μαρτίου 2023, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 18,4% και ο δείκτης FL CET1 σε 15,5%, αυξημένοι κατά 190 μονάδες βάσης έναντι του α΄ τριμήνου 2022.

3) Το γεγονός ότι η Τράπεζα παρουσιάζει υψηλή κερδοφορία, την υψηλότερη μεταξύ των υπολοίπων τραπεζών. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 328 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2023 και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 255 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,06 ευρώ και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 15,8% το α΄ τρίμηνο 2023. Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 237 εκατ., έναντι 270 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2022 και περιέλαβαν ζημιές 15 εκατ. ευρώ (μη συνεχιζόμενες) από τη θυγατρική της Σερβίας.

Η αποδέσμευση της Eurobank με την επαναγορά των μετοχών της που κατέχει το ΤΧΣ θα άρει το βέτο που διατηρεί το Ταμείο σε κρίσιμες αποφάσεις στρατηγικής (ενδεικτικά, βέτο για αύξηση κεφαλαίου, αποφάσεις για εξαγορές, στρατηγικές ανάπτυξης κ.ά.), καθώς και τον τελευταίο λόγο που έχει το Ταμείο στην πολιτική αμοιβών της τράπεζας.

Κυρίως, όμως, η αποδέσμευση της Eurobank από το ΤΧΣ με την επαναγορά των μετοχών της, θα έχει σημειολογικό χαρακτήρα. Θα δώσει το σήμα ότι κλείνει ένας κύκλος μη κανονικότητας για τις ελληνικές τράπεζες και πλέον αυτές (έχοντας και την επενδυτική βαθμίδα της χώρας εντός του 2023) επανέρχονται ουσιαστικά στο «κλαμπ» των τραπεζών της ευρωζώνης. Η 100% ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα επιταχύνει και την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις άλλες συστημικές τράπεζες, ικανοποιώντας τα «τραπεζικά πρότυπα» στην Ευρωζώνη για παντελή ή ελάχιστη κρατική παρουσία στις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εταιρείες Διαχείρισης: Πώς χειρίστηκαν δάνεια 90,5 δισ. ευρώ - Τι ρύθμισαν, τι «κούρεψαν», τι έβγαλαν σε πλειστηριασμό

Χαρδούβελης (ETE): Τι θα κρίνει την επόμενη μέρα για τις τράπεζες – Τα χαμηλά επιτόκια δεν θα επαναληφθούν σύντομα

Τράπεζες: Αύξηση 99% στους τόκους των επιχειρηματικών δανείων από την άνοδο του Euribor – Οι τρεις «φυλές» επιχειρήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider