PepsiCo: Ινδικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση κατά της ανάκλησης πατέντας πατάτας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
PepsiCo: Ινδικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση κατά της ανάκλησης πατέντας πατάτας
Η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργούνταν αποκλειστικά για τα δημοφιλή πατατάκια Lay's.

Ένα ινδικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση της PepsiCo, κατά μιας εντολής που ανακαλούσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια ποικιλία πατάτας που καλλιεργούνταν αποκλειστικά για τα δημοφιλή πατατάκια Lay's της εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Αρχή Προστασίας Φυτικών Ποικιλιών και Δικαιωμάτων των Αγροτών (PPVFR), το 2021 ανακάλεσε την πνευματική προστασία που χορηγήθηκε στην ποικιλία πατάτας FC5 της PepsiCo, λέγοντας ότι οι κανόνες της Ινδίας δεν επιτρέπουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ποικιλίες σπόρων.

Η αρχή αφαίρεσε την προστασία της πατέντας της PepsiCo, αφού η Καβίθα Κουρουγκάντι, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των αγροτών, υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να διεκδικήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια ποικιλία σπόρων.

Η PepsiCo υπέβαλε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί κατά της ανάκλησης της προστασίας του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Με την απόφασή του στις 5 Ιουλίου, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Δελχί, Navin Chawla, απέρριψε την έφεση της PepsiCo κατά της απόφασης της αρχής.

"Είμαστε ενήμεροι για την απόφαση... και είμαστε στη διαδικασία επανεξέτασης της ίδιας", δήλωσε εκπρόσωπος της PepsiCo India σε δήλωση.

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής σνακ και ποτών, η οποία ίδρυσε το πρώτο της εργοστάσιο πατάτας στην Ινδία το 1989, προμηθεύει την ποικιλία σπόρων FC5 σε μια ομάδα αγροτών που με τη σειρά τους πωλούν τα προϊόντα τους στην εταιρεία σε σταθερή τιμή.

Η PepsiCo υποστήριξε ότι ανέπτυξε αποκλειστικά την ποικιλία FC5 και κατέγραψε το χαρακτηριστικό το 2016. Η ποικιλία FC5 έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία που απαιτείται για την παρασκευή σνακ όπως τα πατατάκια.

Σε μια δήλωση, η Κουρουγκάντι είπε: «Είναι καλό που η απόφαση του δικαστή Navin Chawla επικύρωσε την απόφαση ανάκλησης...».

Το 2019, η PepsiCo μήνυσε ορισμένους Ινδούς αγρότες για την καλλιέργεια της ποικιλίας πατάτας FC5, κατηγορώντας τους καλλιεργητές για παραβίαση της πατέντας της. Η εταιρεία ζήτησε επίσης περισσότερα από 10 εκατομμύρια ρουπίες (121.050 $) η καθεμία περίπτωση για φερόμενη παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Όμως, μέσα σε λίγους μήνες, η PepsiCo απέσυρε τις μηνύσεις κατά των αγροτών.

Στη αποφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί δεν επικύρωσε τις κατηγορίες για παραβίαση δημοσίου συμφέροντος από την PepsiCo.

Η PepsiCo είναι η δεύτερη μεγάλη εταιρεία των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ζητήματα παραβίασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ινδία.

Μετά από μια μακροχρόνια διαφωνία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, η εταιρεία παραγωγής σπόρων Monsanto, που τώρα ανήκει στη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer AG, αποσύρθηκε από ορισμένες επιχειρήσεις της στην Ινδία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider