Μήλον της έριδος μεταξύ ΕΟΤ και Warply η εφαρμογή Visit Greece

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μήλον της έριδος μεταξύ ΕΟΤ και Warply η εφαρμογή Visit Greece
Ανενεργό εν μέσω τουριστικής περιόδου το επίσημο «destination app» της χώρας - Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

Σε «μήλον της έριδος» έχει εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα το επίσημο «destination app» της χώρας μας, ονόματι Visit Greece, εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Warply μέσω χορηγίας των Eurobank και Mastercard και λειτούργησε τον Ιούνιο του 2020 μέχρι και πριν από μερικές ημέρες. Ο λόγος είναι η μη ανανέωση της σύμβασης από την πλευρά του ΕΟΤ με την εταιρεία που ανέπτυξε την εφαρμογή, συνθήκη που μοιραία οδήγησε στην διακοπή της λειτουργίας της.

Να θυμίσουμε η απόφαση για την δημιουργία της εφαρμογής του ΕΟΤ από την Warply πάρθηκε το 2020 με στόχο να καταστεί η επίσημη εφαρμογή προβολής της χώρας, μέσω της οποίας οι επισκέπτες της Ελλάδας, θα μπορούσαν να βρουν γρήγορα και εύκολα ταξιδιωτικές πληροφορίες, καθώς και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τουριστικά θέματα. Εντός της, μπορούσε να βρει κανείς πληροφορίες για τη διαμονή, την εστίαση, και τη νυχτερινή του διασκέδαση, να εντοπίσει κοντινές παραλίες και άλλες δραστηριότητες. Επιπλέον, ήταν δυναμική, δίνοντας την δυνατότητα σε επιχειρηματίες του τουρισμού να διαφημιστούν μέσα από αυτή - πριν το κατέβασμά της είχαν εισαχθεί σχεδόν 6.000 τουριστικές επιχειρήσεις σύμφωνα με την Warply - ενώ προσέφερε και την δυνατότητα αγοράς ηλεκτρονικών εισιτηρίων για μουσεία και χώρους πολιτισμού, μέσω του καινοτόμου «MyWallet» που υπήρχε εντός της. Μάλιστα, η εν λόγω εφαρμογή είχε βραβευτεί το 2021 ως η Κορυφαία Εφαρμογή της Χρονιάς από τα e-volution awards.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια, είχε πάνω από 1 εκατ. downloads στο Android, (σ.σ. στο iΟs τα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα), ωστόσο η βαθμολογία της ήταν χαμηλή τόσο στο App Store (2 αστέρια) όσο και στο Google Play (3,2 αστέρια) με αρκετούς χρήστες να αναφέρουν προβλήματα χρήσης ή να επισημαίνουν ότι το app επιδέχεται βελτιώσεις και άλλους να το βαθμολογούν θετικά χαρακτηρίζοντάς το χρήσιμο. Αυτό ενδεχομένως συνέβαλε στην απόφαση του ΕΟΤ να μην ανανεώσει την σύμβαση, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε στο «κλείσιμο» της εφαρμογής εν μέσω υψηλής τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με κύκλους του ΕΟΤ που μίλησαν στο insider.gr «o Οργανισμός Τουρισμού είχε προχωρήσει σε σύμβαση για την ανάπτυξη και λειτουργία του Visit Greece App με την Warply, η οποία έληγε τον Μάιο του 2023. Περίοδος που η χώρα ήταν σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, οπότε και δεν μπορούσε να γίνει συζήτηση για την ανανέωση της ή να παρθούν τέτοιες αποφάσεις από μια μεταβατική κυβέρνηση». Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, ο Οργανισμός δεν ήταν ικανοποιημένος με την λειτουργία της εν λόγω εφαρμογής, γι’ αυτό και αποφάσισε να μην συνεχιστεί η σύμβαση. «Όπως προέβλεπε η σύμβαση, μετά την λήξη ή για οποιοδήποτε λόγο λύση της, η Warply είχε συμβατικές υποχρεώσεις να παρέχει εγκαίρως (και σε κάθε περίπτωση άμεσα μόλις το ζητήσει ο ΕΟΤ), την πρόσβαση καθώς και όλες τις πληροφορίες/υλικό/ κωδικούς κ.λ.π που απαιτούνται για την μετάβαση του app σε τυχόν νέο πάροχο». Κάτι που όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές «δεν έγινε εξ’ολοκλήρου». Για το λόγο αυτό μάλιστα ο Οργανισμός απέστειλε «εξώδικο» στην εταιρεία και από εδώ και πέρα σχεδιάζει να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς της εφαρμογής, με στόχο αυτό να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Πηγές από την πλευρά της Warply ωστόσο που μίλησαν στο insider.gr επεσήμαναν ότι «η ενημέρωση ότι δεν θα συνεχιστεί η σύμβαση από πλευράς του ΕΟΤ έγινε στις 30 Μαΐου, την τελευταία ημέρα της ισχύς της, χωρίς να έχει βρεθεί τρόπος αντικατάστασης του παρόχου και παρότι ο ΕΟΤ είχε ενημερωθεί ότι χωρίς την backend υποστήριξη από την εταιρεία, η εφαρμογή θα καταστεί μη λειτουργική. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή παρέμεινε ενεργή για επιπλέον 30 ημέρες μετά την λήξη της σύμβασης μέχρι να κατέβει. Το κατέβασμά της δε, ήταν αναμενόμενο, εφόσον διακόπηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών». Ερωτηθείσες δε οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι η εταιρεία «έχει παραδώσει στον ΕΟΤ ό,τι προβλέπει η σύμβαση» ενώ σημείωσε ότι και η ίδια έχει απαντήσει με σχετικό εξώδικο.

Η συνέχεια της προαναφερθείσας «διαμάχης», ενδέχεται να δοθεί στις δικαστικές αίθουσες, όπως εύλογα συμπεραίνει κανείς από τα όσα ανέφεραν οι εμπλεκόμενες πλευρές. Σε κάθε περίπτωση όμως και δεδομένου ότι βαδίζουμε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, με πολλούς από τους επισκέπτες της χώρας να είναι επαναλαμβανόμενοι - να έχουν δηλαδή ξαναχρησιμοποιήσει την εφαρμογή στο παρελθόν - η λύση για την επιστροφή του Visit Greece app σε App Store και Google Play θα πρέπει να βρεθεί τάχιστα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Warply και η Blue Marble λανσάρουν την πλατφόρμα NetΖeroNow

Νέος τρόπος ανέπαφων πληρωμών από την Warply

H EKO επέλεξε τη Warply για στρατηγικό συνεργάτη στο mobile

gazzetta
gazzetta reader insider insider