Η δίκη των Κουτσιολούτσων και η «εγκλωβισμένη» Folli Follie

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η δίκη των Κουτσιολούτσων και η «εγκλωβισμένη» Folli Follie
Στις 14 Σεπτέμβριου θα ξεκινήσει τελικά η δίκη για το σκάνδαλο. Στο εδώλιο για σειρά κακουργημάτων ο Δημήτρης Κουτσιολούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο Δημήτρης Κουτσιολούτσος και 10 ακόμη άτομα. Γιατί είναι απαραίτητη η εκδίκαση για να προχωρήσει η εξυγίανση.

(upd 14:57) Στις 14 Σεπτέμβριου θα ξεκινήσει τελικά η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie (FF), καθώς η υπόθεση δεν προχώρησε σήμερα λόγω ζητήματος με κώλυμα που δηλώθηκε από την εισαγγελέα, ενώ το παρών είχαν δώσει ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσιολούτσος, η σύζυγος του Καίτη και ο γιός τους Τζώρτζης Κουτσιολούτσος.

Η επανέναρξη της δίκης απομακρύνει το ενδεχόμενο παραγραφής κάποιων εκ των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται συνολικά 10 άτομα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, η χειραγώγηση αγοράς πλαστογραφία. Την ίδια στιγμή ανοίγει και πάλι τον δρόμο για την πολύπαθη εξυγίανση της εταιρείας, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκδίκαση σε πρώτο βαθμό ώστε να αποδεσμευτούν σημαντικοί πόροι που σήμερα παραμένουν δεσμευμένοι από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσιολούτσος θεωρούνται βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση, καθώς τους αποδίδεται η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επί σειρά ετών και μέσω θυγατρικών του Ομίλου FF Group στην Ασία, εμφάνιζε μέσω εικονικών συναλλαγών και πλαστών τραπεζικών δεδομένων, εύρωστη εικόνα της εταιρίας, παραπλανώντας επενδυτές. Η δικογραφία αναφέρει πως οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης καρπώνονταν τεράστια κέρδη από την χειραγώγηση της μετοχής της Folli Follie που εν συνεχεία «νομιμοποιημένα» κατέληγαν στην οικογενειακή περιουσία και σε αλλοδαπούς λογαριασμούς.

H αναβολή της δίκης είχε αποφασιστεί τον Δεκέμβριο του 2022 με αφορμή τη συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων για ζητήματα που αφορούσαν την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης εμπλεκομένων σε υποθέσεις δράσης συμμορίας, κινητοποίηση που συνεχίζεται ως τα τέλη του μήνα. Για την εκδίκαση της υπόθεσης έχουν δοθεί άδειες στους συνηγόρους από τον ΔΣΑ. Τότε το δικαστήριο στην απόφαση της αναβολής έκανε λόγο για «αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερομένων ως τελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001 — 2018)».

Τα εμπόδια στην εξυγίανση

Την αναβολή της δίκης είχε σχολιάσει και η τωρινή διοίκηση της Folli Follie, που τοποθετήθηκε στην εταιρεία με δικαστική απόφαση μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Είχε αναφέρει τότε τις «σοβαρότατες παρενέργειες που έχει η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δίκης στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης της εταιρείας, η οποία είναι βασική αποστολή του Διοικητικού Συμβουλίου».

Και αυτό διότι, για να υλοποιηθεί η συμφωνία εξυγίανσης της FF θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δίκη, ώστε να αποδεσμευτούν αφενός η ακίνητη περιουσία της τάξης των 28 εκατ. ευρώ και αφετέρου οι τραπεζικοί λογαριασμοί ύψους 3 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα δεσμευμένη βάσει του νόμου περί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει τη δημιουργία δύο εταιρειών με έδρα το Λουξεμβούργο. Η πρώτη (OpsCo) με σκοπό την συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και η δεύτερη (AssetsCo) στην οποία θα μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και μέσω της αξιοποίησης των οποίων θα εξασφαλίζεται η λειτουργία της OpsCo.

«Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία είναι απολύτως απαραίτητα για τη συνέχιση της επιχείρησης και την επιτυχή ουσιαστική ολοκλήρωση της εξυγίανσης… Χωρίς την άμεση αποδέσμευση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων παρεμποδίζεται η εξυγίανση, την οποία έχει επιδιώξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι λοιποί αρμόδιοι φορείς μέσω του διορισμού του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα πλήττεται η εικόνα της χώρας στο διεθνές επενδυτικό κοινό», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της Folli Follie.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αν και εφόσον δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, η ολοκλήρωση της δίκης αναμένεται μέσα στο 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider