Ελλείψεις φαρμάκων: Άγρια κόντρα φαρμακοποιών - χονδρεμπόρων με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις

Newsroom
Μοιράσου το
Ελλείψεις φαρμάκων: Άγρια κόντρα φαρμακοποιών - χονδρεμπόρων με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις
φάρμακα
Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) με «φόντο» τις ελλείψεις φαρμάκων.

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) με «φόντο» τις ελλείψεις φαρμάκων.

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις των δύο προέδρων στα ΜΜΕ, χονδρέμποροι και φαρμακοποιοί, προχώρησαν σήμερα, Παρασκευή (2/6), σε αιχμηρές ανακοινώσεις με τις δύο πλευρές να εξαπολύουν βολές εκατέρωθεν.

Για την ιστορία, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, εξέφρασε πρόσφατα το αίτημα για νέα απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε 70 φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, με τον πρόεδρο του ΠΣΦ, Θεόδωρο Σκυλακάκη, να μιλά στη συνέχεια για αναγκαιότητα γενναίας άρσης των απαγορεύσεων στα φάρμακα των οποίων η επάρκεια έχει αποκατασταθεί και λιμνάζουν στις φαρμακαποθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι από το Νοέμβριο βρίσκονται σε επ’ αόριστον απαγόρευση περί τα 200 φαρμακευτικά σκευάσματα. Οι λίστες των ελλείψεων ανανεώθηκαν από τον ΕΟΦ λίγο πριν το Πάσχα, με τα φάρμακα σε έλλειψη να είναι αυξημένα στους νέους καταλόγους. Ωστόσο, ο ΕΟΦ δεν έχει προχωρήσει σε επικαιροποίηση των λιστών με τα σκευάσματα για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές. Όπως έχουν δηλώσει εκπρόσωποι των υγειονομικών Αρχών αλλά και των φαρμακοποιών, σε ορισμένα από τα φάρμακα τα οποία βρίσκονταν σε έλλειψη, η επάρκεια έχει αποκατασταθεί, όμως, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς έχουν προκύψει και νέες ελλείψεις.

ΠΦΣ: «Αποθεματοποιούν φαρμακευτικά σκευάσματα με σκοπό την εξαγωγή»

Ο ΠΦΣ, σε σημερινή του ανακοίνωση, εξαπολύει βολές κατά των χονδρεμπόρων και του προέδρου τους, κάνοντας λόγο για «κερδοσκοπία» και «αδιαφορία για τη δημόσια υγεία».

«Αναφορικά με τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου των Φαρμακαποθηκαρίων κ. Θ. Σκυλακάκη περί αναγκαιότητας άρσης της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της προσωπικής επίθεσης προς τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, και επειδή οι μάσκες έπεσαν, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη περί αδιάθετων ποσοτήτων στις φαρμακαποθήκες “οι οποίες λιμνάζουν” και χρήζουν εξαγωγών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αποδεικνύουν ότι οι φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν φαρμακευτικά σκευάσματα με σκοπό την εξαγωγή και το κέρδος».
Οι φαρμακοποιοί «υπενθυμίζουν» στον κ. Σκυλακάκη ότι το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών προβλέπει τη ευχερή διάθεση φαρμάκων προς τα φαρμακεία για την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών και τηρώντας μάλιστα «αποθέματα από όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα ακόμα και αν η ζήτηση είναι χαμηλή και ακανόνιστη…»

«Στην περίπτωση που θεωρεί ότι η φαρμακαποθήκη αποτελεί χώρο αμιγούς επιχειρηματικότητας, τότε ας σταματήσει να επιχειρεί στον ελλαδικό χώρο», σημειώνει ο ΠΦΣ. Και προσθέτει:

«Οι Έλληνες φαρμακοποιοί, που ζουν καθημερινά το πρόβλημα των ελλείψεων αλλά και η πολιτεία και οι Έλληνες ασθενείς, έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι το βασικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι η επί μακρόν απαγόρευση των εξαγωγών των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο αριθμός των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα, με συνεχείς ελέγχους όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση του φαρμάκου από τις αρμόδιες αρχές».

Ο ΠΦΣ τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για τη κάλυψη των αναγκών των ασθενών και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος «θα σταθεί απέναντι σε όλες αυτές τις ενέργειες και τις πρακτικές που έχουν σκοπό αποκλειστικά την κερδοσκοπία, αδιαφορώντας για την Δημόσια Υγεία».

Φαρμακαποθηκάριοι: «Διαστρεβλώνουν την αλήθεια»

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την πλευρά των χονδρεμπόρων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «απομόνωση φράσεων» και «διαστρέβλωση της αλήθειας».
Ό πως αναφέρει ο ΠΣΦ, κ. Θ. Σκυλακάκης δήλωσε συγκεκριμένα: «Δεν θα ρισκάρουμε σε καμία περίπτωση τη δημόσια υγεία, αλλά στα σκευάσματα τα οποία λιμνάζουν αυτή τη στιγμή στα δικά μας τα ράφια και τα οποία ξεκάθαρα τα βγάζουμε προσφορά με 2% και 3% και δεν τα παίρνει κανείς τους προφανώς πρέπει να γίνει μια γενναία άρση».

«Κατά την προσφιλή τους τακτική πρόσθεσαν το “χρίζουν εξαγωγών” και το “αποδεικνύεται ότι οι φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν”, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια», σημειώνουν οι φαρμακαποθηκάριοι.

Αναφερόμενοι στη νύξη του ΠΣΦ για το Προεδρικό Διάταγμα, τονίζουν με τη σειρά τους: «Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε τον νόμο που προβλέπει ότι όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα (αποζημιούμενα και μη) πωλούνται ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή, πράγμα το οποίο καιρό δείχνουν να έχουν ξεχάσει και προσπαθούν να κάνουν και τους άλλους να το ξεχάσουν, σε μία απέλπιδα προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών. Όλη η επιστημονική κοινότητα έχει τονίσει τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβίασης αυτού του νόμου, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την επάρκεια φαρμάκων στην Ελληνική αγορά.
Επαναλαμβάνουμε ότι η ad hoc ερμηνεία των νόμων είναι επικίνδυνη, όπως επίσης και η προσπάθεια χειραγώγησης των αρμόδιων δημόσιων αρχών στην οποία επιδίδεται συστηματικά ο ΠΦΣ, αποκρύπτοντας τις δικές του ευθύνες», αναφέρει ο ΠΣΦ στην ανακοίνωσή του.

Οι χονδρέμποροι εκτιμούν ότι ο ΕΟΦ και το Υπ. Υγείας έχουν πλήρη γνώση και αντίληψη των γεγονότων και θα προβούν στην λήψη των αποφάσεων που πρέπει, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και για την τήρηση της νομιμότητας και της ισονομίας.

«Κατανοούμε τις προεκλογικές κορώνες του Προέδρου του ΠΦΣ, συμφωνούμε ότι πράγματι σιγά σιγά πέφτουν οι μάσκες και τους καλούμε να ευθυγραμμιστούν με τα πορίσματα του EMA (European Medicines Agency ) και να πάρουν την γενναία απόφαση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στραφούν από τον λαϊκισμό στον ορθολογισμό, όπως προστάζουν τα κελεύσματα των καιρών.

Επαναλαμβάνουμε ότι ως κλάδος έχουμε πολλάκις αποδείξει ότι προτεραιότητά μας είναι τόσο η προστασία της Δημόσιας υγείας, όσο και η τήρηση των νόμων απ’ ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του φαρμάκου. Ευχόμαστε όλοι οι συμμετέχοντες σ αυτήν την αλυσίδα να πράξουν το ίδιο», καταλήγει ο ΠΣΦ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αύξηση 23% στην ορθή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής με τη συμβολή των φαρμακοποιών

Πώς εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider